Namn: Lösen:

Dyk nr: 145, SS Hansa, Landsort


DYKARE :
PARKAMRAT :
DATUM :
2008-10-12
MAXDJUP :
25,9 meter
DYKTID :
37 minuter
VATTENTEMP :
5 grader
SIKT :
8 meter
VISAD :
946 ggr

0445 en mörk söndagsmorgon i oktober ringde telefonen till bredvid sängen. Det var dags att kliva upp, kliva i kläderna och sätta sig i bilen för att åka de fem milen ner till trakterna kring Ösmo för att där möta upp resten av dårarna som tyckte det här var en lämplig tid att ge sig ut på havet. Det var becksvart ute och efter vägen såg jag krogfolket på väg hem... Suck, vad hade jag gett mig in på...?
Väl på plats började det dock ljusna och raskt fyllde vi båten med diverse pryttlar som skulle med. Så småningom var båten sjösatt och vi med den och vi började puttra ut genom Nynäshamns skärgård mot trakterna kring Landsort. Vädret var kanon, strålande sol på uppgående över en i övrigt blå himmel och vinden var inte allt för kraftig. Förväntningarna var på topp!!

En stund senare nådde vi Landsorts fyr vid Öja och började göra oss i ordning. Tanken var att vi skulle dyka på Ryssen och vi satte Reine i fören för att kasta ankar. Det gick sådär... Efter ett antal försök gav vi fan i Ryssen och puttrade bort mot Hansa istället. Här satte sig ankaret på en gång och vi gjorde oss klara att kliva i vattnet. Ett gäng från Waterhouse hade också anlänt till platsen och ankrade upp bredvid oss.
Då allt var förberett, riggat och klart på land var det i princip bara stänga dräkten, kliva i paketet och fippla på handskar, sen var det bara att plurra i.

Vi följde linan ner och genast anade jag att det skulle bli bra. Sikten var bra och de enda partiklarna i vattnet (nja, inte riktigt kanske men i stort sett) var äckliga maneter. Håll er på västkusten manetj*vlar!!
Halvvägs ner efter linan ser vi att den snott sig med linan från den andra båten, men det fick ju bil ett senare problem.
Strax skymtade vi vraket och jag mös som fan. Det var skönt i vattnet, ingen kyla, bra sikt och ett för mig nytt vrak, vad mer fanns det att begära?
Jag la mig som trea i par med Peter medans Reine och Per paddlade på en bit framför. Teammedvetenheten var väl bitvis sisådär men i övrigt flöt det på bra. Vi lallade på längs med skrovet, hittade lite ammunition och döda torskar och vänder såsmåningom hemåt igen. Vi rundade även andra änden på fartyget och begav oss sedan mot linan. Jag var utsedd till dekochef och tog de andra genom ett i stort sett perfekt minideko med en kurva by the f*cking book...
Väl på ytan var det bara dra sin smäckra kropp ur paketet för att sen släpa sig ombord i aktern för att dra upp paketet över relingen. Hrmpf... jag ska nog skaffa gymkort känner jag...
Väl på båten igen påbörjades "operation lossa ankare". Det gick trögt tilll en början men strax löste sig det problemet och vi kunde ge oss in mot en vik för lite grill-lunch och en stunds tystnad i naturen.