Namn: Lösen:

Dyk nr: 277, Malta: Cominotto Reef


DYKARE :
PARKAMRAT :
Susanne (+ Moni, utfärdsledare Octopus)  
DATUM :
2008-07-20
MAXDJUP :
36,9 meter
DYKTID :
58 minuter
VATTENTEMP :
24 grader
SIKT :
50 meter
VISAD :
619 ggr

Klicka för förstoring

Till album »

Fetvarmt i luften och kissljummet i vattnet. Medel: 13,1meter

Vi kom ner på ytterligare en gräsbeprydd platå och eftersom Moni varslat för att det var gynnsamma förhållanden för att få se sjöhäst i detta långa vajande gräs var jag på helspänn. Plötsligt pekar hon vilt och gnäggar i reggen och jag tittat och tittar och tittar så att ögonen nästan trillar ur sina hålor och inser till min fasa att gruppen redan är på väg bortåt. Sjöhästar är, förutom delfiner det enda vattenlevande djur, som jag verkligen velat se och när jag får chansen så glider den mig förbi! Jag såg den aldrig! Jävla puckaovrakdykare med makroperspektiv!

Jag simmade ikapp gruppen och vi kom snart till en kant vid ett enormt stup, som gav härliga fjärilar i magen. Nedanför fanns grottformationer, dock ej penetrerbara denna gång. Vi såg "hunting tuna" (tydligen exklusivt), en riktgt arg muräna och någon svart gummisnoddsliknande gelégrej som tydligen var anmärkningsvärt av Monis kroppspråk att döma.

Detta dyk innehöll också ett djupskott på ett stort ankare, som jag inte vet hur eller varför det hamnat där det hamnat och varför någon dessutom hittat det men i alla fall... Ankaret i sig var inte speciellt upphetsande i sammanhanget men lite kvävenarkos tackar man ju inte nej till, även om det blev väldigt kortvarigt den här gången.

Avslutet på platån blev en otroligt skön och avslappnad meditationsstund för mig och jag hade nog gungat omkring där fortfarande om de inte satt maxtid på 60 minuter.