Namn: Lösen:

Dyk nr: 230, Norra Ärholmen, Väderöarna


DYKARE :
PARKAMRAT :
Håkan Gustavsson  
DATUM :
2008-07-17
MAXDJUP :
23,5 meter
DYKTID :
35 minuter
VATTENTEMP :
16 grader
SIKT :
8 meter
VISAD :
360 ggr

Efter cirka två timmars strandhugg med thaimat, kaffe och kaka samt vila/solstund var det dags att äntra båtarna för dagens andra dyk. Vi försökte förhandla oss till en timmes längre vila, men det funkade inget bra… Andra dykplatsen var bara ca 10 minuters gångtid bort så det var bara att hoppa i underställ och dräkt medsamma vid avgången. Vi var klara ganska precis när var framme.

Under pausen hade jag mekat om kontakten till lampan (tvinnat ihop plussladdarna) så jag skulle få lite ljus den här gången. För säkerhetsskull tände jag lampan redan på båten och den lyste fint. Nu skulle det väl vara ”själva ***” om den inte lyser under dyket!!!

Återigen var vi dykpar nummer två. Jag sa till Håkan att jag nu hade 100 BAR kvar och att jag ville vara på säkerhetsstoppet vid knappt 50 BAR. Det betyder ett något kortare dyk än det första. Det var helt OK med honom då han hade en 8 liters 300 BAR-flaska.

Vi hoppar i och simmar närmre klippkanten och går ner ganska omgående. Vi signalerar OK vid cirka tre meter och fortsätter sedan neråt. Lampan lyste på precis som den skulle och det ÄR en jätteskillnad! HIDen slår verkligen det mesta och Håkans handlampa var som ett stearinljus i jämförelse.

Vi simmar framåt sakta och fint. Ganska snart hittar jag (jag har ju lampa nu :-D) en rackarns lång mask som jag aldrig sett förut. Smal (cirka 5 mm omkrets) och säkert över 50 cm lång, brun med vita ränder ungefär var femte centimeter. Den var fin, men inget att fota med makro, jag hade ju bara fått med några centimeter. Senare i boken drar jag slutsatsen att det är en ”slemorm” (Tubulatus Annulas). Kul att se något som är helt nytt för mig!

Under vår simtur ser vi också en riktigt maffig krabba och en fin plattfisk (rätt gissat – det var jag med min ”braiga” lampa som såg den). Tog ett par bilder på den som sedan visade sig kunna bli något i beskuren version. Min luft närmade sig nu 60-70 BAR och jag signalerade till Håkan att jag ville gå upp lite och sakta bege mig ”hemåt” Jag fick ett OK från honom och vi gick uppåt sakta och fint. Vi hamnade ganska snart i en rejält böljande och stor ”tare-skog” (ser i alla fall ut som tare fast med kort stjälk – jag vet inte vad det heter). Den var ändlös och vi böljade fram och tillbaka tillsammans med den. Efter en stund tyckte vi att det fick vara bra – det var ju inte så mycket annat att se där så vi gjorde vårt säkerhetsstopp och gick upp.

Dykplatsen var väldigt trevlig, mycket kuperad miljö, med många klippavsatser och håligheter att titta i. Men inte en enda nakensnäcka!!! Och nu är det bara en dag kvar att hitta någon mer på. Hur ska det gå? Jag får nog göra som alla säger och komma hit på våren då det ska finnas flera av dem…

Väl uppe i båten frågade Håkan mig om mitt telefonnummer för att hans flickvän skulle kunna ringa och skälla på mig. Men, varför då undrar jag. Jo, förklaringen lyder att jag nu spräcker hans dykbudget i höst eftersom han nu måste köpa en HID han med…

Färden tillbaka går utan missöden och vi är i hamn en knapp timme senare. Ännu en dykdag till ända och nu är det bara en dag kvar. Förhoppningsvis blir det Väderöarna även imorgon!


EAN32
CNS: 20% TOT: 75%
Gen.djup: 14,5 m
Temp: +16C
Sikt: ca 8 m
Dräkt: TORR + 200
Bly: 2 kg
100 BAR -> 50 BAR (2 x 12l, 200BAR)
SAC: 14,0 l