Namn: Lösen:

Dyk nr: 378, M/S Harm, Lillsved, Värmdö


DYKARE :
PARKAMRAT :
DATUM :
2008-10-18
MAXDJUP :
19,8 meter
DYKTID :
54 minuter
VATTENTEMP :
10 grader
SIKT :
6-7 meter
VISAD :
637 ggr

En heldag på Harm med Jonas, Joel och Pål. Idag blev det inget manfall som vi hade i torsdags. All utrustning funkade, inga lampor slockande och det mesta var frid och fröjd.

Jonas och jag i en bil, mötte upp Joel och Pål i en annan på Oceanic för lite gasfyllning innan vi drog mot Värmdö och Lillsved. Vi stannade i Gustavsberg och handlade på ICA. Jag och Pål visslade på Franska nationalsången, arm i arm, när vi trädde IN på ICA och sjöng på den Ryska när vi marscherade ut, ingen idé att fråga oss VARFÖR, det bara var extremt bra läge för det helt enkelt. ;)

När vi kom ut till Harm kittade vi ihop prylarna och gjorde upp en liten dykplan. Jag och Jonas som hade dubbelpaket körde ihop och Joel och Pål som körde singel körde sitt team.

Efter den ybertråkiga simningen i 8-9 minuter på linan ut till vraket tornade Harm upp sig och bjöd på riktigt riktigt fin sikt. Första dyket hade vi nog 6-7 meter i alla fall. Vi började nere vid propellern. Jag tecknade till Jonas att han skulle ta fram kameran och fotografera proppen och när han gjorde det, svängde runt och sedan backade nära botten lyckades han virvla upp ett stoooort siltmoln som med oroväckande hastighet bolmade in i kameravinkeln. Han hann inte knäppa nån bild, men det blev en kort film där man precis kunde se siltet glida in... ;)

Jag vände mig på rygg där nere vid propellern och den goda sikten bjöd på en skön vy av aktern uppåt den så typiskt östersjögröna "himlen".

Vi gled längs babord reling bortåt fören och jag visade Jonas batteribanken in under styrhytten och sen gick vi ner i lastrummet och gled genom hela och tog den korta "tunneln" genom till det främre lastrummet. Därifrån drog vi vidare upp till backen (eller heter det förpiken?) där jag simmade in lite kort och kikade runt. Har aldrig tänkt på att det är så stort där inne. När jag kom ut pekade jag ut repstegen som ligger där inne för Jonas. Vi gled sen ut över fören som man fick en rejäl överblick av i den goda sikten och våra bra lampor. Sen gick vi tillbaka akter ut och tog en tur in på toaletten och den stora luftfickan som finns där inne. Jonas klämde sig också in och vi höll en liten diskussion där inne. Vi sparade genomsimningen av styrhytten till dyk två och begav oss tillbaka på linan för 8 minuter simning mot land. Mycket fisk på detta dyk. En lake i lastrummet, många abborrar, mörtar i förpiken/backen - vilket av det det nu är - och en kantnål alldeles för sig själv i dyn brevid styrbord reling som ju nästan ligger begravt helt då Harm ju lutar en hel del åt det hållet. Efter säkerhetsstopp gjorde vi en snygg långsam uppstigning och mötte upp med de andra två vid bilarna.