Namn: Lösen:

Dyk nr: 70, Galtström - Njurunda/Sundsvall


DYKARE :
PARKAMRAT :
DATUM :
2008-08-27
MAXDJUP :
5,2 meter
DYKTID :
73 minuter
VATTENTEMP :
16 grader
SIKT :
3,5 meter
VISAD :
695 ggr

Klicka för förstoring

Till album »

Galtström by Night, trippel-dubbel-12 och vattenskadat socker med Cuba Cola -smak :-)
Jag var grymt sugen på en returmatch i Bergeforsen och försökte övertala Andreas om det.
Han var lite tveksam...kan man säga. Fredrik var mer på hugget men kravet var "INTE ALNÖN". Något som Andreas hade som förslag istället för Bergeforsen.
Efter en förmiddag av mail/msn-pingis så hade vi enats... GALTSTRÖM, trots att det eg är förlångt bort ...eller hur det nu var ;-)
Åker och fyller luft med en Statoilburgare i ena handen. Plockar fram grillen med tillbehör och packar iväg mig till Fredrik där vi skulle mötas.
En stund efter att jag anlänt så dyker Andreas upp och vi ställer oss utanför en port och väntar.
Gör upp att jag kör egen bil för att kunna köra raka spåret från Galtström och hem till Vattjom istället för att åka runt stan för att byta bil.
Vi har behandlat det mesta när vi kommer fram till punkten... Vi står utanför fel port, Fredrik bor ju i porten bredvid :-D
Flyttar oss dit och ringer på porttelefonen...men F2 lyser med sin frånvaro så vi ringer honom på mobilen istället.
Några Microsoft-sekunder senare så har vi gjort oss i ordning för att åka vidare mot Galtström.
Stannar till på ICA-Bommen i Njurunda för att bunkra, köttslang, svängdörr, ketchup, räksallad och en samling med olika vattenskadade sockerarter med CubaCola, Guldus, Trocadero, Portello -smak.
Den energi som finns lagrade i de varor som vi bär mot kassan skulle kunna skicka en Apolloraket.... ingenstans men det är tillräckligt för att mätta en kropp som växer :-p
Vid kassan dyker en grön skugga upp från ingenstans och gör sitt bästa för att försöka utplåna alla förstfödda i lokalen. Känner vissa likheter med kvävande metan med lätt touch av cyanväte när den oheliga föreningen tas upp i andningsluften och sakta skapar en kväljande stank i hela lokalen. Mammorna tar sina barn i händerna och springer ut ur butiken skrikande, kreaturen skenar och civilförsvaret märker ut säkerhetszoner runt butiken med grön/gula-band med texten "/// KONTAMINERAT OMRÅDE //// AVSPÄRRAT TOM PÅSK 2009 ///".
Väl ute vid bilen igen så försöker Andreas att förneka händelsen i bästa NSA-stil.

Åker vidare mot Galtström när Jimmy ringer och undrar om vi är på väg snart. Han och Hans ska tydligen dit också.
Med sina nyinförskaffade dubbelpaket med extra av allt.

Anländer och gör iordning prylarna för bad. Dykplanen lyder så här:
Gå i vid stranden i öst, simma efter kajen västerut. Titta på allt skrotartat som folk genom årtionden har dumpat i vattnet. Vänder och simmar tillbaka till stenkistan, titta på vraket.
Stanna upp och öva på skills. Hovrande mask av/på, dela luft, skruva kranar och lite sånt.

Jag och Fredrik är klara ganska tidigt och retas lite med våra tre dubbel12-dykare genom att med lätta hoppsasteg ta oss ned till stranden från bilarna. Nu tror jag inte att de såg oss utan, de var nog fullt upptagna med att skruva kranar, justera remställ och sånt :-p

Gick ned i vattnet och känner att det är ganska vågigt ikväll, faktiskt mer än jag trodde tidigare. Så vi går till det är ungefär 1m djupt och sedan lägger vi oss för att padla. Tyvärr så placerar jag flaskorna på en stor sten och ligger där som en sköldpadda på rygg i ett badkar tills att nästa våg kommer och vänder mig rätt igen :-)
Simmar ut lite till och vi ger tummen ned när det känns lämpligt.
Går ned och F ger tecken att vi ska gå västerut. Fine tänker jag, men vi är nog båda lite överraskade över hur mycket det strömmar ikväll. För efter en stund som kommer vi fram vid stenkistan... den som om man utgår ifrån stranden ligger typ rakt ut... eller 90gr fel *hrrmph*.
Känns lite lustigt för det hörs nästan som att hans reg piper till när han andas... piper ungefär som ett litet digitalur.."pip" :-) Fast å andrasidan har jag Darth Vader reggar "Pschhhhht, Phooooooh, Pschhhhhht" *haha*

Vi simmar vidare och hamnar lite på sniskan igen. Efter en bra stund frågar F om jag har en aning om vart vi ska. Så jag pekar att vi ska simma 90gr till vänster för att ta oss rakt mot kajen. Det stämmer överens med Fredriks känsla så vi simmar och kommmer ganska snabbt fram.
Sikten är lite halvdålig ikväll, men vart man än lyser med lampan så ser man 5-20 abborrar som står på behörigt avstånd för att kolla in dessa märkvärdiga bubbel-fiskar. Vi hittar en massa porslin, glas, koppar, kakel och bråte, plockar upp lite och lägger inne i en gammal Volvo 145 som någon dumpat i vattnet. Ser riktigt snyggt ut, man får nästan känslan av att någon dukat för picknick där inne :-)
Simmar vidare förbi tvättmaskiner, kylskåp, AGA-tub, däck, däck, däck, vire, bil/båt -batterier och annat rat*.
*Rat= Skräp, mög, crap, dynga eller junk.

Vi vänder vid slutet på kajen och simmar tillbaka igen förbi allt och lite till.
Vid Volvon så tar jag mig för det riskfyllda momentet att utan förberedelse, utbildning och erfarenhet penetrera den.
Simmar in genom vänster bakdörr, under tiden som Fredrik simmar in genom bakluckan så vi möts ovanför det fd baksätet och jag råkar nästan sparka av honom både mask, reg och huva när jag med en liten snärt spurtar iväg ut genom höger bakdörr.
Vidare iväg så kommer vi fram till en stenkista, som jag tror är kajen. Här börjar vi våra övningar.
Fredrik tar av sig masken hovrande och sätter tillbaka den och tömmer utan att ha diffat mer än 2-3dm i djup.. *imponerad*
Nu är det min tur. Jag lägger mig i position och tar av masken, ett djupt andetag när kallvattnet träffar ansiktet och vaden knyter sig..*AAAAJ!*
Varför i hela friden ska detta hända nu?
Tänker på vad jag ska prioritera, så jag tar och börjar strecha vaden med en fullmask i plytet.
När det känns lite bättre och när jag på bästa ryss-attackdykar-manér druckit halva innehållet från masken genom näsan så är jag på hugget igen och tömmer det som är kvar.
Fredrik tittar lite frågande på mig efter den uppvisningen. Tydligen så har jag även lyckats trassla in mig lite i ett nät medan jag höll på med vaden. Så jag drar fram kniven....men Fredrik stoppar mig och lossar min fot lite enkelt.
Det är kanske strategiskt att låta det ligga sträckt över bottnen som en lina istället för att snitta den och att den sedan driver omkring i vattnet.....(eller ...jag vet inte).
Fortsätter sedan övningen med dela luft. Fredrik gör "OOA" och jag trycker in andrasteget och långslangen i ansiktet på honom.
..minns inte riktigt vad som hände men av någon orsak så flyter jag upp typ 2m ... (kan inte komma ihåg vad som eg hände *synd*).
Så Fredrik följer med som en gädda på kroken upp och sedan ned igen..
Nu är det min tur att "OOA" och jag tar hans octopus i munnen och sörplar lite en stund innan vi börjar simma tillbaka mot stranden igen.

Upp på stranden och iväg till bilarna igen.
Fredrik svär lite över att han inte vet var Andreas satt bilnycklarna. Men efter en liten stund så är det någon som lyser upp himlen som en klassisk sökarlykta ala "20 Century Fox"-introt. Det är grabbarna med de stora flaskorna som viftar omkring med sina hiddar upp-i-luften.
Vi okejar och får reda på var bilnycklarna är för att tända grillen och göra iordning för en stunds meditativ dykmåltidskremering.
Dukar upp lite fint med läsk, räksallad och allt.. fram med mobilkameran för att på bästa "Master of Hällebäcks -manér" fotografera korvarna på grillen och lite annat som står på bordet som en klassisk stilében.
Krubbar massa mums och jag försöker avsluta övningarna med att tvätta bort Lyx-räksallad från min dykkniv men det är omöjligt. Räksalladen har skapat en form av fet-flottigt kraftfält som förenar sig med stålet i min Lidl-dykkniv. *gaaah*

Packar ihop och far iväg hem igen... för nu är jag riktigt riktigt sen igen *asg*

LUft: ja, >50 men <225 bar
Prylar: Absolut standard, 7kg bly.. thats all :-)
Övrigt: Tack grabbar för en trevlig kväll. Det mysiga i att stå nydykt i mörkret en höstkväll och grilla korv med vågornas kluckande i bakgrunden... ja det är LIVET :-D
Fredrik, du är en bra buddy och jag hoppas att det kommer fler möjligheter att dyka snart :-)
A,H,J Najs att ni dök upp..... ;-)