Namn: Lösen:

Dyk nr: 52, Släggö, Lysekil


DYKARE :
PARKAMRAT :
Fredrik  
DATUM :
2002-04-07
MAXDJUP :
20,9 meter
DYKTID :
38 minuter

Solen och vårvärmen glittar mot oss, sikten i vattnet är kalas - det finns ingen anledning i världen att inte göra ett andra dyk en dag som den här. Våra flaskor fylls av oxygene norras norrländskt sävliga kompressor under det att vi intar varsin stärkande mikrovågspizza. Vi konstaterar att Släggö är ett gångbart alternativ.

Vi micklar ihop grejorna, och när Fredrik drar på luften säger det KA-pffffff. Inget bra ljud konsterar vi, och börjar bry våra huvuden med vad det egentligen kan vara. Det är iallafall kranen som pyser, och vi gissar på att det är någon o-ring i de trakterna som har packat ihop. Oväntad hjälp anländer i form av kunnig och sympatisk människa som tipsar oss om att vi kan gå och prata med Göran på Oxygene, vilket vi gör. Han fixar det på ett kick, och inget betalt vill han ha heller. Det behöver väl knappast påpekas att Göran är dagen hjälte.

Slutligen kommer vi i vattnet, och det är inget vi får ångra. Sikten är bra för att vara ända inne vid land, 7-8 meter någonstans. Vi hittar fem krabbtaskor av olika format, maskeringskrabbor och trollkrabbor ränner runt i dussintal känns det som. Klippväggarna ler inbjudande mot oss och allt är bara underbart.

När vi småningom kommer upp till säkerhetsstoppet hittar vi en tejstefisk och en större kantnål. Tejstefisken var oss helt obekanta, så vi ser till att studera den nogsamt innan vi överger den för att simma inåt. Solen glittrar mot botten i det grunda vattnet, och man får lust att bara krama en sten och vägra gå upp. Fast efter ett tag blir det lite kallt om fingrarna, så det är nog lika bra att vi ger oss när vi gör det.