Namn: Lösen:

Dyk nr: 83, Australien, Brisbane, Morton Island, Flinders Reef


DYKARE :
PARKAMRAT :
Karen  
DATUM :
2008-07-13
MAXDJUP :
15,9 meter
DYKTID :
38 minuter
VATTENTEMP :
20 grader
VISAD :
356 ggr

Dagsutfärd med Nautilus Scuba Brisbane. Dyk 2/2
18meter Nautilus diving vessle

Ytintervallet var grymt, fler valar hade nu kommit till området och även en stor val-spanings båt med massa folk som betalat massa pengar för att se valar, som vi fick se som bonus. Enorma valar som bröt ytan och kom flera meter upp från vattnet innan de i ett massivt plask dök ner igen. Andra valar bröt bara ytan för att spruta vatten och ta lite ny luft. Ibland var det bara en av sid-fenorna som flaxade upp och ibland var det den stora stjärt-fenan. Minst sagt ett häftigt skådespel, dock eftersom vi låg vid revet där det var lite grundare så utspelade det sig en bit bort men det var ändå väldigt häftigt att se (val-spaningsbåten var såklart mycket närme).

Efter en timmas ytintervall hoppade vi i igen, jag hade nu satt på spännband kring ärmarna på dräkten under handskarna för att stoppa vattencirkulationen – mycket effektivt. Denna gång dök jag med med Phoung och en nyazeelensk tjej som hette Karen. Lauren hade tyvärr fortfarande inte riktigt fått tillbaka hörseln på ena örat så hon hoppade över dyket. Strömt i ytan så vi hängde i linan bakom båten medan Phoung strulade och inte lyckades komma ner för hon hade för lite bly. Hon avbröt dyket och jag och Karen gick ner själva. Hon var DM men hade inte dykt på länge och var fortfarande väldigt oerfaren så jag ledde hela dyket. Det var nu strömt överallt så det var lite kämpigt att ta sig runt, och detta gjorde också att sikten var lite sämre än första dyket. Såg återigen massor av färgglada fiskar och två stora sköldpaddor. Bonus på detta dyk var att när jag dök ner bakom en klippa så hittade jag en 1,5m Wobbeygong Shark låg och vilade på bottnen. En bottenlevande ofarlig haj som sades vara ganska vanlig på det här revet. Tittade på den ett tag från olika håll innan Karen ville åka vidare. Vände efter ett tag åter mot båten och följde med strömmen lite. Det var strömt men eftersom man bara hade våtdräkt så var man ganska snabb och smidig och det var inte svårt att kontrollera det och dyka vart man ville.

Vände efter ett tag åter mot båten för att Karen inte hade koll på var vi var och jag ville lugna ner henne. Höll oss i närheten av båten ett tag tills hon hade dåligt med luft och ville gå upp, återigen hade jag 100bar kvar och ville stanna! Hon lyckades inte göra sitt säkerhetsstopp eftersom hon missade stången som hängde på 5meter, pga den starka strömmen i fritt vatten, så hon gick upp direkt. Jag hängde kvar där i 5min o njöt lite innan jag också fick gå upp.


Efter en god lunch skulle OW-kurseleverna göra ett sista dyk, trots att jag hade gott om luft kvar att hänga med så ”fick jag inte göra tre dyk”, pffft. Snorklade ett tag istället – dock med våtdräkt och så ”fick jag inte ha vikter” så det var lite svårt att komma djupare än 5m, men man är så snabb och smidig som snorklare så jag flög fram i ytan och hann se ganska mycket. Såg tre stora sköldpaddor och lite vilsna OW dykare.


En inte komplett lista över fiskar och djur jag såg:

- Manta-Ray
- Wobbeygong Shark
- Green Turtle
- två sorters Triggerfish
- Unicorn fishes
- Lizard fish (kanske)
- Bird-wrasse (den roliga med lång sloknäsa)
- Stora Box- och Pufferfish (en gul och en grå – ej masked)
- Olika sorters Cornet fish liknande
- Painted Flute-mouth (en gul ganska stor cornetfish liknande)
- White-spot och banded Humbug (svarvit randig eller prickig i koraller)
- Clown fish (nemo)
- Bat fish (ganska stor på säkerhetsstoppet)
- Bull- och Butterflyfish (Stora gula akvariefiskliknande)
- Parrotfishes
- Coral fishes
- Goat fish (sån som äter sand)
- liten sjöstjärna
- Giant Clam
- massor av olika sorters Sea Cucumber
- jätteliten Lionfish
- Long-spined Urchin (stor svart sjöborre)
- Stora stim med silvriga fiskar
- Travellies
- Groupers
- och alla andra färglada vanliga fiskar på korallrev


En helt klart lyckad dyk-dag! Känner på mig att det kommer bli mer bra dykning under mitt år i Australien. Dock väldigt tråkigt att inte ha någon likasinnad att dela allting med, att dyka med främlingar är långt ifrån lika kul som att göra det med Henric (eller pappa). Mindre kommunikation och de andra var ofta ivriga att ta sig vidare istället för att bara njuta av det som var på platsen för tillfället. Under hela dyket tänkte jag mycket på hur jag skulle komma ihåg allt för att berätta vidare vad jag sett, istället för att fullt bara njuta av det för mig själv.


Har du några tips på bra (och billiga/lätt-tillgängliga) dykplatser nära Brisbane så tveka inte att skicka mig ett meddelande!