Namn: Lösen:

Dyk nr: 65, Nedansjö kraftverk - Matfors/Sundsvall


DYKARE :
PARKAMRAT :
DATUM :
2008-08-10
MAXDJUP :
14,6 meter
DYKTID :
59 minuter
VATTENTEMP :
17 grader
SIKT :
6 meter
VISAD :
582 ggr

Skulle ut på morgonen var det tänkt men eftersom jag nu fick permision kl 22 kvällen innan så blev det som vanligt....*suck*
Till slut så gav jag upp och lät barnen ta hem kompisar och då ringer mannen-myten-mastodonten och säger att han vill ut och bada. *YES, MEN SHIT*
Klara färdiga gå, stoppa i ungarna mat, ringa runt och låta den åka till kompisar istället, packa, göra upp med lilla plommongurkan om att jag nog lär vara borta till kl15 ungefär och.... up up and away!
Flaskor fyllda, reggarna packade, dräkten ihoprullad, lampan laddad, mask, talk, reservdelar, hela verktygslådan och... massor att dricka för det är VARMT idag.

Jag pratar lite fram och tillbaka med Fredrik om val av dykplats etc men är inte riktigt sugen att bestämma utan försöker lägga det på honom istället. ... ngt som även han försöker med, så i en tät ambivalent armbrytning så tar Fredrik till slut ett steg fram och säger.. "men jag KAN dyka i Nedansjö"... och det är ju så nära ett beslut som vi lär komma så jag håller försiktigt med utan att bestämma något.
Han skulle åka och fylla flaska så jag åkte direkt till Nedansjö (ca 7km ifrån där jag bor) och börjar byta ut Claes Olssons pistolhakar... som inte längre vill vara med.
Tycker att bla backuplampan har lossnat lite omotiverat ett par gånger och nu har jag till slut sett varför ... pistolhaken är så dålig att den inte ens "stänger".
Inom mig så har jag svurit över hur dyra märkespistolhakar är och hur dumt det är när man kan köpa "lika bra" för 19kr/st. Men jag får nog backa och äta upp min hatt är jag rädd..
Sitter i värmen och pysslar med att byta ut pistolhakar medan jag väntar.
Fredrik SMS-ar och säger att han är framme.
-Eeeh, var då? Inte är du där jag är iaf! (Tänker tillbaka på första gången jag skulle snorkla med honom när jag körde lite fel och ringde honom från en badplats 2mil rakt ut i skogen. *gaah*
Nu stod han på den nedre igångsplatsen och spurtade lite snabbt och smidigt upp till mig där jag stod mellan järnvägen, bron och vattnet.
Vi snackar lite om utbildningar, alu-flaskor och dykdatorer innan vi börjar byta om.
Känner mig sugen att bara ta på mig ett superunderställ denna gång.. för det var för bedrövligt hett i torrisen vid förra dyket. Men ändrar mig i sista sekund för att inte bli för negativ i vattnet och för att jag inte testat utan Metalux-understället någon gång. Dumt att börja med sånna övningar i strömmande vatten vid ett kraftverk där det ligger en massa sjunktimmer och pryttlar..
När dräkten är på så gör jag som jag brukar och ska dra gummisnodden till backupregulatorn över huvudet.. Är lite fuktig om händerna och då händer det.
-SCHMACK! När de kvittrande fåglarna gett sig av och stjärnorna slutat snurra så tar jag mig för pannan och ser på mina fingrar som blir helt röda av blod att det där tog....bra!
Fredrik tittar lite orolig på mig och jag tar ett papper ur dyklådan för att torka bort lite.
Han säger att såret är ca 10mm långt och det blöder... *hmm*

Jetstream vs. Jonas 1-0

-Inte värre, då dyker vi tycker jag. För det där läker ju iaf någon gång, lika bra att tvätta såret ;-)
Fredrik går ned och hoppar i vattnet medan jag avslutar påklädningen. Tassar nedför den branta slänten som leder ned till vattnet och hoppar i själv.
*AAAH*
Underbart med svalka :-)
Ligger och slappar några sekunder innan vi ger oss ned i vattnet.
Går ned och det känns riktigt bra idag. Sikten är mycket bra och ljuset är perfekt då solen står högt i skyn där ovan.
Lägger mig och hovrar och låter strömmarna sköta resten, håller ett getöga på herr F1 bara för att hålla mig i närheten av honom. Vi ser många abborrar och kommer på att de är riktigt nyfikna i naturligt ljus. Lyser man på den med lampan så blir de lättare skrämda och håller sig på avstånd.
Flyter förbi "sedel automaten" och bilen. Njuter av att inte behöva göra något utan bara flyta med och titta på allt ffa alla abborrar.
Fredrik stannar upp vid ingången till tunneln som en gång i tiden lett timmer förbi kraftervket. Enligt uppgift en 200m lång tunnel som kommer fram där nere vid kraftverket, och där två techdykare i klubben har simmat in och lämnat ett meddelande till "den som nu hittar flaskan".. *hehe*
Fredrik simmar in och jag hänger kvar vid ingången och lyser med lampan för att ge honom ett "ledljus". Jag tänker tusen och en tanke om vad som händer nu...
Om, när, hur, vad, vem...... osv.
Han tittar ut efter en stund och vinkar åt mig att följa honom in.
Jag funderar en sväng, kollar manometern, lampan, och simmar efter.
Väl inne i tunneln så ser jag att den efter ett par meter öppnar sig uppåt.(praktiskt taget ow-dyk*hrrm*). Där är tunneln blockerad men det finns en öppning uppe till höger där vi tittar in. Där kan man OM MAN VILL OCH HAR RÄTT UTBILDNING OCH ERFARENHET..*hrrrm* simma igenom för att sedan komma ut nere vid kraftverket.
Tanken svindlar men vi vänder och simmar ut igen till samma plats som vi kom ifrån.
Simmar ut och in i kraftverket ett antal gånger och jag känner igen mig ..även om jag fortfarande är lika lost som tidigare.
Hänger på utsidan av tegelväggarna och jag skämtar med mig själv..."Jaha 300kr till för nu blev det ett väggdyk".
Simmar in till hålet där Anna-Karin och Robert stod och tittade ned vid förra dyket. Hålet är mycket större nu.. det har säkert vuxit 20cm i både x&y.
-Skumt! Vem är ute och öppnar upp hålrum här ?
Jag simmar fram och lyser ned med lampan i hålrummet, tittar lite men jag ser inte så mycket...
Fredrik pockar på uppmärksamhet och tecknar "Simma ned?"
- Öööh? (tänker jag, uppmanar han mig eller?)
Fredrik tecknar igen..." No no no no!!!!!!"
- Aha, han vill inte det... nä... tänkte någon göra det då?!?!
Iaf så uppskattade jag omtanken för jag blev lite orolig när jag först tolkade det som en inbjudande fråga..

Vi simmar sedan runt i kraftverket och kommer ut genom utloppet för att sedan vända tillbaka in igen och nu hittar vi något som jag upplever som ett djupthål.
Vi går ned tillsammans mot bottnen och det blir mycket snabbt mörkt, riktigt kolsäcks-mörkt och partiklarna tilltar i vattnet. Sikten som där uppe säkert var 5-6m som bäst är nu ca 2m. Jag simmar när Fredrik som tänder sin lampa och jag tänker.. *öööh... nya batterier snart eller?!*
Är kanske lite bortskämd att dyka med Robert som har ett kallare och starkare ljus i sin lampa än jag har i min.
Lyser runt och får vända bort min lampa för att se var Fredrik lyser med sin... dags att ligga riktigt nära tänker jag.
Vi simmar runt där på ca 14m djup en stund och tittar.
Lägger märke till att ljudet och känslan ändras lite i reggen på detta djup.. Ingen fara, men dock är det något som ändras.. Dovare men samtidigt hårdare ljus och luften kommer liite trögare än vanligt.. men det är på känsloplan så det är ingen fara direkt..
Efter ett tag ger vi oss och börjar gå grundare igen och efter ett par minuter när vi kommit upp till 7m så ser jag något som serut som en cirkel med ett stort T i.
Vi simmar fram och det är ett ankare med ankarlina som ligger där lite slarvigt fastkilad mellan stenblocken.
- Aha Biltema ankare tänker jag.
Fredrik tar loss ankaret och börjar grejja med det för att lossa ankar linan.
Jag tar fram kniven och gör det finska tecknet för "Inte grejja, använd nifen"
Fredrik tycker inte det! Antagligen för att han nu lossat på säkerhetshaken som ankarlinan var fäst i ankaret med.
Medan han håller på med dem så tar jag och lindar upp ankarlinan. Säpper sedan ned den när Fredrik är klar för att linda upp den riktigt, med lampan i ena handen så grejjar jag på med linan som är ganska lång.... Kommer på mig sedan när jag är klar att jag gjort det hovrande i fritt vatten utanför väggen Iof med referenser men iaf. När jag kollar på Suunto loggen så var det 6min med 0,3m diff... *YES!!!* Antagligen för att jag inte tänkte på vad jag gjorde utan bara "gjorde".

Fredrik vänder sig om till mig och klappar lite nöjt och vi börjar färden tillbaka till uppgångsplatsen. Tittar på datorn som säger 3min stopp.
Så jag smyger långsamt bredvid Fredrik men försöker hålla mig på 5m så länge som möjligt.. tills att datorn glatt säger att nu är det "fri lek" igen.
Vi simmar uppför något som känns som en gammal väg, Jag tittar på Fredrik och skrockar för mig själv när jag ser hur tung han blivit när han plötsligt har ett ankare i händerna.. Det behövs inte mycket för att ändra spelreglerna ...helt klart.
Kommer efter en god stund är vi framme vid "motorblocks-bojstenen" och jag känner mig som hemma igen. Går upp och vi snackar runt om vad vi sett, tänkt och gjort under dyket.
Känner mig nöjd för det var ett bra dyk.. och jag känner att det finns mycket mycket mer att utforska än jag trodde efter förra dyket.
Fast man ska inte jämföra att simma ensam med guide och att simma tillsammans med ny buddy bakom guide med buddy.

Nåväl, packar hem och far ihop.

Luft: 150bar d7
Prylar: Standard, har fortfarande Lisa som backup.. ska nog byta till min nyservade Bettan istället...

Övrigt:
Tusen tack Fredrik för ett riktigt mysigt dyk i Nedansjö, skulle väldigt gärna dyka där mycket, mycket mer... men gärna med någon som varit där tidigare.. för jag känner inte att jag hittar så bra.. ännu.