Namn: Lösen:

Dyk nr: 142, M/S "Trassel"


DYKARE :
PARKAMRAT :
DATUM :
2008-11-16
MAXDJUP :
9,5 meter
DYKTID :
44 minuter
VATTENTEMP :
7 grader
SIKT :
2-4 meter
VISAD :
813 ggr

en dykdag som är inplanerad sen långt tillbaka, men själva arrangören o de flesta andra som "bjudits in" kunde inte närvara pga olika anledningar. Då både jag o Jocke är rikigt dyksugna tvingar vi ut en halvt om halvt dyksugen AlexZ i regn, nordanvindar o snöstorm :o) Barnen fick följa med även de.

Efter några felåkningar (lita alltid på GPS'n o inte den som sitter på passagerarsidan ;o) haha) anländer vi först t. Lillsved där Jocke o Alex ska dyka på Harm, medan jag o barnen ska dricka varm choklad, grilla korv o kanske leka kolla runt om i naturen.

Avundsjukt tittar vi på när Alex sliter fram sin röd-svarta måttsydda Santi...trots att jag är nöjd med min dräkt är man ju avis på passformen, helt klart...o märkningen då oxå ;o). Då de till slut gett sig av tvingar jag då ut barnen i snöblandat regn, möts av inte alltför positiva reaktioner. Men, de vet att det är bäst att göra som mamma säger o följer tappert efter när jag mutar med den varma chokladen (jag kör förstås egen o inte nån färdigblandad oboy-blandning, bullmamma som man är ;o)... ). Vi huserar under en stor gran (fick tipset av Jocke att där skulle man inte bli så blöt). Medan jag tänder upp grill o dukar fram, går barnen o leker vid lekplatsen. Det snöar nu rätt rikligt, blåser o allt är grått, blött o kallt. Stora droppar droppar ner på våra saker under granen. Tur att man har grillen att värma sig vid o riktigt varm choklad. Tjejerna kommer, dyblöta om vantarna o äter uppskattat den grillade korven. Jag passar på att torka deras vantar precis vid grillen :o) När vi grillat alla korvar låter jag barnen gå bort o sätta sig i bilen igen (målarböcker, sagoböcker o kortspel är som vanligt medtagna). Jag släcker snabbt grillglöden o hoppar mellan vattenpölarna bort o slänger soporna *varm bil - varm bil - varm bil*

Lagom när jag ska sätta mig i bilen kommer dykarna tillbaka o jag ids inte att sätta mig i den varma bilen utan känner mitt ansvar att hjälpa dem av med prylarna. Jag ger bort min mössa t. en frusen dykare o serverar lite varmkorv medan de byter om o fixar in prylarna i bilarna.

*******
När vi då är på väg igen (med varmkorvarna inpulade i det övre handsfacket) styr vi mot Rindö o Trassel, värmen på fullt o man är väl så lagom dyksugen med tanke på vädret. Tycker lite synd om barnen, men de verkar faktiskt ha riktigt kul idag. Då vi var lite osäkra var bilfärjan som står inne går, tvekar vi några sekunder för länge o den åker iväg precis dit vi skulle. Barnen skäller som sjutton o tycker att om pappa minsann måste ur bilen för o prata med nån kan han istället sitta kvar o bara veva ner rutan så vi inte MISSAR nästa färja oxå :o) Vi inser oxå att vi kört fram alldeles för långt o har en lång kö med bilar bakom oss, där vi står nu kommer vi att vara i vägen för bilarna som åker av färjan...så det blir till att vända om o ställa sig sist i bilkön (nåja den kanske inte var så lång då). Detta ses ju oxå som otrooligt onödigt från våra barns sida. Efter en stunds väntan är vi då iaf på väg. Jocke slås av vilket otroligt omväxlande och utamanande jobb de har, de som kör färjan. "jahapp var ska jag ta vägen idag, jaha 100m t. andra sidan där"...:o) sitter han o spånar. Ja, kanske inte ett drömjobb, enl mig heller.

På andra sidan är det snart dax att svänga av mot småbåtshamnen, vi slås av hur otroligt nära de ligger, Trassel o Harm. Vi stiger ur bilarna och förstår att vi ändå varit ganska skyddade mot nordanvindarna borta vid Lillsved för här blåser det f-nimej istappar o jag huttrar o skakar. "Nä men vill du inte dyka kan ju faktiskt jag ställa upp för dig" erbjuder sig Jocke *jovisst, tjena, har jag åkt hit, stått i regn o grillat o torkat snoriga näsor så ska jag minsann DYKA oxå* Huttrande byter jag om t. underställ o torrisen o sen fryser jag inte längre. Jag passar på att låna ut Jockes underställ t. Alex oxå, så Jocke ska få känna hur kallt det kan vara o vara på ytan ;o)

Vi fixar iordning oss o jag drar på mina nya fina torrhandskar, jag riktigt ser fram emot ett dyk då jag får vara torr rakt genom :o) Ganska snabbt är vi klara att klättra ner i vattnet.

Medan Alex fixar t. sin torrhuva kollar jag efter linan, men ser den inte. *den dyker säkert upp när vi går ner lite* vi gör en lite förströdd s-drill innan vi går ner (bubblecheck gör vi under ytan, har vi bestämt). Linan, ja den lyser med sin frånvaro...*men hur svårt kan det va o hitta Trassel om man följer strandkanten* så vi dyker bortåt o följer strandkanten. Nåt fel gör vi, Trassel har vi då dykt förbi inser jag när vi nått ett djup på 9,5m med säkert nån meter kvar t. botten(har kvar i minnet att man nästan får gräva ner sig om man ska få ett maxdjup djupare än 9,5m runt vraket) o jag ser hur det sluttar djupare o djupare...jag tar kommando o visar att vi måste vända tillbaka. Jag böjer till armen en gång o känner en stril av kallvatten gå från utloppsventilen på torrisen o ner mot handen...*f-n i h-vete, inte dräkten nu oxå* tänker jag, men jag gör inget tecken utan jag härdar ut, det är inte så kallt ändå (klarar mig ändå rätt bra hela dyket o fryser aldrig under ytan). Jag känner på mig att vi även borde simma närmare strandkanten...men nå vrak dyker vi inte på, bara en massa andra suspekta saker, nån form av väggar elr nåt. Alex drar fram sin linrulle o undrar nog om vi ska göra en linsökning efter vraket. Men lagom när vi tagit beslutet att det inte ska behövas så möts vi av en hög vägg...*jippie* Trassel...vraket...VÅGEN. Leende tar jag kommandot o leder Alex runt på vraket. Då vi "landat" ganska långt föröver på babord sida tar jag med honom o simmar över vraket mot överbyggnaden i aktern.

Jag visar muggen (som fortfarande är kvar på vraket, dock på en annan plats än där jag såg den sist) jag visar att man kan simma in o titta i överbyggnaden om man vill o låter Alex börja titta in. Jag kollar in "ratten" o annat småbråte medan jag håller lite koll på Alex. Kollar in i nåt utrymme t. som verkar gå ner t. maskinrummet o sen ser jag en dörr som är något öppen...jag provar att öppna den...o ta-me-f-n en toa :o) jag tänker på vad svägerskan sagt om vrakdykares förkärlek t. toaletter o ler bakom reggen. När Alex undersökt håligheten som vetter ner mot maskinrummet måste jag ju visa honom mitt fynd :o). Jag simmar nu in i överbyggnaden o tittar lite o backar snyggt tillbaka, lite silt drar man ju upp då det är rätt trångt. När vi är klara med överbyggnaden drar vi ner i lastrummen o dyker föröver. Dyker mellan lastrummen o sen ner under fören på babord sida o runt några brädor/dörr o akter ut på styrbord. Precis där man vänder ligger nån typ av presenning (nåt orange) som ligger väldigt löst på botten, den svävar upp lite o drar upp en del silt men jag följer efter då vi inte är så långt under däck ändå, bra övning "silt-out-light" :o) Det ligger en hel massa vajer o bråte i lastrummen som man kan korsa mellan. Vajrarna har jag lärt mig att man ska undvika med handskarna, de är vassa o jag har nog med läckage i dräkten idag tack (tänker på vad Jocke skulle säga om jag kommer upp o meddelar att jag stuckit hål i en handske igen *hehe*). Vi dyker upp på däck i fören o får då syn på linan, jag visar Alex linan o försöker visa att den leder oss tbax t. i/uppstigningsplatsen. Han vill följa den andra linan o det hör väl till att följa den o se vad man möts av vid dess slut...alltid lika skoj ;o)

När vi är tillbaka vid vraket igen dyker vi akterut igen o dyker på utsidan för att titta på rodret. Sen upp o titta lite på överbyggnaden igen. Sen visar jag att jag vill ner i lastrummet igen för jag vet att det ska vara ett utrymme under överbyggnaden...så vi dyker ner där igen o Alex dyker först in i maskinrummet, han visar att vi båda får plats där samtidigt o visar oxå att det ligger flera skiftnyklar kvar (hoppas snälla de får ligga kvar där de ligger i fortsättningen oxå). Det är inte så mycket mer utrymme därinne än att vi båda får plats därinne o fortfarande kan vända ut igen. Jag dyker så försiktigt jag bara kan ut genom dörrhålet igen o aktar mig så Alex oxå kan ta sig ut.

Nu känner vi oss nog rätt nöjda med Trasseldyk för idag o vi bestämmer oss (jag föreslår) att vi tar oss tillbaka. Vi dyker föröver o följer linan tillbaka. Vi gör ett säkstopp o går sen sakta upp till ytan. Jag slås av att vi möts av en mysig solnedgång o att både regn, snö o moln är borta nu. Riktigt mysigt att ligga där i vattnet nu. Vi klättrar upp o känner återigen hur det blåser isbitar.

Riktigt riktigt nöjda o glada över dyket packar vi ihop o avslutar dykdagen. Vi fortsätter mot Vaxholm och sen vidare hemåt. Barnen har varit otroligt glada o lätta att ha o göra med idag, vilket förstärker den braiga heldagskänslan vi har av dagen. Trevligt sällskap o bra flyt likaså. Vädret kunde ju absolut varit bättre. Men ett litet orosmoln vilar över min dräkt hela vägen hem.

Jag gör GÄRNA fler dyk på Trassel...men vill nog även dyka på Harm nästa gång

**************************

Dagen efter tar jag o kollar utloppsventilen o ruckar/skruvar lite på den o märker...den sitter ju löst, inte ska man kunna skruva obehindrat på insidan av utloppsventilen fram-o-tbax sådär!? Känner på Jockes dräkt o där sitter den stenhårt. Jag berättar för Jocke vad jag upptäckt o han tar sitt ansvar som familjens dykprylsvårdare o skruvar isär, torkar o fettar in med silikon innan han skruvar dit allt igen o nu sitter det minsann stenhårt. Skönt att det bara var en sån grej, förhoppningsvis får jag då vara HELT torr nästa dyk.