Namn: Lösen:

Dyk nr: 51, Alviksvraket Tore


DYKARE :
PARKAMRAT :
DATUM :
2008-10-13
MAXDJUP :
9,8 meter
DYKTID :
44 minuter
VATTENTEMP :
11 grader
SIKT :
2 meter
VISAD :
497 ggr

Så ett måndagsdyk på Tore kunde inte bli mycket bättre än detta. Vilket bra och nyttigt dyk. Lärde mig ett och annat. Har haft en eländigt lång vecka i jönköping inklusive helg fylld med mestadels arbete och väldigt lite dykning. Men nu var det alltså äntligen dags igen för lite dykning. Håkan var inte långsam att acceptera mitt förslag till att dyka en måndagkväll som denna på tore, vilket är ett helt fenomenalt bra dyk om man tänker på hur nära de ligger stan. Håkan hämtade upp mig vid 18.00 och vi åkte ner till Alvik där de regnade lite granna. När vi lastade ur och plockade mer grejerna så kom tre DUI-dykare upp och verkade nöjda med sina dyk.

En trevlig dyktjej försäkrade oss om att sikten var rätt bra för att vara Tore, självklart trodde man ju inte på de men det skulle bli roligt att se själv...
Vi lastade på oss våra prylar och gjorde parkontroll och strajdade i vattnet. Det är liksom så fint nu i alvik när de är höst och kväll.

Det är verkligen underbart att komma ner i de svarta vattnet och känna upprymdhet inför att dyka igen. Glömde nämna att just för ihoppningen så så vi ett sken från en starkare typ av dyklampa komma närmare och bli större och större och mycket riktigt så kom nästa dykpar upp ur vattnet när vi just hade hoppat i. Vårt bygennelse till dyk blev bra, masken läkte inte och de kändes fint.

Men efter ett tag när jag började kolla djup och sånt så kom jag på varför jag inte borde ha klockan på höger hand som jag aldrig brukar för den delen, men detta dyk skulle jag prova de av nån anledning. Det liksom rörde till main-reg slangen lite så den duttade till reggen när de låg så fint i munnen, det var lite små-otrevligt även om duttningarna inte var nå stora, alltså är de bättre FÖR MIG att ha dykdatorn på vänster arm. Klart med den saken iaf. I alla fall så fortskred dyket och vi nådde tores reling och tog vänstervarv just under relingen och det kändes fint att se lite vrak igen. Vi kollade i springor och lyste med våra lampor efter små och stora fiskar.

Gjorde ytterlligare ett varv på Tore och sedan gjorde vi lite checks på air och sånt vid linknuten efter andra varvet och beslutade oss för att ta segelbåtssvängen också. Gick fint dit ut, vi såg en släkting till arke-abboren i styhytten som låg och latade sig, den var inte i närheten av ärke-abborren men det var bra stor också släktingen. Framme vid segelbåten tittade vi inte alla små yngel och små fisk-kryp av något slag som jag aldrig kommer lära mig. Låg som vanligt några hundratusen småabborrar överallt med sina ryggfenor utspända. Vid akterna så kom jag på att man kan ju också se under segelbåten om den har en sån där lång grej som sticker ner i botten... såg mycket riktigt att det fanns liksom en upp och nervänd hajfena också på denna lilla segelbåt.

Funderade när jag iakttog den hur långt ner den sticker i "jorden" eller om den knäckts vid något tillfälle.... Känner inte att jag har sånt intresse att ta reda på hur stor upp-och-ner vänd hajfena segelbåtar av denna storleksklass brukar ha men kommer säkerligen att tänka på samma sak nästa gång jag dyker på segelbåten, när och om det nu blir. På vägen tillbaka till tore så hände något som var lite överraskande, helt plötsligt när vi låg i vattnet i godan ro och simmade emot tore så blev de helt svart... min salvo la av, oj då tänkte jag, Li-Ion batterierna skämtar inte när dom är slut...det blev helt bäcksvart från att ha lyst helt skapligt.

Jag har tidigare slarvat med backuplampan som egentligen inte är "bra nog" till att heta backuplampa men denna gång hade jag med den och den lös med sitt "mäktiga" sken tillräckligt för att jag skulle kunna kommunicera med håkan och orientera mig för att se linan på vägen tillbaka. Det var lite smånerbigt just när den slocknade men visste jag hade nog med luft och reservlampan med mig men EN BÄTTRE backuplampa ska jag bara inhandla snarast. Kan ju inte dyka en hel vinter med Ikelite PCn för 30 bucks från butiken i brinnon, det funkar liksom inte. Den glappar ju och har sig som den vill. Såg också Oxygene i Jönköping sålde sådana...

Nåväl, efter jag med håkans hjälp fått upphängt salvohuvudet så fortsatte vi i den riktning vi trodde var rätt till Tore, men när vi kom fram till den vita ölburken som någon klämt fast mellan stockarna så kom vi på att vi tagit riktning emot segelbåten igen efter lampslockningsfadäsen, aj då, men vi vände lugnt om igen och simmade tillbaka emot tore. Det gick fint allting men tänkte på samma gång hur kvickt Li-Ion batteriernas effekt avtar. Bäst och hålla reda på bättre hur länge man dykt med lampan så detta inte händer igen, iaf inte på ett cp-sikt-dyk som vanligtvis Tore är. Dock ska tilläggas nu som slutkläm på denna "yviga" logg att sikten faktiskt var lite bättre än normalt, typ 2 meter ger jag de som uppskattning. DUI-tjejen hade nog rätt trots allt. Tack Håkan för ett bra dyk. Ser fram emot lördag ute på tyresö.