Namn: Lösen:

Dyk nr: 84, Australien, Brisbane, Morton Isl, Flinders Reef SW


DYKARE :
PARKAMRAT :
Jakob Kapelj  
DATUM :
2008-08-10
MAXDJUP :
17,4 meter
DYKTID :
49 minuter
VATTENTEMP :
18 grader
SIKT :
20 meter
VISAD :
329 ggr

Dagsutfärd med UniDive, en dyk-klubb som tillhör University of Queensland i Brisbane (inte mitt universitet). Torsdag kväll åkte jag ner till klubblokalen för att kolla upp om medlemskap och eventuella utfärder, redan 10 min efter att jag kom dit hade jag skrivit upp mig på en utfärd redan på söndag. Behöver bara cykla 10 min hemmifrån för att komma till klubblokalen och samlingsplatsen för utfärder.

Klubbens dykbåt heter ’Cool Change’ och är en 6m gummibåt med aluminium skrov med 140hk utombordsmotor med kapacitet för 8-9 dykare med två flaskor var. Körde i två bilar till Bribie Island norr om Brisbane. Gjorde iordning all utrustning och hoppade i våtdräkterna innan vi la i båten vid en ramp. Båtfärden ut tog ca en timma och en kvart och det var lite vind och vågor men var inte så farligt. På grund av att arrangörerna ej hade dykt med några av OW dykarna tidigare och kunde inte garantera deras erfarenhet åkte vi bara till Flinder´s reef som ligger norr om Morton Island, trots att vi bestämt att det skulle bli en utfärd med djupare dyk för mer erfarna dykare. De bryr sig inte om man har AOW eller inte för att göra djupare dyk bara man har minst 30 dyk i boken varav några djupare, lite speciella säkerhetsregler men så är det i alla fall.

Till dyket då, jag dök tillsammans med Jakob. Gick ner och kom till ett område med sandbotten och det första jag fick syn på var en enormt stor Bull-ray (en sån som sägs ha dödat Crocodile Hunter - Steve Irwin) som låg på sandbotten och gömde sig under lite sand. Den var minst 1,5m i diameter och väldigt stor och häftig. Jag ledde dyket och skötte navigeringen, började gå norrut in bland korallerna. Bottnen var väldigt varierande med upphöjnader och överhäng, ganska häftig terräng (inget jämfört med röda havet men ändå fint). Bra sikt, i alla fall 15-20 meter och man såg lite dykare här och var. Efter 15-20 minuter gick jag västerut för att sedan ta en annan väg tillbaka söderut. Detta område var lite grundare, ca 10-13 meter med överhäng där vi såg minst 3 wobbeygongsharks. Såg även tre stycken stora sköldpaddor. Och ”de vanliga färgglada fiskarna”, samt en väldigt stor box-fish. Vägen tillbaka söderut blev lite stressig för jag väntade mig att det återigen skulle bli lite djupare och trodde vi skulle komma tillbaka till sandbottnen tidigare än vi gjorde, och vi hade begränsat dyket till 45 minuter. Såg en ankarlina men det var fel plats så ej vår båt så fortsatte. Tillslut blev det lite djupare och vi kom tillbaka till sandbottnen, men ingen ankarlina och inte heller någon Bull-ray (som var ett bra kännetecken). Bestämde oss för att gå upp i fritt vatten från 16m då klockan redan visade 45min. Säkerhetsstoppet gick mycket bra i fritt vatten trots att jag var lite lätt under dyket. Knappt ingen ström alls under dyket så det gick lugnt och fint. Gjorde bara av med 100bar i en 10L flaska (bra SAC-rate: 10,4). Navigeringen hade inte gått så dåligt trots allt, vi hade bara kommit till ett annat hörn av sandbottnen, så lite ytsim bort till båten. Såg rockan igen från ytan när vi närmade oss båten och igångsplatsen.

Kämpade länge med ankarlinan men fick ej upp den så Jakob gick ner själv för att lossa den (ca 8m).