Namn: Lösen:

Dyk nr: 74, Nedansjö kraftverk - Matfors/Sundsvall


DYKARE :
PARKAMRAT :
DATUM :
2008-09-07
MAXDJUP :
14,6 meter
DYKTID :
54 minuter
VATTENTEMP :
14 grader
SIKT :
3,5 meter
VISAD :
771 ggr

La Nedansjo guido exelente magnifico.

Vaknar inte fullt lika tidigt som på Lördagen.
Först för att jag inte behöver, för det andra pga att mitt täcke och säng har laminerat fast mig som en geting mellan DN-s söndagsutgåva och saftspillet på köksbordet. Med en surealistisk seghet sliter jag mig loss från sängens grepp och tänker positiva tankar för att övertyga mig själv om att det inte träningsvärk jag känner utan bara att jag är lite ur form. Tittar ut och vädret ser lika segt ut som jag känner mig, halvkyligt i luften och dimman ligger som en blöt hästfilt över allt och alla. Sikten bedömmer jag vara ca 15-20m men den ökar snabbt när solljuset värmer upp ytvattnet ...
sorry..... (hoppade lite förlångt i tanken).
Dimman lättar när solen börjar dra sig upp över trädtopparna.
Marielle min dotter vaknar och kommer ned precis som jag kommer in från altanen där jag stått i kallingar och fotograferat dimman som lättar. Hon kvittrar på sitt vanliga sätt, men idag så gör hon ingen frukost åt mig. (Även om jag inte vill säga det högt så är jag lite tacksam... är inte så förtjust i apelsinmarmelad på kall formfralla.. :-) )
Springer ned och hämtar lampan som stått på laddning understället som hängt på tork och lite andra "bra att ha" saker som just kan vara "bra att ha".
Jag vet att eftersom jag inte hann fylla flaskorna efter gårdagens bravader så kommer jag att behöva ca 20min restid + 25min kompressortid + 20min restid + 5min på macken för att bunkra lite födoämnen... Vilket betyder 70min och klockan är.... *SHIT!*
Kastar mig ut i bilen med alla prylar (de som jag nu orkade plocka ur bilen igår dvs).
- HI HO SIIIIIILVEEEEEER!!! UP UP AND AWAAAAAAAY!!
Fia (min bil) får bekänna färg där hon med skrikande däck, sprutande grus och ylande 1,6L italienskt fullblod på >7500varv. Fullkomligen sliter sig iväg som den förklädda tempramentsfulla sprinter hon är. På väg till klubblokalen funderar jag lite över situationen och vad som hände igår. Blir fortfarande varm inombords när jag tänker på dyket vid trillingen ...*mmmmm* Men lovar mig själv att jag ska försöka komma hem i tid idag för att slippa bli slagen med kruskaveln under tiden som jag tvingas skriva "JAG SKA INTE KOMMA HEM FÖRSENT NÄR JAG VARIT OCH DYKT....OCH......OCH FÖRLÅÅÅÅÅ *BANK* -AJ!" med en ny krita på en gnisslande "svartatavlan".

Kopplar upp kompressorn, flaskorna, tiduret och *BRAAAMMMBRAMMBRAMMMM RRRRRrrrrrRRRrrr"
Hinner knappt äta frukost över kompressorn innan det är klart.. *dammit*
-Nåja, bättre en snabb frukost och luft än en snabb frukost utan luft :-)
Tillbaka med allt in i bilen och IIIIVÄG!
Krashar in på "Voff-Voff" och köper några av deras choklad, äpple/kanel och blåbärs -muffins. Tänkte det är så mycket snack om bullar, dykbullar, lyxdykbullar och deluxedykbullar så nu ska jag införa deluxe-megamåltid-dykbulle! :-)
Iiiiväg igen och fullfart väster ut mot, laglösheten, banjospelande bönder och Nedansjö där Jocke och Anna-Karin säker redan väntar. På ett lagvidrigt sätt så kommer jag och hinner precis vika in vid uppgångsplatsen när Anna-Karin ringer.
-VAR ÄR DU NÅGONSTANS, HINNER VI TA ETT DOPP INNAN DU KOMMER...
-*Hick!*
Ursäktar att jag iaf måste vänta på Mattias som hade problem att få igång sin semi-e85-440 som är lite morgontrött när det inte är subtropisk värme ute. *hehe*
Kommer fram och hinner snacka med Jocke och Anna-Karin en stund om bilar, bullar, gårdagen och dagens ....andra dyk.....
Försöker lite insmickrande sälja in Bergeforsen som dagens andra dyk eftersom J&A-K inte är sugna på att göra två dyk i Nedansjö. Tyvärr så har jag nog varit lite för ärlig i min beskrivning av Bergeforsen och mina talanger som "den som lyckas simma i 60min utan att se annat än sjunktimmer i just Bergeforsen".
De har tydligen fnulat på att åka till Skeppshamn på Åstön till dagens andra dyk.
-GJIAAAIJKS!

Låt mig fundera lite nu...
Klockan är X och det tar Ymin att byta om, dyka, byta om igen.
Sedan tar det Zmin att åka tvärs igenom hela kommunen och in i grannkommunen och längst ut på Åstöns yttersta spets.
Sedan tar det Ymin att byta om, dyka, byta om igen.
Och avslutningsvis Wmin att åka från civilisationens yttersta postering och tillbaka till banjoland igen.. *SHIT*

-Men det ska gå! (Har jag berättat att jag kan vara något av en tidsoptimist?)

Mattias anländer i sitt spritsörplande vrålåk. Vi gaggar lite om bilar, bullar, gårdagen och dagens ....andra dyk....

Börjar byta om och riggar allt iordning prylarna. J&A-K är klara sedan eoner innan jag har fått på mig torrisen och Mattias släpar efter lite.. J&A-K säger att de hoppar i och väntar i det våta, svala.
Jag och Mattias gör en sista kraftansträngning och drar på prylarna, kollar och halkar ned utför slänten mot vattnet. Kollar att allt är ok, pluggar i golfklubban i kakhålet, hand framför ansiktet och *JIIIIII*
-Plask!
Känner hur det svala vattnet slår upp och över mig. Under någon sekund sjunker jag ned i det gröna innan flytkraften kompenserar och får mig att skjuta upp genom vattenmassorna igen.
Upp genom vattenytan, tittar upp på Mattias och gör det intergalaktiska "Donut"-tecknet.
Böjer mig fram och lättar på masken för att kyla ned ansiktet. Tömmer masken och simmar in till kanten, känner att strömmen är närvarande men inte omöjlig att umgås med.
-Plask!
Mattias, mannen, myten, f-skattebevisinnehavaren och multiklurighetsmagistern har anslutit sig till vårt ystra gäng.
Han önskade att vi skulle ta det lugnt och bara slappa några sekunder innan vi ger tummen ned. Jag väntar lite och sedan börjar vi att snacka ihop oss med de andra.

======================================
Slut på del 1.

Mellanspel / reflektion.
Här har vi nu kunnat läsa om uppvaknande, bristfälliga morgonrutiner, tveksamt trafikvett, fylla redan på söndag fm samt strapatserna från parkeringen och ned i vattnet. Tyvärr så har vi knappt tangerat ämnen som Islands BNP, gnuers fortplantning i fångenskap och dykning.
Del 2 kommer att ägnas åt strömmande vatten genom cementfundament, abborre, knapp förberedd penetration av turbintunnel samt Shell-muffins. Ämnen som inte kommer att behandlas är "orsaken att Jocke dyker utan kamera", "avståndet mellan Mos Isley och Oberon" och "DIR som livsstil jämfört med andra dogmatiska religioner".
Många gånger slås man av hur en dyklogg kan flöda över och bli en brusande organisk livsform som sväljer och sväller ut över allt annat i sin omgivning. Som en parentes kan nämnas att denna dyklogg vid skrivande stund. Nu jäst ihop med suddiga minnen ifrån andra dyk gjorda på plats, men även med anekdoter och livsöden som korsat tanken under processen att till slut bli en dyklogg. För att inte helt dränka dig och din lust att läsa dykloggar för överskådlig framtid så kommer jag att avsluta detta mellanspel för att fortsätta berättelsen ifrån dykningen vid Nedansjö-kraftverk 2008-09-07 ....strax... ;-)Slut på Mellanspel / reflektion.
======================================
Del 2 - Dyket

Återblick..
"-Plask!
Mattias, mannen, myten, f-skattebevisinnehavaren och multiklurighetsmagistern har anslutit sig till vårt ystra gäng.
Han önskade att vi skulle ta det lugnt och bara slappa några sekunder innan vi ger tummen ned. Jag väntar lite och sedan börjar vi att snacka ihop oss med de andra."

Vi tittar oss omkring och dykplanen är klar som korvspad. Jocke och Anna-Karin är par 1, ledarna, de erfarna, the untouchables, the gurus, ...du fattar ;-)
Jag och Mattias är eftersläntrarna som följer efter som en svans.
Dykplan:
Team Uno, simmar först, vi går ned i rännan, över sedelautomaten, Ford Fiestan, vidare ut genom muren och nedför rännan, simmar upp och in i kraftverket, tittar oss runt och tar turbintunnlarna ned från 7-15m, simmar tillbaka ut och mot fabriken, tittar på fundament, fabriksgolv etc innan vi simmar tillbaka och går upp igen. Tid ca 60min.

Team Uno tar täten och går ned medan jag och Mattias halkar efter lite. Går ned till bottnen och känner att det är lite strömt idag. Vi okejar när vi väl kommit ned och lägger oss i attackformation ett par dm från bottnen.
*SCHWOOOOSCH!* Det går undan ganska bra och det är inte helt lätt att hålla ihop paren. Med gott tempo åker vi ned förbi både det ena och andra, ser lite abborrar och skrot. Fortsätter förbi bilen och efter en stund så vänder Jocke och Anna-Karin och börjar gå mot ett hål i muren. Åker sedan rutchkana utför en gammal laxtrappa (eller nått :-) ). Farten är inte direkt bländande men jag förstår att det nog kan vara en helt annan sak att göra samma övning när det blåser på 200m3/s istället för 34m3/s som det strömmar idag.
Simmar sedan runt och över något.. känner mig lite vilsen när jag ser Jocke simma in på ett ställe och Anna-Karin runt det samma.. *gaaah* Jag väljer att följa Anna-Karin (får för mig att hon väljer "the safe-way". När vi kommit runt så tittar Jocke fram på ett annat ställe och simmar som en iller för att hinna ikapp ... (iaf som jag minns).
Går runt och igenom kraftverket och kommer fram till ett GIGANTISKT STUPRÖR.... Jocke och Anna-Karin okejar och börjar gå ned, jag och Mattias följer efter..
Lite svårt då jag ligger för tätt efter den som nu råkat hamna framför mig. Så det blir ett öga på datorn, lyser med lampan med den andra handen, tryckutjämnar med den tredje handen och håller det andra ögat på personen framför mig... Tempot ned är ganska friskt.. 7..8..10...12..14..15m och det känns ganska spännande. Nu är det inte mer strömt och trängre än att man kunnat vända och simma tillbaka om man ångrat sig på vägen. Väl nere tittar vi på varandra och okejar... den lilla stress som gjorde sig påmind under nedstigningen är som försvunnen... JAG VILL ÅKA IGEN!! :-D
Här nere på 14-15m är det bäcksvart och sikten är lite halvtaskig. Vi simmar iväg och genom ett fundament där vi vänder och simmar in igen. Simmar runt och går sedan grundare igen. Simmar sedan vidare mot fabriken. Följer något som ser ut som en gammal väg från kraftverket stöter sedan på fabriken..
Stora fyrkantiga fundament med fyrkantiga meterdjupa hål och schackrutigt kaklat fabriksgolv.

Slut på del 2
======================================
Del 3 - Golv, gädda och noll sikt
Efter en spännande tur nedför turbintunnlarna och sedan sökt oss upp mot grundare vatten. Så följer vi nu något som ser ut som en gammal väg mot fabriksbyggnaderna.
Det första som möter oss är fabriksgolv i käckt schackmönster, hittar allt fler detaljer.
Golv i olika nivåer, stora fundament för några uråldriga dinosaurie-maskiner.
Stora fyrkantiga murade hål ned genom golvet och där nere ser jag både en och annan abborre. Vi simmar genom, runt, och omkring bland ruinerna efter fabriken.
Slås av tanken "varför simmar man genom en dörröppning och utför en liten trappa" när man lika gärna kan simma över, runt och bredvid.. Som att öppna en dörr när väggen runtom saknas. *hehe*
Efter en stund simmar vi tillbaka mot uppgångsplatsen vi har nu plaskat omkring i en bra stund över 45min (vet för att jag har fortf datorn inställd på att larma om dyken blir längre än 40min....*hehe*... nu på sommaren är ALLA dyk längre än 40min).
Simmar in i vassen och plötsligt hamnar jag i ett läge där Jocke ligger och tittar väldigt intresserat på något som döljer sig för mig... Tänkte att det nog var dags att lägga i backen... men klantar mig och sätter ned mina skovlar till framtassar i leran och "gäddan" som Jocke tittade på.. (och hade hoppats på att få visa oss) försvinner som en avlöning före jul samtidigt som sikten följer med gäddan.. bort från oss.
Jocke tittar lite trött på mig... iaf vad jag uppfattar genom hans mask.
Och vi simmar vidare mot uppstigningsplatsen.
Väl framme så lyckas jag driva ut precis när jag fått av mig fenorna.. *jeeeha* Bröstsim i torrdräkt är ju en gammal paradgren.... Funderade faktiskt på att tömma vingen och gå på bottnen istället.
Går upp och över järnvägen, lika fundersam varje gång... för man hör inte nya el-tåg när de passerar och ffa inte om man har 7mm neopren på huvudet..

Dumpar prylar och lämnar kvar Anna-Karin som "prylvakt" och traskar iväg till igångsplatsen där vi parkerat våra bilar.
Sätter mig i torrisen och kör tillbaka till Anna-Karin.. (fungerar faktiskt bra att köra i torris ;-) ) Rycker fram 70% choklad och Shellmuffins som vi knaprar på medan vi packar bilarna i all hast och ger oss av mot Åstön.

Känner mig lite stressad av att åka tvärs igenom Västernorrland och sedan hinna tillbaka innan kl 16... men klockan är ju inte så mycket... så vi boooooorde hinna.

Luft ??bar
Prylar Standard
Övrigt: Riktigt roligt dyk med er grabbs and gal! Det här vill jag gärna göra om igen... skulle nog vilja prova på att dyka här när det är liiite mer drag *hehe*

>>>Mer om denna dags övningar, dykningar, korvar och tånglakar i nästa logg från Skeppshamn / Åstön >>>>>>