Namn: Lösen:

Dyk nr: 85, Australien, Brisbane, Morton Isl, Flinders Reef


DYKARE :
PARKAMRAT :
Jakob Kapelj  
DATUM :
2008-08-10
MAXDJUP :
13,4 meter
DYKTID :
52 minuter
VATTENTEMP :
19 grader
SIKT :
20 meter
VISAD :
303 ggr

Flyttade båten till andra sidan revet och använde en public mooring (med max parkeringstid 2h, haha). Åt lite lunch och började göra oss redo för andra dyket som skulle bli lite grundare. Jakob hade redan gjort av med lite av sin flaska så vi bytte eftersom jag gör av med mindre luft. Så jag fick en 10L flaska med 160bar och han en 11,5L med 200bar (och i slutet av dyket så hade vi trots allt båda 60 bar kvar, återigen bra SAC-rate, ca 10,7).

Vid mooringen var det ca 14 meter men sandbotten så vi gick in mot revet. Spenderade största delen av dyket vid väggen av revet på 5-8meter, otroligt lugnt vackert och fridfullt. Njöt till fullo och simmade genom små raviner och under några överhäng. Mycket fina koraller och mängder av fisk. Såg flera wobbeys som gömde sig i skrevor och under överhäng. Ytterligare en stor box-fish och tre stycken medelstora sköldpaddor. Fick även syn på en liten gul muräna, jättefin. Vände efter 20 minuter och tog en lite annan väg tillbaka längs revet. Var tillbaka där vi kom upp på revet i början av dyket så jag ledde oss upp på revet åt andra hållet. Kom till ett jättestort område med förgrenade fingerliknande koraller (Acroporidae) och det var helt fullt av fiskar i 10cm storleken. Oavsett varåt man kollade så var det fisk ööverallt, väldigt härlig och vacker upplevelse. Vi låg och njöt här väldigt länge innan vi bestämde oss för att ta oss utåt för att försöka hitta mooringen. Ute på sandbotten hittade vi en lika stor Bull-ray som på dyket innan. Denna gång utan sand på så den var stor och svart och mäktig. Gick återigen upp i fritt vatten, var lite strömt vid bottnen men bara några meter upp avtog den och säkerhetsstoppet gick jättebra. Under uppstigningen kom det en magnifik sköldpadda som säkert var 2m lång som simmade precis över rockan som låg på bottnen. Efter stoppet var klart såg vi två av de andra dykarna i ytan som simmade mot båten så vi valde att fortsätta ligga på 5m bort till båten och kunde då fortsätta spana ner mot bottnen. Var ett väldigt lugnt och undebart dyk, man behöver inte gå djupt för att få ett bra dyk, istället var det mer fiskar, finare koraller med mer färger och solljus och väldigt lugnt och avkopplande.


Efter dyket så valde vi att åka bort en sväng med båten för att spana efter valar. Helt otroligt att ha fyra enorma Humpback-whales som bröt ytan flera gången ganska nära vår båt. En gång kom de upp bara 20 meter ifrån en annan båt och det såg ut som de skulle krocka med den (lyckos dom på den båten!). Vi hade dem oftast runt 100 meters avstånd men det var ändå en magnifik upplevelse. Vinden hade helt och hållet avtagit så det var en lugn och lite snabbare resa tillbaka och vi pratade dykning hela vägen.

Kommer definitivt åka på fler utfärder med UniDive. Mycket billigare, mindre komfort men detstå större upplevelse och mycket trevliga dykare. Kommer dock behöva köpa mig en DIN/Yoke adapter för de har bara yoke-flaskor.