Namn: Lösen:

Dyk nr: 54, Breviks Brygga


DYKARE :
PARKAMRAT :
DATUM :
2008-10-18
MAXDJUP :
19,2 meter
DYKTID :
28 minuter
VATTENTEMP :
11 grader
SIKT :
5 meter
VISAD :
305 ggr

Efter först dyket hade vi ett trevligt ytintervall med gott fika och kaffe på 1 timma och 45 minuter. Marcus skulle inte med på andra dyket denna dag eftersom han inte hade nog med luft i sitt dubbelpaket. Han kom också ut med bara halvfyllt paket eftersom planen var att inte göra mer än ett dyk men onekligen såg man hans vilja och önskan att kunna göra ett till dyk med oss. Nåväl, vi delade upp nya grupper, Anders dök med Sören och jag skulle dyka med Håkan i detta andra dyk. Planen var att gå direkt på motorcykeln för att få sen den också.
Denna gång gick det mycket bättre. Vi höll också ihop fint hela tiden, även med Anders och Sören. Motorcykeln är riktigt häftig faktiskt. Ekrarna är dock "bortnötta" eller nå samt motorn har liksom "vuxit" av rost och annat "marint" tillväxt som byggt bo på cylinderkropparna. Motoryckeln låg på 19 meter vilket visar också att vattenståndet är högre än vad det var 1 månad sedan, det såg man också vid istigningsplatsen vid bryggan. Efter vi hade spenderat 4-5 minuter på cykeln så började vi simma tillbaka så smått. Jag såg också att jag gjort av med väldigt mycket luft av någon anledning, ingen "situation" eller något annat låg till grund för ökad luftförbrukning men så var det i alla fall och jag ville liksom inte fortsätta bortöver som Anders och Sören gjorde. Jag tecknade till Håkan att vi kanske borde börja sakteligen bege oss tillbaka eftersom min luft hade "gått åt" ganska snabbt och hade typ bara 110 bar kvar, och de efter endast 12 minuters dykning :( Vi tog båda 210 graders kurs som vi noterat innan dyket i våra naturligt skapade "RAM"-minnen och det stämde väldigt bra ifrån motordykeln sett. När vi kom på cirka 9 meters djup så kände jag igen bottenkurvorna och visste vi var på rätt väg.

Jag ville träna lite på korven och det gick faktiskt mycket bättre än vad de gjort innan. Fick upp den ur fickan och mätte ut cirka 4 meter, borde vara ganska lagom eftersom korven är 2 meter lång tänkte jag. Efteråt pratade jag tillsammans med Anders om att man kanske borde göra "märken" efter linan så man får en enkel hantering och kontroll på hur mycket man har dragit ut innan man börja fylla korven. Jag tog loss min torrdräktsslang och fyllde korven men den, vet inte om det är så man "borde" göra men det fungerade i alla fall. Släppte korven och den for upp emot ytan och kvar blev den guppande fastlåsta rullen som skulle fungera som referens under vårt stopp, nu hade vi ju även bottensikt men fin träning ändå. Jag tycker inte det är så lätt med den där rullen, undrar om det inte finns något enklare sätt att göra detta på...
När vi bröt ytan så stod 4 pensionärer och tittade på oss frågade vanliga frågor man ställer till folk i torrdräkt som kommer upp från havets djup. Dyket blev ganska mycket kortare än de första men Håkan försäkrade mig om att de gjorde ingenting, dyket blev väldigt roligt fastän de blev lite kort. (han hade hälften av sin luft kvar). Det känns fint att ha sådana dykbuddys som inte är själviska. Anders och Sören var inte tillbaka när vi hade kommit upp men såg deras bubblor såg jag hoppade i med snorkel och mask samt fenor, snorklandes över dom såg när dom avslutade sitt dyk. Det var lite häftigt faktiskt. Försökte komma ner men det gick liksom inte med den där dräkten, flytkraften är alldeles för stor. När vi höll på packa ner kom 2 bilar med 3 st dykare som frågade vanliga frågor om sikt och så. Dom var riktigt trevliga faktiskt, en av dom hade en sån där utomjordisk återandningsapparat.
Andra dyket till ända och slutet på en trevlig dykförmiddag med Anders, Håkan, Sören och Marcus.