Namn: Lösen:

Dyk nr: 161, Jordfall, gullmarn


DYKARE :
PARKAMRAT :
Jonas och Anders S  
DATUM :
2008-07-10
MAXDJUP :
32,9 meter
DYKTID :
41 minuter
VATTENTEMP :
12 grader
SIKT :
6 meter
VISAD :
693 ggr

Dagens missions : Komma under ytan, fota och..tappa bort Anders..?

Ok, nu hade jag varit duktig och gjort massor av "saker som vuxna gör innan de roar sig" så nu var det på tiden att bli mig själv och hoppa i plurret istället! Men med vem nu när Anders körde runt i Europa och massa folk var borta..? Några sekunders betänketid gav det självklara svaret Anders givetvis, lättast så, dvs om man struntar i det egentliga skälet att han är en trevlig buddy *L* Sagt och gjort kontaktes Anders och visst fick jag haka på honom och Jonas när de fotade!

Chockar mig själv med att vara först på dykplatsen, kändes klart mysko! Pular lite med utrustning och när mina buddysar dyker fram försöker jag, vid minne av hur det kan gå när man är tre, planera dyket lite som omväxling, fy så jobbig jag var. Jaja, blev iaf så att jag skulle ligga i mitten och hålla reda på Jonas gula fenor, ett ungefärligt maxdjup och att tecknet för att stanna på detta djupet kunde användas. Ehh..är det någon som på allvar tror att tre personer, varav två fotar kommer att hålla ihop bra..? Man ska vara optimist ja!

Ett litet ytsim som gick ovanligt smärtfritt för att vara mig, lite omstart med nedkylning pga värme och så kom vi slutligen under ytan. Faan, paketet sitter inte skönt och jag har för mycket vikt.. Irriterade mig en del på det tills jag kom på mig att inte direkt ta lugna andetag, irritation är inte bra för luftförbrukningen.. Nåja iväg rätt kvickt över mjukbotten och den var boooring! Blev snart mer positiv när jag hittade en riktigt fin havsnejlika som borde förevigas, något som är lätt ordnat med två fotografer med! Annat kul som mjukbotten bjöd på var valthornssnäckor och mitt livs första (levande i havet i alla fall) havskräftor! Kul, kul!

Och så börjar de två sista av vårat mission.. Först fotar den ene för att sedan ge sig på jakt efter mer, vem ska man stanna hos..? Vi skulle nog bestämt rutin för det ja.. Velade lite men när buddyn det bestämts jag skulle hålla ögonen på försvann for jag efter. Tja så velade vi oss djupare och djupare och så sa min flaska att jag ville gå grundare så nu kom vi äntligen upp efter väggen, som i mitt tycke var intressantare med trollkrabbor, snultror, små bergyltor och smörbultar.

Sakta tillbaks, upp och varje gång vi trodde Anders var borta dök hans lampa upp precis när vi tänkt börja söka. Ja.. och så kom vi till skrevan som bjöd på en jättehummer, trevligt! ja, och så en torsk som jag trodde var det som jonas så ivrigt försökte visa mig.. visade sig senare att det varit två bläckfiskar..Jaja, nu har jag i alla fall varit i närheten av sådana, några år till så kanske jag ser dem också.. Hur som helst mycket att se däromkring och sådant i kombination med fler lampor än Anders och sämre sikt och så var vi bara två.. När vi väl fattat att vi tittat på fel lampa och sökt Anders gick vi upp och blev mycket glada när vi väl fick syn på honom.

Upp, pula med utrustning, käka lite, snacka mycket med de andra på träffen och så kände jag, efter massa velande att dagen kändes färdigdykt då jag var sugen på mötet till kvällen ändå.


Vattentemperatur : 12 grader på djupet
Sikt : som bäst kring 8 meter, betydligt sämre i slutet.
Utrustning : Sommarunderstället
Paket och vikt : 15 L 200 och 12 kg (för mycket)
Luft : 210 - 65 = 145 bar
SAC : 18, 95 (huvva!)
Djup, max/medel : 32,9 / 18,0 meter
Tid : 41 minuter