Namn: Lösen:

Dyk nr: 86, Ornö, Smedskär "Tyr"


DYKARE :
PARKAMRAT :
Göran Nilsson  
DATUM :
2008-08-08
MAXDJUP :
33,2 meter
DYKTID :
44 minuter
VATTENTEMP :
8 grader
SIKT :
3 meter
VISAD :
612 ggr

Världspremiär för fredagsdyk med Tessi II och skepparn Niklas.

Idag fick jag ratta bilen till Karlslundsmarina helt själv. Sonen Andreas har valt att stå över. Det är nog sommarlovsslöheten som tagit över hand. Sträckan att köra är omvänd mot gårdags kvällens då jag kom från Gotlandsbåten.

Jag känner igen de flesta som skulle med på färden. Vinden och kloka huvuden bestämmer att Tyr och Ingrid Horn är dagens dykmål. Strax efter två glider vi iväg ut på havet och mot en svart moln horisont. Några regnstänk får vi på oss under den 1,5 långa turen.

Jag dyker ihop med en för mig ny trevlig bekantskap. Göran Nilsson även båtförare för Waterhouse. Niklas trixar lite med båten då bojning saknas och innan sänket med boj hamnar där ska. Jag och Gören sjunker som enda par i andra omgång nedför linan med ett kort stopp för en krancheck. Vi landar på BB sidan där sänket ligger på däck. Vi följer sidodäcket akterut på båten som står nästan helt platt med aktern nedsjunken i botten. Här på BB sida ser vi det gula dykflaskorna och livbåten utmed hyttens sida. Bakom bygget syns den gula mojäng som är en del av bogserbåtens drag mackapär. Även den i andra loggar nämnda kroken syns. Jag gör en kortare tur mot aktern men här grumlar det på sig ordentligt. Vi följer SB sida framåt och kollar in i de olika dörrarna som vi ser. Rundar byggets förliggare del i de lägre delen för att påbörja nästa varv lite högre. När vi så småningom når styrhyttens dörr på SB sida stannar Göran upp och dyker ned med huvud i någon lucka. Själv ligger jag vid styrhytten och väntar tills han tittar upp igen så jag kan kolla in hytten.

Det är inte något större svängutrymme här inne utan det blir in och kolla på den fantastiskt fula ratten, maskin telegrafen och lite elskåp innan man snällt får backa ut igen. Göran tog sig en titt efter mig. Efter dyket berättade han att nere i luckan försökte han tända belysningen men en propp måste ha gått då det inte lyste upp något och i styrhytten slog han av jordfelsbrytare som jag inte skulle få någon stöt : - )

Nu var det hög tid att runda runt till rätt sida. Här bänglade vi med sänket och linan innan vi fortsatte mot ljuset. Vi gör ett dekostopp och ligger som slöa strömmingar och simmar i den lilla strömmen.

Trevlig dyk på en båt där verkligen allt är kvar.