Namn: Lösen:

Dyk nr: 162, Brustholmarna


DYKARE :
PARKAMRAT :
Solo med ytvakter  
DATUM :
2008-08-16
MAXDJUP :
1,4 meter
DYKTID :
30 minuter
VATTENTEMP :
17 grader
SIKT :
2 meter
VISAD :
810 ggr

Syfte : Skrapa fri båtbotten från påväxnad.

Båten hade börjat gå trögt så vi misstänkte massa påväxnad och mycket riktigt fanns det gott om det när vi kikade. Ok, nu kunde vi antingen : A/ Dra upp den på trailern och skrapa där. B/ hoppa i småbåtshamnens sunkiga vatten och skrapa eller C/ Ta en trevlig helg på Brustholmarna och skrapa i vattnet där. Hmm.. Gissa vem som är minst och skulle få vara den som legat under.. gissa sedan två gånger vilket alternativ den dyksjuka "minstingen" tjatade till sig! :-)

Tja..Nu gick båten trögt så när jag väl fått min vilja igenom blev det till att minimera packning så baddräkt och bikini fick det bli. Anders erbjöd sig hoppa i då han kände sig lite dyksjuk han med och lite hönsmammig men vek sig när han kom på att jag var för feg för att hoppa i om det inte kändes 100 %. Väl där byttes det snabbt om, men inte snabbare än att vi hann få nyfiket sällskap. Hoppade så i och upptäkte att det i alla fall inte var några problem att sjunka.. och inte var det de 2 meter minst som utlovats utan snarare 1,40.. oväntad bottenkontakt är alltid trevligt. Nåja, uppenbarligen inte lättsiltat i alla fall, men kallt, brr! :-)

När jag vant mig var det bara att sätta igång och attens så mycket det fanns på botten och protoner, ingen bra färg detta.. Drog en del luft innan jag vant mig vid temperaturen så när jag väl var inne i jobbet och koncentrerade mig på det istället för temperaturen (shorty ska nog införskaffas..) fick jag en hand som undrade om allt var ok. Jodå, allt bra och jag upptäckte att havsnejlikor som ska skrapas bort lossar mycket lättare om man vräker utandningsluft på dem!. Värst var det på styrbords sida, den som legat ut mot älven.

Efter ett tag blev det attens så kallt men skam den som ger sig! Att det blev kallt hindrade mig inte heller från att passa på att kika hur flytbryggan såg ut innan jag gick upp ifall jag skulle få någon fråga om det. Rätt fint med fräscha alger och några spigg faktiskt. Tckte faktiskt det var lite småroligt att för första gången skrapa botten men inte kul nog att frysa ihjäl mer när snälla själar glatt erbjöd med jobb! :-)

Vattentemperatur : ca 16-18 grader.
Sikt : 1-4 meter
utrustning : baddräkt, t-shirt, luftpaket (10 L 232), 6 kg viktbälte (ok, det var klar och jag lat)
Luft : 205 - 145 = 60 bar
Tid : 30 min
SAC : 12,5 (VAA!!!?? Inte mer!??)
Djup max/medel : 1,4 / 0,8 meter