Namn: Lösen:

Dyk nr: 42, M/S Harm och Galeasen


DYKARE :
PARKAMRAT :
Linda Haglund  
DATUM :
2008-07-31
MAXDJUP :
17,0 meter
DYKTID :
61 minuter
VATTENTEMP :
13 grader
SIKT :
3 meter
VISAD :
980 ggr

Klicka för förstoring

Till album »

Åkte från landet och mötte Linda och Tulle på McD i Gustafsberg. Hade planerat med Linda att ha en heldag med dykning på Harm. Linda fick sin dykleksak och blev alldeles till sig. Gick och handlade på ICA. Menyn för lunchen blev Olivciabatta med prosciutto, brie och tomater, vattenmelon till efterrätt och Loka att skölja ned det hela med.

Väl ute vid Lillsved tillstötte en del parkeringsdebakel, som snitsigt löstes av undertecknad med en del flörtande med serveringspersonalen och gårdskarlen som passerade förbi. Sen var det historien med bojen... den historien tar vi när jag slutat skämmas. När vi väl plockat ur grejorna ur bilen visar det sig att Thulle inte har så gott om tid, så vi fick skrota vår dykdagsplan och tänka om. Det blev ett dyk på Harm och sedan lunch och helg. Lite tråkigt när man avsatt en hel dag och genomgått hårda förhandlingar med familjen, men det är sånt som händer.

Vi kittade på och klev ner mot stranden i 30° värme och gassande sol. Förtviiiivlat varmt! Många var de ansikten som tittade upp ur gräddbakelser vid serveringen och undrade vad tusan vi höll på med.

Väl nere på badplatsen klev vi i, gjorde bubblecheck och kollade att longhosen (lång-slangen vg. se inlägg i forumet, reds.anm.) inte var virad runt dykflaskor eller genom grenen. Dök ner och simmade bort mot badberget och linan ut till Galeasen. Passerade Galeasen och simmade bort till Harm. Det var verkligen långt. Det var inte jobbigt att simma, jag blev inte andfådd och jag fick inte kramp - men långt var det.

Framme vid vraket visade Thulle förtjänstfullt runt. Följde styrbords reling bort förbi lastutrymmena, fram till förpiken och tittade in. Simmade tillbaka längs mitten och babords reling fram till bygget. In med Tågföraren på toa, efter med doktorn och när vi trodde det var fullt där inne kom en IT-tekniker insimmande med helium-pipig röst. Jag skrattade så att dykmasken blev blöt - hon låter ju som en tjej!

Simmade runt en stund och kollade in andra delar av skeppet och avslutade med att simma rakt igenom bygget. Wreck-penetration yeah baby! Sen vände vi dyket och tog oss tillbaka till Galeasen. Hon är ju ett fint vrak men lite förvirrande... vad är hon egentligen? I formen ser hon ut som en 1700-tals båt men det hänger en massa elledningar och skräp på henne. Är det bara påbyggnadsdelar gjorda i modern tid eller? Dags att läsa på.

Kom tillbaka upp efter en timme och gjorde ett kort dyk på 1-2 meter för att hitta gårdskarlens borttappade bilnycklar - men utan framgång. Thulle hittade ett par äkta Oakley-brillor dock :-)

Tillbaka på land lastade vi in grejorna och satte oss i "parken" och hade picknick. För att summera så blev det en trevlig dag ändå. Kul att dyka med Thulle som visade runt på vraket så fint, och som alltid kul att dyka med Linda. Längtar redan till nästa gång. Hade skaplig koll på avvägningen idag med, men blir galen på min vinge - den är riktigt svår att tömma på luft. Måste nästan ligga på rygg för att få ur luften. Ska försöka få råd med en Agir-vinge snarast.

Parkamraters loggar:
Linda Haglund - M/S Harm & Galeasen, Lillsved, Värmdö