Namn: Lösen:

Dyk nr: 363, M/S Tyr, Smedsskär (Tessi)


DYKARE :
PARKAMRAT :
DATUM :
2008-08-08
MAXDJUP :
33,5 meter
DYKTID :
44 minuter
VATTENTEMP :
8 grader
SIKT :
3 meter
VISAD :
569 ggr

Fredagsdyk med Tulle. Hämtade honom i Bredäng kl 10:30 som bestämt, eller 10:34 för att vara exakt, med kommentaren från Tulle att jag minsann aldrig skulle kunna bli pendeltågsförare... ;)

Vi drog sen och fyllde gas och medan jag satt i bilen och väntade på Tulle som var inne och betalade kom Jonas Rydin inkutande och hann fråga Tulle om det var OK att dyka med oss på dagens utfärd. Så klart det var! :)

Vi åkte och käkade och sen drog vi ut till Dalarö och var först med att lasta på båten. Jonas kom sist och lastade i och när han parkerat bilen och klivit på båten igen meddelade skepparn Niklas att klockan var 14:01 och det var dags att dra.

Pga lite ofördelaktiga vindriktningar struntade vi i Kostervraket som var dagens plan utan åkte till Tyr istället. Jag har inte dykt Tyr sen augusti 2004 och Jonas har inte dyk henne alls så det passade ju utmärkt. Detta blev två av de galnaste dyk jag varit med om, satan vad jag skrattat.

Det började med att vi gick ner och kikade in genom dörröppningarna på styrbord sida och redan här börjar Rydin toksnacka i loopen på sin RB. Jag hängde på, dock tvivlar jag på att han hörde vad jag sa. Vi fortsatte ner till stället där bogserplattan och kroken sitter. Jag skojade med Jonas och påpekade att kroken såg ut som en stor XXX och Jonas tokgarvade. Sen började han ropa efter Tulle som låg en bit till vänster om mig helt ovetandes om våra associationer. Tulle kom lite närmare och Jonas skrek något tvåstavigt som ingen av oss uppfattade och pekade på den rättuppstående kroken. Jag hängde strax ovanför de två och log åt deras kommunikationsförsök. Jonas skrek det tvåstaviga igen och nu uppfattade tydligen Tulle vad han sa och började skratta. Senare fick jag veta att det Jonas vrålat och pekat var "DILDO!" Inte nog med detta, Jonas gled ner och grenslade kroken och nu garvade Tulle och jag ohejdbart.

Vi fortsatte strax uppåt på babord sida och Tulle visade Jonas toaletten. Jonas kom då på att "he's got to go" och baxade sig in på toaletten. Sen avhyste han vänligt men bestämt Tulle som hjälpsamt höll upp dörren åt honom och deklarerade klart och tydligt att han ville ha lite privacy, varefter han drog igen dörren efter sig. Nu såg man bara hans svaga lampsken genom den runda fönsterventilen i dörren. Kort därefter öppnade han dörren och informerade högljutt att det ju för fan inte fanns något toapapper. Tacka fan för att han behövde gå på dass efter den penetreringen Tyr utsatt honom för, även vrak får penetrera ibland... ;)

Vi gled upp till fören och kikade runt och sedan tillbaka till styrhytten där vi tittade på ratt och maskintelegraf. Sen svepte vi upp på taket och kikade på lanternorna. Påvägen upp passerade vi något som såg ut som ett nakterhus på taket och jag tänkte att det var ett konstigt ställe att placera en kompass. Vi tog ett varv runt masten och sedan tillbaka ner på taket där Tulle pekade på nakterhuset och visade att det fanns en kompass där. Jonas kikade också på den och sa i loopen "Vad gör den här?". Tulle visade att det var en kompass. Jonas upprepade, lite hetsigare: "Vad gör den här!?!?". Tulle visade igen att det var en kompass. Halvhysteriskt skri från Jonas "Ja men vad gör den HÄÄÄR?!?!" och hade hela tiden frågat varför den var placerad här, inte vad tingesten var TILL för.

Tulle visade ett "rör" från kompassen som gick ner till styrhytten där kompassen också gick att avläsa och vi alla var sedan nöjda med den diskussionen... ibland kanske det är lika bra att man inte kan prata under vattnet ändå... ;)

Vid det här laget hade det blivit tajm att börja ta oss tillbaka upp till ytan. Tulle och jag avslutade med lite syrgas.