Namn: Lösen:

Dyk nr: 55, Alviksvraket Tore


DYKARE :
PARKAMRAT :
DATUM :
2008-10-24
MAXDJUP :
11,7 meter
DYKTID :
51 minuter
VATTENTEMP :
10 grader
SIKT :
2 meter
VISAD :
437 ggr

Fredagseftermiddagsdyk med Marcus. Kom hem från en lång lång arbetsvecka i bland annat skåne och halland. Var väldigt fint att marcus kunde komma med och dyka denna fredagsegftermiddag. Vi kom ut till Alvik rätt tidigt för att vara höst/vintern, vi fick till och med lite ytljus på vägen ut till tore och upp och över relingen. Ombytning och iordningställande av utrustning gick bra.

Vi gjorde lite parkontroll och sånt sedan hoppade vi i. Nedstigning och utsimmning till Tore gick smidigt, lugnt och bra. vi hade före kommit överrens om att göra lite annorlunda än att ta den vanliga vägen ut till segelbåten efter några varv på tore. Vi tänkte fästa en lina vid aktern och sedan simma akterut vidare en bit och titta om man ser något på botten, något intressant alltså. Marcus frågade mig om jag visst hur man lägger lina och jag skakade på skallen och sa att jag har inte en susning och de hade inte han heller så vi skulle i alla fall prova utifall att vi kände det var ok och allt kändes bra i övrigt.

Men först när vi kom fram till tore simmade vi längs botten och runt, Ganska roligt, försökte simma genom roder"glipan" men det kändes att de tog emot på sidorna så jag ångrade mig snabbt och tryckte mig ut och jag simmade runt som vanligt istället. På vägen upp emot fören igen så vi den första gädda som naturligtvis ser väldigt stor ut under vattnet, den var också stor men det är lite kul faktiskt. Sedan uppe fören vi snöret simmade vi upp över däck, kollade ner i de svarta hål som lastluckan är. Någon gång skulle man titta ner där lite bättre, utan att behöva ta tak över huvudet kanske...
Framme vid styrhytten fanns som vanligt väldigt mkt aborrar men dom stora var inte där.

När vi hade rundat hytten så kom vi till aktern igen och snörutrullningen och fastsättandet skulle ske. Fick upp rullen ur fickan och marcus hjälpte mig att sätta fast linänden i den lilla metall-öggla som finns i aktern på tore.

Sen började linsättningen men kom direkt på att det här var ju inte så lätt, vet ju liksom inte ens hur man ska göra, vilken väg osv.osv...nåväl så höll jag rullen mellan pekfinger och tummen och den var någorlunda spänd, tankarna for liksom genom huvudet, ska man ha den alldeles spänd?! kanske lätt att tappa den?! hur ska man annars göra?!

Kände också jag hade gjort mina händer lite smått-upptagna så det var inte lika lätt att komma åt inflatorn för att pyttsa in mer luft, eller rättare sagt höll jag rullen i fel hand eller på fel sätt. Men vi rullade ut någon meter i alla fall, kom ner emot botten på c:a 10 m bakom tore och började simma lite, men sakta. Hade inte gått så långt, nån meter bara så kände jag direkt och märkte att de kommer inte fungera med linan så bra, jag har liksom noll koll på hur de ska fungera osv..Kände ingen stress eller något sånt, vi var ju i någorlunda "kända" vatten men jag började känna att linan slakade lite och hade småfastnat lite i mig någonstans där bakom. Jag tänkte, nu ger jag tecken åt marcus att jag vill börja vira in och gå tillbaka. När marcus upptäckte linan hade "dampa" ur (lindragaren likaså säkert ;) visade han vi skulle vända om. Med lite småproblem med avvägning fick jag så småningom koll på linan igen efter fått tömma ganska god del av luften i västen. Gjorde en landning på botten efter en rusning mot ytan, fick stopp på 3,5 meter ungefär efter tokutsläpp av luften. Profilen är INTE vacker.

Marcus frågade om jag var ok och de var jag, det kändes rätt bra ändå fastän det blev en liten situation med att jag hade NOLLKOLL på hur man använder linan...något lättare i detta läge med en spole tror jag...kanske man ska skaffa en sådan. Vi kom så småningom tillbaka emot Tore och och gjorde ett till varv kring relingen, titta ner för den där trappan och in i styrhytten.

Kändes fint efter "fadäsen" vid aktern med linan, en känslan av att vi klarade de rätt bra ändå fastän vi fick lite obekväm situation. Det skulle också visa sig på förbrukningen, det hade gått relativt lite luft för mig trots situationen. Kom tillbaka emot fören vid sidan av Tore och såg sen en gädda som var riktigt rund och stor. Såg ut som en stor stock som försökte vända sig fram och tillbaka för att komma undan iakttagarna ;-) tillbaka vid linan i fören och sedan började vi bege oss emot stranden. Allt gick fint, vi gick upp på sidan vid strandkanten, marcus ville inte klättra stegen med dubbepaketet, vilket jag förstår. Allt gick fint, småregnade när vi kittade av oss. Körde hem och sen försöka ladda om för imorgon ;-)
Kiitos Marcus

Parkamraters loggar:
Marcus Reyier - Sv "Alviksvraket TORE" Alvik