Namn: Lösen:

Dyk nr: 62, Laxodlingen - Bergeforsen/Timrå


DYKARE :
PARKAMRAT :
DATUM :
2008-07-29
MAXDJUP :
7 meter
DYKTID :
80 minuter
VATTENTEMP :
18 grader
SIKT :
4 meter
VISAD :
771 ggr

Lax, ål och abborre, Tja la-la-la-la, massor massor, Tja-la-la-la-la!!!

Andreas hörde av sig och var sugen på lite bubbel, kanske tom i Bergeforsen.
På lokalradion har de under flera veckor pratat om hur mycket fisk som finns i Bergeforsen. Att de har infört fiskeförbud för att hinna kontrollera fisket och motverka "ryckfiske" etc etc.
Klart att man vill dit, ringer Robert, Fredrik G, etc etc.. och alla är på hugget..
Kändes bra att Fredrik skulle komma dit eftersom han har dykt där tidigare och vi andra är rudisar på detta strömmande vattendrag. Man ska tänka på att dykplatsen ligger ett stenkast efter kraftverket i Bergeforsen. Vi hade kollat upp flödet och det skulle vara ganska begränsat just nu.

När alla var på plast i det gassande solskenet så drog Fredrik upp lite riktlinjer och tips/trix för hur vi skulle kunna genomföra dyket.

Vi går i två och två, fler blir svårt och då blir det lätt att tappa varandra.
Simmar rakt ut till en klippa som sticker upp ur vattnet, på vägen dit så måste vi passera det omräde där det är som mest strömt. Efter klippan viker vi tillbaka mot höger.
Simmar in i lä bakom klippan.
Går ned till en hög med sjunktimmer som ligger bakom klippan där det ska finnas harr och stora abborrar. Simmar sedan tillbaka in mot igångsplatsen för att passera en annan klippa och följa strömmen ned mot fiskodlingen. Vid fiskodlingen finns ett vattenintag och en utsläpp. Vid intaget står det ofta stora abborrar. När vi sedan kommer till vattenutsläppet så kan vi föränta oss att få se havsöring som står där då det är mycket godsaker som följer med ut från fiskodlingen i deras vattenutsläpp.
Man kan lätt skrämma öringarna, men de kommer ofta tillbaka efter en liten stund.
Sedan är det bara att röra sig mot stranden och gå tillbaka mot bilarna igen.

Het som man är så börjar jag byta om på en gång.
Men svettas våldsamt i värmen så jag plockar av mig igen medan jag väntar på att Fredrik och Camilla ska bli klara. Står och snackar lite prylar med Robert och vi inser att vi båda blivit lite lata / rationella. Vi har börjat köra med samma prylar vid varje dyk oavsett. Så i gassande solsken så hakas canisterlampor på etc.....

Gör oss klara när F & C har hoppat i vattnet, vi ser deras tech-svarta utrustningar försvinna ned i vattnet och ser deras bubblor följa med strömmen.

På med prylarna och ned mot vattnet. Måste erkänna att igångsplatsen lämnar lite att önska. Den består av stora stora stenar och lite mindre stenar som bildar en bank som lutar 45gr ned mot vattnet... med en fallhöjd på säkert 5-6m. Ser bilden framför mig när jag styper, och slår i arsle eller flaskpaket i stenarna... eller drattar på plytet nedför branten...*AJ!*
Men trots viss panikångest så var jag och Robert tillslut nere i vätan.
Kändes befriande skönt att få lite svalka.
När Andreas och Mattias också lyckats klättra som små överlastade bergsgetter utför branten så inleder vi dyket.
Går ned till bottnen och iiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii-väg bär det.
Får en känsla av att hoppa fallskärm (inte för att jag gjort det men iaf). Det går fort fort.
Vi simmar mot strömmen och åker snabbt åt sidan, ut mot mitten av vattendraget.
Ca 10-20cm från bottnet. Känner adrenalinet pulsera i ådrorna och hur den fysiska ansträngningen får mig att flåsa som en skenande noshörning. (Tur att man kör Jetstream som bara levererar och det med besked).
Efter några minuter så hittar vi en kant på klipporna där vi dyker ned för att få lä.
Ligger nu på ca 6-8m djup.och andas. Försöker skapa en blick om var vi är och om alla är med etc... Kämpar med att hålla mig fast vid klippan, det slutar med att jag dumpat all luft ur dräkt och vinge och försöker ligga platt mot botten. Men med jämna mellanrum så kommer det strömma från något annat håll som försöker pressa mig uppåt och ut i strömfåran.. *flås flämt!*
Robert gör tecken att jag är dum i huvudet... eller så var det örat. Så jag frågar om vi ska gå upp och det vill han. Nu har Andreas och Mattias försvunnit sedan länge.
Sliter mig uppför klippan mot ytan och Robert kommer efter.
När vi väl kommer upp så ser vi att vi har simmat för långt. Vi missade första ön och har fortsatt säkert 30m för långt ut i forsen. Ser bubblorna efter A&M som fortsätter simma rakt ut i forsen. Nu har vi bara det lilla träningspasset framför oss att simma tillbaka genom strömfåran för att ta oss tillbaka mot igångsplatsen och sedan följa med strömmen nedåt.

Vi ligger bredvid varandra och ytsimmar... som små koffeinstinna bävrar simmar vi .... och det tar oss ungefär 10-12min att ta oss genom strömfåran och in i lä bakom en klippa. Vi vilar lite och Robert är nu sugen på att prova igen.

Vi går ned och följer strömmen. Är ett ganska tråkigt UV-landskap med mycket sand/sediment på bottnen.
Kommer efter en stund fram till en massa sjögräs och det blir grundare och grundare....
Vi har simmat in i en sandbank ....stannar där och snackar lite...eftersom det är nästan så grunt så att vi kan titta upp på varandra, ta ut reggen och ...snacka...
Jag ser ett rör på bottnen, aha tänker jag..där är vattenintaget till fiskodlingen..... så jag vinkar åt Robert och simmar längst röret ut från land...
Röret visar sig dock vara ett stickspår... det var fyllt av sand och inte fanns det någon fisk.
Börjar känna mig lite besviken .... -VAR ÄR ALLA FISKAR?!?!?!?!?

Men jag plockar på mig ett par musslor som jag tänker offra och se om vittringen kan göra fiskarna intresserade / nyfikna... Kommer fram till något som jag inte riktigt vet vad det är.... (kan vara vattenintaget) Där står det några riktigt tjusiga abborrar.
Storlek ca 1kg, med mörk nästan svart teckning på ryggen, höga ryggar och lite Elvis-i-lasvegas-plufsiga. Börjar offra mina musslor till dem, men det enda som händer är att jag är för lätt för att få kraft, jag rör upp tonvis med skit och att abborrarna och skiten försvinner *POFF*

Vi fortsätter att simma en stund och det börjar glittra runt om oss..
Över allt står havsöring...över oss, bakom, framför,,, *WOW!!*
Storlek från 10cm och uppåt. Och för varje gång som vi andas ut så försvinner de på 1/100s för stt sedan komma tillbaka inom 10-30s.
Det är verkligen häftigt att se alla dessa glänsande fiskar med underbett stå stilla framför oss och sedan simma runt för att komma tillbaka igen.
När vi försökt oss på diverse andhållnings övningar och former av synkron andning för att inte skrämma bort dem så fortsätter vi sedan nedåt igen.

Det blir nu grundare, bättre sikt och det är beväxt. På bottnen växer det något som ser ut som en korsning mellan kruksallad och ölandstok. Sätter ned handen på en sådan och känner hur en stor muskel försöker slita sig loss. Jag rycker till som om jag fått strömm i mig och Robert reagerar också....
Ser sedan en grå/brun lång, snabb sak sticka iväg som en pistolkula genom vattnet. Hinner se att att den är ca 40-50cm lång och att den inte har några vanliga fenor samt att rygg och analfenor gårihop med stjärtfenan i en pilspets...

EN ÅL!! COOL!

Fortsätter söka efter den och nu lyckas Robert skrämma den så att den simmar tillbaka under mig.....och iväg.

Häftigt tycker jag och fortsätter att söka, det kan ju finnas fler.
En stund senare ser jag stjärtspetsen på en till ål. Denna är mycket större.
Uppskattar att den vid stjärtfenan är lika hög som avståndet från långfingerspets till tumleden och att det jag såg var ca 50-60cm av dess kropp... När jag hade förundrats av sjöodjuret en stund så valde vi att gå tillbaka mot land.

Hittade en havsöring som låg och flämtade på bottnen. Undrar just vad den varit med om. Kan det vara så att den just hade blivit uppplockade och därför var lite trött och groggy.
Tog upp den i min hand....och efter en sekund eller två så sprätter den till och försvinner iväg.
Går sedan upp och snackar lite med de andra.
I stort ett mycket trevligt dyk där jag känner att jag tappat en del av känslan under den månad som gått sedna jag dök senast. Mycket ställs på sin spets när man dyker på nya platser och under nya förhållanden. Men jag vill gärna dit igen. Både för att få uppleva strömdyk och att försöka få komma närmare fiskarna igen..

Kvällen avslutades sedan på Kebab&pizza haket inne i Timrå där Jag, Robert, Andreas och Mattias satt och redde ut världsproblemen.
- Hur man bygger en inline-nitrox-blandare.
- Om man kan locka till sig kvinnor genom att förföriskt äta choklad (i Norge dvs).
etc etc etc...

Ska komma ihåg att ta och knäppa hängslena på dräkten nästa gång... lite otrlevligt när spännet kommer precis för en vingmutter på plattan... *AJ!*

Luft: 160bar
Prylar: Standard.

Övrigt: Tusen tack!!! Måste tillbaka dit igen :-D