Namn: Lösen:

Dyk nr: 61, Vindhem - Alnön/Sundsvall


DYKARE :
PARKAMRAT :
Mattias Eriksson, Slutövningar - Rescuekurs (Eva, aso)  
DATUM :
2008-07-22
MAXDJUP :
7 meter
DYKTID :
90 minuter
VATTENTEMP :
10 grader
SIKT :
4,5 meter
VISAD :
381 ggr

Skulle vara offer på bla Mattias rescue-kurs.

Scenario 1 "Hitta saknad dykare / sökmönster, grandprix start utan utrustning".
Simmade iväg och gömde ett viktbälte bakom en stor sten.
Siltade upp lite bara för att det var nästan löjligt bra sikt innan :-p
Gick upp och blev av dykledaren tillfrågad om vi kunde hjälpa till och söka, men som "okunnig" så simmade vi mest bara runt med fenorna i dyn och tittade planlöst. *hehe*
Tog dem ca 10 +10min att hitta viktbältet.

Scenario 2 "Hitta saknad dykare / sökmönster, start i vattnet".
Simmade iväg igen och gömde viktbälte, Fredrik (instruktören) tänkte sig för denna gång och sa inte "Göm den här!"..*hehe* Så nu placerades viktbältet vid holmen, precis innan det börjar bli stenigt, även denna gång bakom en sten.
När vi kom upp så blev vi tillfrågade om vi kunde hjälpa till och söka.. men vi har ingen aning om varken navigation eller sökmönster så dykledaren parade ihop oss med två rescueelever. Vår roll skulle vara att vara nybörjare utan en aning om något... *hehe*
Så efter att ha ifrågasatt "expanderande fyrkant", "vilka tecken använder vi" osv så bar det av. Mattias som jag dök med märkte nog inte att jag simmade som en kråkfot när jag räknade fensparkar.. (måste vara väldigt mycket starkare i höger ben än i vänster *hehe*) Tror att sökmönstret kallas "Invecklad stjärnformation". När han kom på mig och höll ett öga på kompassen så blev det mycket bättre ;-)

Scenario 3 "Medvetslös dykare på ytan / virrig, stressad, buddy som kommer upp efter en stund"
Aah, dags för en oscar :-D
Jag och Eva simmade ut och hon skulle var medvetslös...
Lade mig på bottnen och tömde dräkt och väst så gott det gick.. simmade sedan sakta upp till ytan och när jag såg att de var på g med henne så började jag plaska, friflöda reggar, hosta.... Två st simmade genast till mig och jag fortsatte med mina övningar en stund tills att det kändes nog och jag till slut fattat att de hittat min buddy... då inriktade jag mig på henne istället... "VAD HÄNDER? VAD GÖR NI? VARFÖR?"

Scenario 4 "Medvetslös dykare på botten, stressad dykare larmar vid ytan..."
Efter friflödnings övningarna vid scenario 3 så hade jag bara 70 bar kvar.
Simmade över till ön och när jag och Eva bestämt oss för att gå ned så simmade jag 10 fen sparkar söderut mot spetsen på ön. Lade mig på ca 4-5m djup men ganska nära ön så att om jag fått problem med luft eller liknande så hade behövde jag bara simma rakt till vänster så var jag uppe på ön på några sekunder. Lossade inflatorslangen, tömde dräkt och vinge. Fyllde masken med vatten, stoppade backupreg i munnen och kastade långslangen med det gula andrasteget en bit ifrån mig.... och började vänta.
Kände att med 70bar kvar så var detta ett bra tillfälle att öva på andhållning/ spara luft... så jag började medvetet andas långsamt och djupt.
Hörde hur det plaskade och sedan blev det tyst.... hörde andetag/bubblor...sedan blev det tyst.... igen och igen och igen...
En båt passerade och det blev tyst..
Nya andetag... och det blev tyst.
Hade igen aning om hur lång tid jag legat där då jag inte hade någon dator med mig. Men jag började bli oroväckande lätt på slutet så jag antog att mina flaskor började vara ganska tomma. Varje andetag gjorde att jag började hovra ca en 1dm ovan bottnen.
Till slut så kom de och började ruska mig och skulle säkra flytkraft... utan inflatorslang.. så de fick slita lite... När de väl fick upp mig och lade mig på rygg så tömdes maskens innehåll ned i ....halsen på mig.. något som rent reflexmässigt skapade en överraskning för den som samtidigt påbörjade konstgjord andning.. *sorry!* Det var inte tänkt att jag skulle hosta en halvliter vatten i ansiktet på dig ..
De bogserade sedan in mig till klipporna där Fredrik stod och väntade.
Tog av utrustningen och hade lite jobb med att få av viktbältet som satt innanför grenremmen och att det saknades snabbkopplingar.
Men efter en stund så var de klara och Fredrik avbröt övningen (tyvärr, han hade ju just hotat med att de skulle få bära mig upp en bit från vattnet iväntan på ambulansen.

Fick sedan reda på att en av eleverna hade fått slut på luft under sökningen efter mig och att jag hade legat på bottnen i mer än 30min.. (hade förbrukat <20bar enl manometern :-D).

Nåja... en kul kväll som rescueoffer. :-D

Luft: 190bar
Prylar: Standard. (fast utan dator och kompass)

Övrigt:
Tack ska ni ha.... ser fram emot nästa kurs... har fått lite onskefulla tankar och idéer *mwahaha*