Namn: Lösen:

Dyk nr: 87, Dalarö, Toklo "Ingrid Horn"


DYKARE :
PARKAMRAT :
Niklas Ekström, Göran Nilsson  
DATUM :
2008-08-08
MAXDJUP :
33,5 meter
DYKTID :
46 minuter
VATTENTEMP :
10 grader
SIKT :
3 meter
VISAD :
505 ggr

Ingrid Horn står som andra dyk denna eftermiddag. Vinden är nordväst vilket kan båda för lite skaplig sikt. Vårt dykpar (jag och Göran) blir nu ett team då vi förstärk med skepparen och för detta dyk, guiden Niklas. Vi rutschar nedför linan, samlar oss vi förankringen och fortsätter utmed linan. Niklas gör en halvhalt när vi når aktern för ok innan vi följer BB reling förbi reservpropellern, över den avbrutna masten vid spelet mellan de bakre lastutrymmena. Sikten är fram hit riktigt bra dvs upp till 3 meter.

Mellan masten och bygget blir det duktigt mjölkigt och det känns bra att det är Niklas som leder med god kännedom om vraket. Vi är nu framme vid bygget. Jag ser några fönster, skylight och lastutrymme men har själv inte någon riktig koll på orienteringen förrän vi åter är vid masten och spelet. Kompassen hade ju lett mig åt rätt håll på vaket men det hade varit svårt att orientera efter båten.

Vid aktern ligger jag två meter ovan reservpropellern och ser hela däcket i ljuset från min lampa. Klart häftigt och stor skillnad mot det första besöket som endast var en tur hit och en sikt på 0,5 meter. Jag glider sakta runt den stora ratten och spelet på popen bara för att se Niklas glida ned i ett lastutrymme där emellan som jag inte sett förut.

Ledet återtogs när vi följer linan tillbaka. Torskarna i sprickan får se sig bli belysta av våra lampor innan vi följer linan upp för att här hamna på ett 12 minuters deko. Niklas får snällt vänta på mig och Göran då vi säker byggde på oss från dyket innan. När min dator säger klart har vi ytterliggare 4 minuter kvar på Görans och jag lånar då luft från Niklas då det börjar tryta och jag gärna har kvar för sista uppstigningen och i reserv.

Ett mycket roligt dyk där Ingrid blottade sig lite mer. Tack till Niklas som tog oss ett lite längre steg än jag själv hade tagit.