Namn: Lösen:

Dyk nr: 90, Australien, Coolum, Point Arkwright


DYKARE :
PARKAMRAT :
Bruce  
DATUM :
2008-09-14
MAXDJUP :
8,2 meter
DYKTID :
42 minuter
VATTENTEMP :
19 grader
SIKT :
2 meter
VISAD :
261 ggr


”Exploratory dive” med UniDive i Cool Change. Vi la I båten I Mooloolaba och gav oss ut för att testa en dykplats de aldrig dykt på tidigare. Alla var väldigt förväntansfulla och såg fram emot spännande dykning. Påväg ut tyckte jag att gummi grejen runt båten var ovanligt lös och sa till en kille men han sa att det var normalt. Väl ute så upptäckte vi dock att det måste läcka någonstans för den var otroligt mjuk runt om. Bestämde att vi skulle påbörja dyket och en stanna uppe i båten och pumpa, så vi började rigga utrustningen och göra oss redo för att hoppa i. En kille hoppade i och snorklade runt båten och hittade en stoor läcka i fören, en söm som hade släppt. Och till vår enorma besvikelse så hade personen som packat båten tagit med fel slang till pumpen! Så för att inte bli strandade mitt ute i havet fick vi avbryta dykningen och ge bege oss tillbaka. Hemfärden var inte lika kul som vanligt då nosen på båten ibland vek sig ner i vattnet för att den var så slapp och båten bromsades upp och det kändes ibland som det kunde bli allvarligt. Kustbevakningen kontaktades för att vara beredda om vi inte lyckades ta oss hela vägen tillbaka. Väldigt skumpig hemresa men vi lyckades precis ta oss tillbaka till hamnen, lite läskigt måste jag säga (detta är orsaken till incident-klassningen).

Så vi fick ta upp båten igen och bestämde oss för att ta några av bilarna upp längs kusten och göra samma dyk fast från land (dvs inte chans till lika bra). Gick ifrån stranden och det var stora vågor och vissa dykare hade stora problem att ta sig ut från stranden. Själv fick jag ligga och vänta jättelänge där ute tillsammans med min buddy som inte heller hade några problem att komma ut. Planen var att simma så långt som möjligt innan vi begav oss neråt men samma personer som hade haft problem att komma ut tyckte att vi skulle gå ner tidigare och förflytta oss under vattnet. Tyvärr hade jag ingen kompass på detta dyk då den gick sönder senaste dyket så jag kunde inte leda dyket. Vi höll ihop samtliga 5 dykare men uppdelade i dykpar som höll ihop lite mer. Jag hade en linrulle som gick upp till en boj med en flagga på. Sikten var superkass eftersom vi inte tagit oss speciellt långt ut från land och det var inte mycket att se alls. Om man såg skymten av en sting-ray eller wobbey fick man bara titta i några sekunder för annars försvann fenorna på dykaren framför (bara typ 2m sikt som sagt). Navigeringen som killen gjorde var inte vad jag hade tänkt mig heller. Istället för att ta oss utåt till djupare och förhoppningsvis bättre sikt körde han runt i cirklar och nöjde sig med där vi var. Hade dock koll på var vi var så vi kunde ta oss tillbaka mot stranden utan problem.

Så dykdagen slutade med ett misslyckat land-dyk med 2meter sikt istället för två förhoppningsvis bra båt-dyk. Och kostnaderna för bil och båtresan fick vi ju fortfarande betala för även att vi fick avbryta.