Namn: Lösen:

Dyk nr: 86, Australien, Gold Coast Seaways


DYKARE :
PARKAMRAT :
Jakob Kapelj  
DATUM :
2008-08-24
MAXDJUP :
15,5 meter
DYKTID :
61 minuter
VATTENTEMP :
18 grader
VISAD :
373 ggr

Åkte iväg till Gold Coast Seaways nära Southport för lite strand-dyk på egen hand. Dykplatsen är väldigt välkänd då det är ett av få bra land-dyk i området. Dykplatsen är en kanal mellan fastlandet (surfers paradise med mera) och South Stradbroke Island. Öppningen hålls öppen från att täppas igen med sand tack vare att sand pumpas från stranden söder om till stranden norr om. På grund av tidvatten måste man dyka innan högsta tidsvatten (strömt inåt) och när det vänder vid högt tidvatten. Annars blir det antingen för strömt eller för dålig sikt om vattnet går utåt. Vi var lite sena pga bil-strul så vi kom dit bara strax innan högt tidvatten.

Första dyket gick vi en bit på land för att göra ett lite strömdyk tillbaka in. Väldigt oskönt då jag inte har boots utan bara strumpor och helfotsfenor. Inledningen av dyket var väldigt lugnt och harmoniskt då vi sakta gled med strömmen. Spanade in alla fiskar som samlas här. Fick se upp då det var fiskare på land så ibland såg man en krok studsa förbi på bottnen. Jakob skar av och tog med sig alla fiskelinor han hittade för han har sett en intrasslad sköldpadda här en gång, vilket man vill undvika att det ska upprepas. Efter halva dyket var vi vid platsen där de flesta dyker. Det är röret där sanden pumpas från ena sidan till den andra. (ca 1m i diameter) simmade längs detta ut till mitten av kanalen, här var det väldigt strömt så man fick paddla på rejält. Tills nu var jag varm under dyket men då vi började simma utåt blev jag snabbt kall. Tillslut kom vi fram till målet som var enormt stim av Big Eye Travelly. Hundratals och många var riktigt stora (0,5 - 1m). Vände och kämpade oss tillbaka. Avslutade vid andra huvudattraktionen som är ett rör som pumpar ut avloppsvatten (dock avstängt nu då strömmen fortfarande gick inåt).

Såg mycket fisk under dyket så det var ett trevligt dyk - dock mycket paddlande i strömmen. Lugnt första halvan och sen ansträngande och kallt.