Namn: Lösen:

Dyk nr: 241, Tyr


DYKARE :
PARKAMRAT :
Mats Edenfeldt  
DATUM :
2008-10-11
MAXDJUP :
30 meter
DYKTID :
60 minuter
SIKT :
8 meter
VISAD :
938 ggr

Vi försökte bege oss ut till Najade igen men det blåste för mycket och vi ville ju dyka så det fick bli Tyr istället. Jag har aldrig varit där tidigare och jag blev positivt överraskad. Det var runt 8m sikt och med ytljus på vraket så kändes det inte riktigt som att dyka i Sverige. Det har varit bra sikt överlag den senaste tiden, senast för tre veckor sedan på Najade.

Strax innan första teamet kom upp till ytan så begav vi oss ner mot Tyr. Vi mötte killarna med gula lådor (eller svartmålade "gula lådor") på 6m och strax därefter var vi nere. Det var verkligen bra sikt och vi började med att scootra längst babord sida akterut och när vi kom runt till bygget på styrbord sida så lämnade vi scootrar och flaskor och tittade in i bygget. Vi såg maskintelegrafen mm och fortsatte ner till utrymmet en våning ner där man bla kunde se anslag på väggen som visade vilka signaler som användes under flyganfall och vilka lägessymboler som användes av minröjningsförband på lägeskartor.

Vi kom sen till en dörr på babord utsida där jag fäste spoolen och gick in först. Det gick direkt ner en våning ung som på Harm och vi kom ner till en korridor med olika hytter. På väg fram genom den smala korridoren så såg jag en liten nedgång en våning till. Antar att den gick ner till maskin eller något. Funderade först på om vi skulle krångla oss ner dit också men skippade det, vi kanske tar den repan en annan gång..

När vi kom ut igen så hämtade vi flaskor och scootrar och körde ett antal varv runt vraket i den goda sikten. Såg lanternor och alla andra möjliga detaljer.
Jag tror inte att jag ska dyka här igen för att det blir nog inte bättre sikt här än vad vi hade nu och då kommer jag hellre ihåg det här vraket på ett positivt sätt..