Namn: Lösen:

Dyk nr: 71, Galtström - Njurunda/Sundsvall


DYKARE :
PARKAMRAT :
DATUM :
2008-09-05
MAXDJUP :
7 meter
DYKTID :
55 minuter
VATTENTEMP :
15 grader
SIKT :
4 meter
VISAD :
499 ggr

Eftermiddagsdyk.

Jocke skulle komma upp och dyka lördag och söndag. Som förra gången så flirtade jag in mig lite så att han dök upp redan på fredag eftermiddag för ett litet "Afterwork-dive" *hehe*
Men egentligen så började förberedelserna redan tidigare i veckan.
Det var snack på klubbens forum om att det var dags för ett båtdyk på lördag och att det sedan på söndag vankades en heldag i Nedansjö. Tja är man sugen att dyka eller?
Lade fram en tårdrypande historia om den rikskände uv-fotografen som med en tredjeplats i en bilkategori ifrån sm i uv-foto nu ville komma upp och dyka... *vissel*
Och plötsligt efter att ha tömt mina sparpengar till frugans konto så kommer orden.. Men åk ut och dyk både lördag och söndag...jag går på bio med barnen.
- Öööööööööööööööööööööh, asså........du menar?

Eftersom det nu vankades dyk fredag, lördag och söndag. Hur långa och många var fortf okännt så ringde jag nu till Börjelsländaren för att kolla om hans dubbel12or var lediga i helgen (han skulle iaf till stockholm på ett Agronom-party). Ja flaskorna var tomma och lediga.
- Yes!!
Nu skulle jag äntligen få prova flaskorna som alla prisar. Att dyka upprepade dyk med samma flaskpaket. Den optimala balansen och DIR-wannabe-snubbarnas heliga gral.. dubbeltolvor. Smakar på ordet... DUBBBELLL TÅÅÅLVOOORR!..
Det låter faktiskt ganska trevligt... för allt annat runt om är jag ju van sedan tidiagare och bära tungt brukar jag inte vara rädd för..

När fredagslunchen passerats och jag stressinstallerat en SQL-server och förändrat webbstatistikverktygets sätt att verifiera urler och page titles så bar det av.
Upp till Lagun för att fylla flaskorna.......TJUUUGO minuter senare lyfter jag upp dem från golvet laddade till 100% med gosig normoxisk EAN21.
Åker iväg för att tanka bilen, äta en snabbburgare och köpa dryck och spurt iväg ned mot Galtström. Känner ingen stress Jocke skulle komma till kl14 och Jack som jag pratat med skulle komma då också, och eventuellt tillsammans med Micke.
Inom mig så önskade jag att Micke skulle följa med då "manage a troi" inte riktigt är min kopp te.

Anländer nere vid kajen i Galtström och går en sväng ...tittar och njuter.
Hör sjöfåglarna, kluckandet, lukten och känner brisen i ansiktet.. *AAAH, vilken kust/havs -romantik* Plockar ur dubbel12orna ur baksätet och ställer dem bakom bilen.
Tittar på dem och funderar några sekunder på om det är "rätt" dyk att testa dessa..
Men efter en stund så bestämmer jag mig för att detta ÄR rätt dyk för att testa dessa magiska flaskor. Ut med V-vikt, platta, vinge, reggar och....vad var det som Börjelsländaren sa... att jag borde kunna dumpa 4-6kg bly med dubbel12orna.
Det betyder att om jag har kvar v-vikten så blir det 1kg kvar ungefär..*hmmm*
Vad hände med det här med "säkra flytkraft genom att dumpa bly" ?
Det låter alltid så himla kaxigt att säga "säkra flytkraft genom att snitta webbingen".

När allt är ihopplockat så kommer jag på att jag måste korta axelremmarna lite.. Paketet har suttit inni"#¤"%& slappt på slutet.. Iof så är det mitt fel eftersom jag inte brytt mig om att justera webbingen sedan i juni när Robert lånade prylarna ett par dyk.
Pockar loss allt igen och börjar dra och slita i webbingen, kortar....känner...når jag till plattan? ... kortar lite till osv. En stund senare är jag nöjd och går tillbaka till bilen och flaskorna igen. Tittar på dubbelmonstren och känner *njaaaaeeeee* inte idag.
Drar fram "Kicki" istället, min gamla vän och riggar allt på henne istället medan jag lyfter tillbaka tolvorna i baksätet.
Jocke och Jack kommer och vi står och pratar en stund.
Nu är det ju som vanligt att dessa två herrar har tre vm medaljer i snabb påkittning så jag sliter på mig utrustningen för att iaf stå där halvt påklädd när de är klara.
Ska plocka på mig utrustningen när jag märker att jag justerat webbingen olika.. det högra axelbandet är 10cm längre än det vänstra.
Svårt val... vilken är den rätta och vilken är fel?
Jag väljer att förlänga den korta för att inte bli riktigt jättesen ... Rycker upp paketet och känner "yeeehaa" flaskbottnarna når halvägst ned baki arslet. *shit* jag justerade åt fel håll...ordentligt.
Men som Robert brukar säga "Ingen minns en fegis" så nöjer jag mig med att prylarna sitter kvar bakpå ryggen och vi börjar gå bort mot den norra delen av kajen.
Hoppar i och Jocke drar upp en dykplan för oss... och kollar vem som ska leda dyket.
Vet inte om jag förstår vem som leder dyket men dykplanen för övrigt är att vi simmar efter kajen tills vi kommer till den sönderklippta volvon fortsätter förbi stenkistan till vraket simmar runt ön en bit och sedan tillbaka för att gå upp på sandstranden.

Vi hoppar i och jag känner mig kluven redan från början.. simmar ömsom bredvid Jocke som bla hittar en engångsgrill som han tänder....(bildligt talat). Ömsom simmar jag bredvid Jack som kör sitt vanliga "skattsökar"-tempo. Detta går bra och vi simmar förbi batterier, skrot och skräp. Framme vid AGA-flaskan kommer Jack och visar intresse, jag lägger mig och lyser på den och ser Jocke simma snett åt höger. Där ligger även ett par glasögon som jag plockar upp och när jag tittar tillbaka så simmar Jack 90gr åt vänster... *SHIT!*
Droppar glasögonen i bagaget på Volvon, bredvid en samling koppar, klinker och kakel som vi samlade ihop vid förra dyket. Ligger stilla och vrider lampan fram och tillbaka från höger till vänster... för att "OM" någon av grabbarna skulle se ljuset. Men ack nej.
Simmar lite åt Jockes håll och efter en dryg minut så avbryter jag och går upp.
Känner mig sur på mig själv av flera orsaker. Varför dyka tre, varför inte följas åt, varför flacka mellan två dykare som jag gjorde.. nu kan båda tro att jag är med den andre...*mulnar ordentligt*.
Jack kommer uppp och tittar åt andra hållet.
Jag skriker efter honom men han dyker och simmar iväg.
*SHIT!!!*
Börjar ytsimma mot där jag såg honom och när jag väl är framme så kommer Jocke upp bakom mig. Så jag simmar tillbaka. Berättar lite om var jag senast sett Jack osv.
Ser efter en stund Jack en bra bit bort ifrån oss vid den stora sten på ön mitt i sundet.
Vi börjar ytsimma dit men då vi inte fått kontakt med Jack när han tittat upp börjar jag känna mig uppgiven. Men Jack simmar mot oss och vi dyker rakt ned till honom och fortsätter dyket därifrån.
Jag lägger om strategin till att nu simma nära Jocke och låta Jack följa efter oss.

När vi rundat stenkistan och förbi skylten "husvagnsparkering förbjuden" så kommer fram till vraket så simmar vi längst med "bottenstocken".. där den ligger på ca 5m djup så glittrar det överallt av solens strålar genom vågrna. Bottenstocken är ca 50cm grov och med mörk träådring. Den är beväxt med rödalger och tång...men inte mer än att man ser träådringen..
När jag simmar över den så ser jag en plattfisk som ligger där mitt på stocken.
En vacker sak som är lite mörkar i skinnet.. .lite som om den både var pannerad och stek t *hehe*
- Tänk vilken skön bild om jag hade haft kamera...
Tyvärr så hinner Jocke simma iväg en bit medan jag ligger där och tittar....så jag får stressa iväg.
Vi simmar en bit och när vi kommer till den östra sidan av ön så vänder vi... här är vågornas rörelser tydliga och avdriften är markant.
Men vi simmar tillbaka och när vi kommer fram till vraket så hittar jag en plattfisk till. Men denna är mycket ljusare (bara pannerad, inte stekt) denna låg på sandbottnen bredvid bottenstocken.
Stannar en stund och visar Jack plattfisken innan jag tar och petar till den lite för att visa att den inte är osynlig. Då simmar den upp som en anabolastinn fjäril och börjar böka sig in mellan flaskorna och ryggen på mig. *Dum fisk!*
Den ger upp och jag simmar iväg efter Jocke som nu har hunnit några meter. Vi simmar nu tvärs genom det lilla sundet och mot sandstranden. Tittar efter om jag kan hitta något roligt.. men det är mest spigg och sandstubb som sprätter runt bland stenarna.

Jocke hittar en blå kula som ser ut att vara av glas som han ger till mig. Troligtvis en bit slagg från masugnen här i Galtström. Järnbruket var i drift redan på 1630talet och det verkar som att slaggstenen har använts till både ett och annat så jag är inte så chockerad. Men det är en vacker blå-glassten... (Ska se om kameran vill så tar jag och lägger ut en bild på den =) ).

Vi går sedan upp och där står Håkan och Ville och väntar på oss.
Håkan är en gammal dykräv och Ville är en ännu äldre och dykigare räv.
Står och pratar en del om dykning, dykplatser, prylar och .....sånt som gör livet värt.... =)
Tittar sedan på klockan och inser att jag måste spurta iväg för att hinna hämta barnen på dagis / skola. Så det hejas lite och sedan bär det iväg.

Luft: 120bar (ca på ett ungefär)
Prylar: Standard rakt igenom...
Övrigt: Tack Jocke för en trevlig dykstund, synd att vi kom ifrån varandra och att dykplanen försvann som sikten i en portion chokladpudding. Vi får göra om det någon gång fast inte på tre. Du är en bra och omtänksam buddy.
Tack Jack för att du kom ut och dök, alltid trevligt att dyka med dig... (även om det där med planering och komma ifrån varandra....)
Ville och Håkan.. hoppas att få träffa er fler gånger...alltid trevligt med folk som har erfarenhet motsvarande en mansålder.... =)

Parkamraters loggar:
Joakim Andersson - Galtström, Sundsvall