Namn: Lösen:

Dyk nr: 93, Värmdö, Lillsved "M/S Harm"


DYKARE :
PARKAMRAT :
DATUM :
2008-11-08
MAXDJUP :
18,3 meter
DYKTID :
61 minuter
VATTENTEMP :
8 grader
SIKT :
5 meter
VISAD :
914 ggr

Mötte upp Erik vid färjelägret i Vaxholm. Blev lite snack om dykplan innan färjan kom. Efter två färjeturer var vi på plats i Lillsved. Ett annat dykgäng höll precis på att lasta ur när vi parkerade. Släpade fram grejorna till Vaxholmsbryggan för ombyte. Jag fick agera lite hundvakt för en Golden retriever som var på rymmen innan matte dök upp.

Vi tog det mycket lugnt så gänget innan kom lagom tillbaka när vi började simma ut mot bojen. Erik hade både ny lampa och första dyk i sin nya fina röda torrisen. Väl vid bojen och nedgång blev Erik lite efter, visade sig att han hade lite problem att sjunka. Ha skulle blya på lite mera till nästa gång. Vi landade på aktern och startade dykplanen.

Rundade aktern för att följa SB reling mot fören. Vi stannade upp och tog en extra titt på kollisionsskadan innan vi fortsatte mot fören. Framme vid lastrummens slut simmade jag in i förpiken (?) och tog en titt. Såg både repstegen och rullen där framme. Man får knixa lite för att komma runt så det blev klart rost i vattnet . Ut igen och anslut till Erik som legat och lyst i öppningen. Fram till fören och en stilla titt på ankarspelet innan vi sjunk ned i lastrummet för färden mot aktern.

Vi följde lastrummets botten och simmade igenom ”tunneln” till det aktre. Här har vi kollisionsskadan som vi givetvis trängde igen, dock med en viss försiktighet då det är lite tajt och vassa kanter. Gick över relingen tillbaka till lastrumsbotten. Vi slutet steg vi upp mot BB sida om bygget på väg mot det obligatoriska toa besöket.

Erik signalerade stopp och började mecka med slangens anslutning till inflatorn. Vi sjönk ned metern till botten när han meckade. Jag signalerade att jag fixar. Gick klart lättare då. Väl klara simmade vi in på muggen. Lite otydligt snack då man inte vill ta ur reggen.

Ut och bak till aktern för att sakta sjunka ned till propellern för ett pet med fingret. Steg upp för en genom simning av styrhytten. Runt igen och för att jag skulle in och göra ett varv i rummet bakom styrhytten. Vi passerade framför bygget och över taket innan det var tid för återtåget som skulle gå utmed linan mot Galeasen.

Jag förstår alla loggar om hur tråkig vägen utmed linan är. Blev smått upphetsad av en stackars sten på vägen. Erik meckade lite med avvägningen och luften i dräkten på vägen.
Galeasen dök och jag påbörjade ett varv men Erik krånglade ännu mer med avvägningen.

Snart stod han upp och ned. Det hela slutade med att han tappade sitt viktbälte och flöt sakta upp. Jag är helt nöjd med mitt aktiva val att inte ha viktbälte utan en v-vikt på rumpen. Nu var djupet ingen fara men det var denna gång. Jag fångade upp bältet där det hängde på några av Galeasen brädor innan jag sköt säck och påbörjade min uppstigning. Erik låg på ytan och väntade när jag kom upp.

När vi fått av oss prylarna bestämde vi att hoppa Trassel idag och köra grill och fika. Nu var grillen glömd men det räckte väl med makrill macka, god sallad och kaffe. En mulen dag som blev en kanon dykutfärd.