Namn: Lösen:

Dyk nr: 368, M/S Tyr, Smedsskär (Tessi)


DYKARE :
PARKAMRAT :
DATUM :
2008-08-17
MAXDJUP :
34 meter
DYKTID :
50 minuter
VATTENTEMP :
7 grader
SIKT :
2-3 meter
VISAD :
744 ggr

Ufärd till Melanie/Najade som jag redan flera dagar innan förstod skulle bli inställd pga hård vind. Men vi kom ut till Tyr och till "Mannes vrak" istället i regnet och dagen blev trevlig ändå.

Jag och Christian fick kliva i först och se till att göra fast bojlinan ordentligt på Tyr. Det var tokigt strömt och vi fick kämpa lite på nedvägen. När bottom timern passerade 26-27 förstod jag att vi inte skulle träffa vraket och började sakta ner, men då kom istället herr svärd förbi mig som en kanonkula och lyckades PRECIS undvika en kraschlandning i leran på botten. När han stabiliserat sig hade jag hunnit ta fram spoolen och gjorde fast den i linan just ovanför draggen. Det var enkelt att hitta vraket, för det var bara att följa fårorna i leran som draggen skapat när den glidit iväg i den starka strömmen och efter 5-6 meter simmade vi in i den delen av relingen som sjunkit ner i den hårda leran på 34 m djup.

Här började jag fundera lite över hur vi skulle göra och gjorde fast spoolen i relingen. Sen simmade jag tillbaka mot draggen och provade att dra lite i spool-linan. Draggen rörde sig hyfsat snällt mot oss, så jag simmade tillbaka till relingen och började hala in draggen och Christian kom snabbt till min hjälp. När vi fått fram draggen till relingen försvann Christian iväg uppåt fören till med dragg och lina men kom på efter en stund att min spool ju satt fast i hela rasket så han kom snabbt tillbaka ner igen och väntade snällt medan jag lindade in linan. Det var lättare sagt än gjort då det var lina lite här, och lite där, och lite därborta och när jag slutligen äntligen fått in nästan allt så följde det med en halv julgran på slutet, så där låg jag i mitt lilla dymoln och bröt sönder kvistar till molekyler för att få fri min lilla spool-lina.

När allt var inlindat och fint tog vi med oss draggen och linan upp till 27 metersnivån och gjorde fast den i räcket runt bygget och därefter släppte Christian ytmarkören vi fått med oss ner av Niklas. Tror vi spenderade en kvart med att lokalisera och boja innan vi var helt klara... men det gjorde inget, Tyr har man ju dykt några gånger nu så det blev som mitt lilla mission att få ordning på bojningen till de andra dykarna. Efter att bojningen äntligen var klar spenderade vi ytterligare en kvart lite drygt åt att kika runt. Jag visade Christian toaletten som han tidigare missat, kikade in i styrhytten och simmade fram till fören. Framme vid fören tecknade Christian något till mig som jag inte alls hajade, vilket jag också visade honom med kroppsspråket. Han rev då fram sina wetnotes och skrev att han inte lyckades få loss sin manometer. Jag kikade och det visade sig att han lyckats med en väldigt komplicerad fästknäppning av den undanstuffade stagen på höftringen. Jag hjälpte honom att flytta om stagen och sen kunde han läsa sina bar igen. Vi kikade upp på taket och tog en repa runt mast och radarn sen tänkte vi att det fick vara nog och påbörjade uppstigningen. Det var grymt strömt på vägen upp, vi gjorde ett litet minideco och avslutade med lite syrgas för att vädra ut ordentligt inför nästkommande dyk.