Namn: Lösen:

Dyk nr: 51, Storebådan, båt från Lysekil


DYKARE :
PARKAMRAT :
Fredrik  
DATUM :
2002-04-07
MAXDJUP :
22,1 meter
DYKTID :
36 minuter

Efter en lång tids harvande längs sunkiga stränder är det äntligen dags att dyka lite med båt. Eftersom vi är hiskeligt sena till Lysekil blir vi lika hiskeligt glada när båten visar sig vara lite sen den med, så vi hinner strula på oss grejer och lugna ner oss lite innan vi sätter av ut i den för dagen vårsoliga bohuska skärgården.

Storebådan är ett grund som sticker upp till två meters djup som grundast. Det finns också en ostlig topp på nio meters djup en liten bit bort. Vi släpps i strax öster om den grundaste toppen, och går raskt ner för att inte föras iväg av den loja ström som dras oss sakta västerut.

Sikten är riktigt bra, iallafall om man inte är bortskämd - uppskattingnsvis sådär en 10-15 meter. Vi följer bådans norra vägg som sluttar brant nedåt och försvinner i mörkret. Ovanför oss ser vi snart den östra toppen torna upp sig, och vattenytan glittrar emot oss även ifrån 20 meters djup. Den goda sikten och de stiliga bergsformationerna är det som gör det här dyket minnesvärt. Djurlivet håller sig mestadels undan - en ynka maskeringskrabba är det enda mobila vi ser.

Den södra sidan av bådan är mer söndersprängd, raviner genomkorsar sidan, och när vi har hunnit i stort sett hela varvet följer vi en ravin upp mot den västra toppen. På säkerhetsstoppet ser vi ett helt gäng med olika nakensnäckor i tången. Vi gungar i takt medan vi väntar, sedan bryter vi ytan och blir upplockade av båten.