Namn: Lösen:

Dyk nr: 63, Nedansjö kraftverk - Matfors/Sundsvall


DYKARE :
PARKAMRAT :
DATUM :
2008-08-04
MAXDJUP :
9,1 meter
DYKTID :
60 minuter
VATTENTEMP :
17 grader
SIKT :
5 meter
VISAD :
487 ggr

Ett guidat strömdyk i Nedansjö -Äntligen!! :-)

Skulle förbereda lite inför ett dyk med bla Robert och Anna-Karin i Nedansjö. Äntligen skulle det där dyket bli av som jag faktiskt längtat efter sedan typ.... tolfte oktober. :-)
Nåja, jag plockar upp understället och .... *("#)%!&#¤(%!!!! Shit!!!.
När rummet slutat snurra och den grönaktiga gas som läckte ur pandoras-underställ lagt sig så känner jag mig fast besluten att detta är det sista dyket före tvätt. Det känns ju lite dumt att skölja bort lite av den hemtrevliga atmosfären av trettio dyks frystorkad arom.
En liten stund senare så är prylarna packade i bilen, gummiröken skingrar sig och jag är på väg. Väl framme i Nedansjö så står Tomas, Anna-Karin, "lillan", Mattias och Robert där och är halvt ombytta redan. *hmm* Dags att börja planerar utfärderna lite bättre och inte komma 10min sent varenda gång..

På med prylarna och det bär iväg ned mot vattnet. Robert och Anna-Karin är redan nere i plurret, så jag och Mattias kastar våra lurviga ut och ned mot vattnet i ett stortsteg eller en bra början om det nu ska bli dykt.*hehe*.

Är varm och svettig redan innan så masken immar igen på 10s, så jag stoppar ned huvudet i vattnet och lättar på masken. Det svala vattnet sköljer in och känns riktigt skönt.
Gör om övnngen igen för att svalka mig lite till *aah*
Vi ligger nu under bron i rännan, det är lite strömt och vi tummar varandra.
Går ned till bottnen och vi lägger oss och glider med strömmen ned mot kraftverket. Riktigt härligt att känna att man bara behöver ligga och hovra och man kan påverka placering och riktning bara genom att vinkla fenorna. Simmar ned förbi något som ser ut som en ventilationstrumma... (tydligen en sedelautomat eller ng liknanade).
Fortsätter nedåt och jag reagerar på vad mycket abborrar det finns överallt. Kommer fram till en liten Ford som ligger där på taket. Nu händer något intressant.... på något sätt så blandar världsaltet ihop norr, syd, öst och väst och jag känner mig lost, riktigt lost.
Så vi simmar ut genom en mur, och över sjunktimmer, förbi ett öppet utrymme som är barrikaderat med ännu mer sjunktimmer. Över cement och tegel konstruktioner, fram och tillbaka. Det är riktigt häftigt att simma runt dessa stora konstruktioner som ligger begravda under 2-9m vatten. Stora kraftiga kraftverkskonstruktioner som är skapade för att hålla mot naturens krafter vid våldsamma vårfloder..och vet inte om de även tänkte att den var tänkt att hålla för en direktträff av Tjocka-Berta.

Simma bakom Robert och Anna-Karin.... Robert skapar "Fog of War" så stundvis känns det som att simma i en halvfull septisktank. *Gaah*
- Han är THE siltmaster :-)
Men lite lustigt så är de nog minst lika frustrerade på att jag varje gång som de stannar för att titta på något i något trångt utrymme så kommer jag som en murbräcka och simmar in i dem med kraft för att sedan stanna, blockera och vara i vägen.

Provar några gånger att lite försiktigt hänga lägga mig vid Robert och hänga fast vid honom som en liten putsarfisk.... en jätteliten 100kg putsarfisk.

Stannar utanför en tegelvägg och R och AK ställer sig och skribblar en massa på armplattan, en stund senare så ger de upp och går till ytan. Jag och Mattias tittar på varandra och ligger kvar och väntar.
När de kommer ned igen så simmar vi runt över en del av fabriksgolvet för att sedan avbryta dyket och gå upp till ytan.
Vi befinner oss nu mitt ute i den lilla sjön och har en bit att ytsimma in till uppstigningsplatsen.
Väl inne vid land så ropar Robert att jag ska komma ut igen.
Han ska testa att plocka fram backuplampan medan han blundar. Något som går både snabbt och smidigt. :-) När han börjar röra sig uppåt så testar jag något som jag har hotat honom med ett antal gånger.
Sliter av mig masken och låter honom få leda mig tillbaka. Ngt som eg är helt odramatiskt.. känner iof att det är väldigt grunt och att man skulle kunna tjäna lite på att börja djupare och även göra säkerhetsstopp etc ... men det var lugnt så nu får jag hitta på något nytt.. :-)

Uppe på land står Tomas och "lillan" och väntar på oss och vi joggar efter bilarna för att sedan plocka ihop och snacka lite med Jack :-)

Lite synd att jag egentligen inte vet vad jag sett och inte.. ffa var jag varit under dyket... men det var riktigt mysigt :-)
Ganska joj-igt dyk eftersom det hela tiden var en kompromiss mellan en själv, buddyn och att följa "försimmarna" R och A-K.

Luft: 115bar
Prylar: Standard.

Övrigt: Ett riktigt mysigt dyk, vill väldigt gärna göra om det :-D
Tack Mattias - De gick juh som hejsan bah!
Robert - Najs, hade gärna gjort ett dyk till men då hade jag skitit i det blå skåpet ;-)
A-K - Undervattens guide supremo extravagante madame de Nedansjö
Tomas - Skulle gärna följa med mr på en bubbelturne när det passar sig :-D
"Lillan" - Intressant att någon så liten kan trollbinda stora karlar och genom sin uppenbarelse skapa ett naturligt centrum.