Namn: Lösen:

Dyk nr: 66, Laxodlingen - Bergeforsen/Timrå


DYKARE :
PARKAMRAT :
DATUM :
2008-08-12
MAXDJUP :
10,1 meter
DYKTID :
73 minuter
VATTENTEMP :
18 grader
SIKT :
5 meter
VISAD :
553 ggr

Lax, öring, laxöring, havsöring......?

Efter måndagkvällens misslyckade försök att knyta ihop familj, assistenter, dykning och buddy så fanns det nu plötsligt tid att åka ut och dyka på tisdagen *YAHOO!*
Pratade med Jack på måndag och han sa att han skulle höra av sig vid niotiden. Så jag gick omkring med mobilen redo hela måndagkvällen. Men den var tyst, så tyst att jag började fundera på om den var trasig. Ställer väckaren på sex för att hinna äta frukost och packa ihop utrustningen.
"A one, A two, A one, two, tree, four! - tada da do dah dah dooo"
Det välbekanta ljudet från min mardrömsmaskin skär genom märg, ben, drömmar och välbefinnande. Nog för att tanken på att komma ut och dyka brukar göra mig pigg och allert men inte idag. Familjen har gjort sitt bästa för att decimera en normal natts 6h sömn till ....*gääsp* ... en något kortare sängintervall.

Parentes: Får för mig att man skulle kunna jämnställa ytinterval med "nattsömn". ...funderar.

Stapplar stel och knappt nyvaken ned till mellanvåningen för att skrapa ihop en frukost av resterna i botten på kylskåpet. Sätter mig framför discovery med en bytta mjölk och flingor..- *Dumt!*
Vaknar en stund senare och snabbpackar prylarna....

Åker upp till Bergeforsen och laxodlingen och parkerar bilen vid vindskyddet.
Går runt en sväng, vädret är fanastiskt och det är underbart att titta på laxarna som hoppar. Behöver kontrollera porslinstronen och passar sedan på att titta till laxarna i laxakvariet innan jag återvänder till bilen igen. Känner mig ganska trött så jag slår på radion och lutar tillbaka sätet och ZzzZzzzZzzZz.
Vid fem i nio ringer mobilen, det är Jack som undrar om jag är vaken.
Ja, jo det är jag.. nu iaf :-)
Han ska bara packa bilen innan han åker.
Två sekunder senare ringer fruskapet och säger att Jack har ringt och sökt mig.. *hmmm*

Plockar med mig reggar, verktygslåda och lite annat krafs och sätter mig vid kampingbordet och byter plats på Lisa-s andrasteg och Bettan som är nyservad.
Kollar över utrustningen och smörjer pistolhakar osv.

Går en sväng igen och ser att sälen som jag och barnen såg här i helgen fortfarande är kvar. Den har nu simmat längre upp och ligger nu och lapar sol uppe vid kraftverket.
Kan tänka mig att det måste vara ett paradis för en säl att simma runt i ett skafferi av fet och mumsig fisk. Hör det bekanta knattret av en Landrover dieselmotor, vinkar åt Jack att han ska komma. Han har inte samma romantiska syn på sälen som jag... *nog om det*

Vi gör upp om var vi ska gå i och han kör bort bilen.
Ett par varma minuter senare så står vi ombytta vid kanten av stenvallen som vätter ned mot vattnet. Brant, stenigt, vasst, kantigt, och "ont". Känner viss respekt för övningar som handlar om ovanstående i kombination med gummi-sparkdräkt-med-mockasiner och en tung ryggsäck. Varför i hela världen har man inte rockboots?!?

Vi kränger på oss fenorna och hoppar i vätskan. Tänker att jag idag ska börja dyka och enbart avväga mig med vingen... det har ju nu gått ca 30dyk sedan jag övergick till att avväga mig med endast dräkten.

Dykplanen är att vi går rakt ut och simmar ovanför klipporna i forsen, sedan höger ned runt och sedan i lävattnet bakom klipporna går vi ned till ca 10m djup. Tittar runt lite och simmar sedan tillbaka mot igångsplatsen för att sedan följa strömmen ned mot laxodlingen, vattenutloppet från laxodlingen och tillslut till sandbanken där jag och Robert såg ålarna vid förra dyket.
Som sagt, jag räknade med att kunna visa allt jag såg förra gången, plus lite till. Är inte det en bra idé så säg....för vad kan gå fel om man sätter förhoppningarna lite för högt?

Vi går i och det känns riktigt bra idag, vattnet är ljust, varmt och det känns inte alls lika strömt som vid förra dyket.
Tyvärr gick vi i lite för långt nedströms så att vi måste simma mot strömmen en liten bit för att komma på ovansidan av klipporna. Men det känns inte som något stort problem.
Simmar och Jack kommer efter. Men jag märker att han kämpar hårt mot strömmen.
Greppar efter stenar, klippor och efter en stund ger jag honom min hand och drar honom framåt. Men då det inte blir bättre så tecknar jag åt honom att vi vänder och går med strömmen istället. Hade ingen lust att vara med om en hjärtinfarkt, dykning ska vara ngt trevligt.
Vi simmar runt klippan och går ned bakom, på vägen flyter vi förbi massor av 30-40cm laxar som står och väntar på käk. De är inte det minsta blyga utan vi glider lätt och nära förbi dem. Går ned bakom och det blir snabbt 10m djupt och kolsvart. Där står det massor med små laxyngel, överallt så drar de fram i stora stim. Bland sjunktimret står det abborrar och harr. Vi simmar vidare och går lite grundare.
Märker nu inte att vi ligger liiite för långt ut i forsen. Hittar några drag och lite bråte men inget intressant. Tänker att vi får se detta som en transportsträcka och simmar vidare...för helt klart så kommer vi ju ned mot sandbanken där jag reste upp en vägpinne...altså sandbanken som ligger mellan kraftverket och laxodlingen. Går runt sandbanken och det är ju helt klart att om vi simmar runt sandbanken att vi då kommer till vattenutsläppet och får se all fisk som står där och mumsar på matrester från odlingen.

Känns helt ok, och en liten transportsträcka över sandbotten har ju ingen betydelse..."för väntar man på något gott är det ju bara häääärligt, som jag brukar säga till Erik, Clas och Christian" (Citat: Hassan P3).
Simmar, simmar, simmar, simmar .....och simmar.
Känner mig lite lost och tecknar åt Jack att jag går upp för att orientera mig.
-Vi är ju helt rätt men..... kanske inte riktigt (eftersom vi bara ser sandbotten).
Går ned till Jack igen och vi simmar vidare...och simmar, simmar, simmar, simmar...
Efter en lång stund så tummar jag åt Jack och vi går upp för att snacka lite.
Säger att jag gärna hade visat honom där jag såg ålarna och han säger att jag får guida..
Vi går ned och. (jag vågar inte säga det men...) vi simmar och simmar, simmar s.......i.....m........m......a........r *suck*
Till slut så går vi tillbaka mot stranden och går upp. Jack med ett gäng drag och en riktigt stor trekrok (ryckfiskare?!?!) och jag med ett gäng drag.

Går till parkeringen vid laxodlingen och plockar av oss prylarna. Känns ganska bra även om dyket bestod av minst 45min "simma över sandbotten". Jack som dök med våtdräkt springer efter sin bil för att byta om medan jag står sjöblöt av svett och väntar vid prylarna.
Han säger ett par gånger att han inte hade en chans att följa med utan fick paddla allt vad han kunde för att följa med. Medan jag som han sa "så lätt bara viftade till med fenorna och bara stack iväg". (Undra om det kan ha med "vattenmotstånd" / strömlinjeform att göra?

Kastar in prylarna i hans bil och han visar sin "plocka-drag-pryl", en femlitersdunk med prylfålla (så att de inte ramlar ur) och ett linskär .... klart smidig och klurig pryl..
Typiskt Jack!

Vi gör upp att vi ska ta och åka till Alnön för att dyka ett skrotdyk vid en gammal ångbåtsbrygga. Men först en mellanlandning vid en Pizzeria för lite energi och vätska.
Men mer om det i nästa logg.

Luft: 150bar d7
Prylar: Helt standard, tja bortsett från att jag hade glömt Scubapro våthandskarna och därför fick dyka med NoC....*hrrm* V!Å!T!-handskar!

Övrigt: Ett trevligt dyk, varmt, härligt och helt helt.. händelselöst.. Kanske borde lära mig att inte lova en massa innan dyket... för det kan ju bli så att man inte får se något alls!
Är lite avundsjuk på Jacks våtdräkt, för det var snuskigt varmt att dyka idag :-)