Namn: Lösen:

Dyk nr: 72, Jehu - Gråskärsbådan/Sundsvall


DYKARE :
PARKAMRAT :
DATUM :
2008-09-06
MAXDJUP :
22 meter
DYKTID :
51 minuter
VATTENTEMP :
8 grader
SIKT :
3 meter
VISAD :
531 ggr

Båtdyk, heldags utfärd Jehuuuu *hrrmph*

Känner mig lite krasslig på fredagskvällen så jag trycker i mig en rinexin och alvedon innan jag går till kojs. Vaknar till den vansinniga "#)¤(%"& väckarklockan kl 5:30.
Känns mycket bättre i kroppen, går ned och tar en ny rinexin. Vill inte åka dit på problem med tryckutjämning idag. Tittar ut och ser en apelsin-orange sol sakta släpa sig upp mot trädtopparna och min kropp fylls av styrka, klättervillighet och dyklust *AAAAH, killen på molnet vet hur bra dykväder stavas :-)*
Min dotter (7år) kommer ned i samma veva som jag är ute på altanen iklädd kallingar för att fota soluppgången. Hon kommer fram till altandörren och tittar skeptiskt på mig och går in igen.
Lämpligt till att jag tankat ur kameran så kommer hon och säger stolt
- NU ÄR DET FRUKOST PAPPA!
Eeehm, undra just vad hon har kokat ihop nu, tänker jag.
Går in till köket och där möts jag av ett helt gäng med marmelad drypande skivor av formfranska. *AAh, GI-frukost tänker jag*
Äter ett par mackor och tackar så mycket för den goda frukosten (även om jag inombords inte är lika nöjd.... formfralla och marmelad är inte mina favoriter.... men vad gör man inte när någon bjuder =) )
Packar in i bilen, kramar dottern hejdå och hon önskar mig lycka till med dyken.
Sätter iväg som en skållad råtta till Statoil där jag införskaffar sallad, baguette och lite andra tillbehör. Åker upp och fyller flaskan som jag använde dagen innan för att det är alltid bra att vara förberedd.
Tänker en hel del på hur jag ska göra med dubbel12orna...ska jag eller inte använda dem idag. Jag bör klara mig på dem under dagens två dyk. Men hur gör jag med blyet och hur mycket? ..hmm. Inte förrän jag kommit fram till Gustafsbergs gammla ångbåtsbrygga och börjar packa ur bilen vid Bris beslutar jag mig för att INTE dyka dubbel12or idag.
Det känns helt enkelt dumt att kombinera dyk på ny okänd plats, från båt med att prova ny och tyngre utrustning. Så jag packar ur allt för att sedan lägga in dubbel12orna i bagaget igen. För att vara säker på att inte behöva vara med om haveri så har jag med mig alla standardprylar plus extra huvudlampa, verktygslåda med extra reg och verktyger, extra underställ, extra torra kläder att ha före och efter dyken osv.
Skam den som har förlite prylar med sig, den får stå i skamvrån.

Bär ombord prylarna och breder ut dem på ett planerat och utrymmeskrävande sätt....iaf för en stund. För ganska snart kommer Jocke, Tomas, Mattias, Hans, Bengt, Christine med knåddarna, Ville och Håkan så den lilla skutan blir ganska väl packad med folk och utrustningar :-)
Så min fina ordning blir snabbt ersatt av en mer kompakt oordning *hehe*
När alla har kommit ombord....tja även undertecknad även om det var nära att jag skulle få simma ikapp med Bris efter att jag varit och doftmarkerat träd i närområdet.
Så lägger vi ut och börjar stånka mot Gråskärsbådan och vraket efter Jehu.

Jehu kan du läsa mer om här: http://abc.se/~m10354/mas/943grask.htm

Det tar en stund att ta sig dit så jag passar på att justera webbingen lite tightare än igär.
Och får även en stund tillsammans med dagens yngste passagerare. En trevlig ung man som mest gillade att skumpa och att titta barskt på mig ....känns som om han funderade på vem 17 gubben med toppluvan var och varför har mamma och pappa satt mig i hans knä...
Men jag försökta att inte aktivt förstöra hans uppväxt....

När det är 30minuter kvar så signlerar Håkan att nu är det dags för påklädning och uppmjukning av stela höftleder och ryggar (om det ska dykas idag).
Står och plockar med prylarna en stund och blir klar ungefär samtidigt som min buddy för dagen Mattias. Det blev så att då Jimmy ska göra ett kursdyk så dök han med Christine. Hans som blev lite åsidosatt av kursdyket träffade en ny kompis och fick dyka med Ville den dykigaste räven i församlingen. Jocke och Tomas bildar par tre och Jag och Mattias är par fyra, "De som simmar lite efter de andra och studerar siltmolnens viskositet och ljusabsortionsförmåga".

Fegar lite och tar på fenorna i båten, känns onödigt att tappa en fena här och nu.


Dykplanen och beskrivningen av dykplatsen är som följer.
Vraket ligger på ca 16-24m.
Sedan den marinarkeologiska utredningen för ett par år sedan så står en stor stålställning på vrakområdet. Vi går ned till den, simmar sedan genom vrakresterna till bortre hörnet, där sitter en lina till nästa område med vrakdelar. Detta område är lite större och här ser man vraksidor annat. Vid dessa finns ett stockankare som är av god kaliber.
Vänder man sedan tillbaka efter nästa lina så kan man sedan uppe på de nakna klipporna på ca 10m djup hitta ett till stockankare.

Dykplatsbeskrivningen och dykplanen faller ihop som bitarna i ett pussel och vi ger varandra tummen och det är dags *jehuuuu!* (sorry kan inte låta bli :-) )
Kommer ned 14m och möts av stålställningen. Tittar oss omkring och börjar simma längst vrakresterna. Det där att folk skulle vara försiktiga och inte silta verkar de ha tagit hårt på, för sikten var ganska medioker. Låter lampan följa bräder och delar där de ligger huller om buller som ett gigantiskt 3D pussel som någon tuggat på.
Försöker skapa mig en bild av vraket men sikten gör det inte så lätt. Hela tiden så ser vi hur Tomas och Jocke gör sitt bästa för att guida oss ...det blixtrar som det värsta åskväder ;-)
Nere på ca 22m så visar Mattias att det är dags att vända tillbaka. Vi går tillbaka grundare och tittar lite på stockankaret innan vi börjar simma tillbaka efter linan.
En stund senare så råkar Mattias knypla in linan in hans korv/spool-paket och vi får arbeta lite för att lossa honom från linan. Jocke och Tomas ser lite besvärade ut över siltmolnet som vi drar upp när vi bökar runt. ECMD at your service!
Vi simmar förbi stål ställningen och forstätter upp på grundet för att hitta det andra stockankaret.. men jag tror nästan att vi simmar runt hela grundet, vänder och simmar tillbaka utan att hitta det .... sånt är livet.
Vi simmar till bojlinan och börjar gå upp för att tillbringa en 3 på 3.
Mattias skapar en liten ögla av linan runt sin fena och vi genomför en form av säkerhetsstopp men inte riktigt "by the book".

Går upp i båten och jag tar i för kung och fosterland uppför stegen.
*GAABAAAAAM* säger det i hytten när 100kg Jonas med utrustning försöker springa genom träväggen. Bengt tittar lite skeptiskt på mig och frågar om det gick bra... *Självklart!* .... lite stryk får man ta*hehe*

Vi plockar av prylarna och medan Jimmy avnjuter sin sedvanliga Powerking-post-dyk-ceremoni så tar jag mig en stor statoil-kebab-baguette med 1,5L vatten :-)

Behåller torrisen neddragen men hängande i hängslena, på med jacka och mössa och iväg mot nya järva mål.

Luft: 130bar (ungefär ca lixom)
Prylar: Standard, inge special alls.
Övrigt: Tack alla för en underbar utfärd.. (ni får mer beröm i nästa logg ;-)
Tack Mattias för ett bra dyk, även om sikten var tveksam så fungerade vår kommunikation och bra. Det flöt på riktigt bra tycker jag ....Skulle gärna vilja åka tillbaka fast då när det är lite bättre sikt.

Bilder från dyket: http://jocke.bluepix.se/Dive/2008/Jehu%206%20sep/index.htm