Namn: Lösen:

Dyk nr: 238, Shark Tooth Ridge, Bahamas


DYKARE :
PARKAMRAT :
Johan Torfason och Pasi Järvinen  
DATUM :
2008-11-14
MAXDJUP :
14,3 meter
DYKTID :
52 minuter
VATTENTEMP :
27 grader
SIKT :
20 meter
VISAD :
336 ggr

Tredje dyket för dagen efter en god lunchmacka - vi pratar amerikansk lunchmacka, med kött, ost, sallad och dressing. Mätt som tusan...

Ner till ungefär samma ställe på revformationen och hittade en bra plats, liknande den på förra dyket. I ordning och med både kamera och PVC-pinne. Jepp, sådana skulle vi ha att hålla upp framför oss om tigrarna kom för att "bumpa" på oss. Jaja, tänkte jag - inte vill de väl det, men jag tog förstås med mig en!

Nu satte det vid min själ rejäl fart!!! Förutom de vanliga "revisarna" och "citronerna", så hade vi FEM olika tigerhajar på besök - och TRE SAMTIDIGT!!! Vilken syn, i ett och samma ögonblick ha förmånen att i samma synvinkel se tre tigerhajar! Helt otroligt!

Helt begeistrad pekar jag i princip hela tiden och åt alla möjliga håll (vi hade fått direktiv om att peka i riktning mot tiger så fort vi såg den - ingen fick låta bli detta, även om alla redan pekar på den).

En stor, cirka 5 meters tigerhaj (Emma heter hon får jag veta efteråt) närmar sig med kurs rakt mot mig - jag håller upp både kamera med blixtar och pinne för att markera och hon viker av uppåt och passerar ovanför mig NÄRA (max en meter ovanför huvudet) och nu jag har precis fotat min första närbild på en tigerhaj. Kollar på displayen på kameran för att se om bilden blev bra! Yippie!!!

Plötsligt är Jim framme hos mig! Han "skäller" på mig, ruskar om mig och signalerar att jag ska titta bakåt!!! Jadå, signalerar jag, glad över att ha fått mitt första närfoto på tigerhaj! Han fortsätter att vifta och signalera!

Det visar sig att Emma har vänt sig om bakom mig när jag vänt mig framåt igen för att spana på min kameradisplay. Bakifrån har hon kommit fram till mig och "nafsat" på min BCD. Hoppsan, nu flödar adrenalinet för fullt! Det är ju på riktigt det här och jag måste passa mig ordentligt.

Efter det blev det rätt stressigt att hålla kolla på alla tigerhajar. Så fort en passerat vill man följa den rackaren bakom sig medan det kommer en eller två till framför en! Svettigt värre!

En citronhaj bumpar in i mig, men nu har jag inget fokus på dem - det är bara uppsikt över tigerhajar som betyder något. Jag får njuta av citronhajarna när det inte är så många tigrar i närheten.

Efter en knapp timme är det dags att gå upp till båten igen. Ett litet bottensim till ankarlinan och uppstigning utefter den. När det är fem tigerhajar i närheten!!!. Det blir en lite småläskig upplevelse må jag säga men såklart går det bra (även om jag då tyckte att en tiger - en mindre en - blev lite väl närgången då jag ligger fritt och ensam efter linan).

EAN35
CNS: 20% TOT: 75%
Gen.djup: 12,1 m
Temp: +27C
Sikt: ca 20 m
Dräkt: 3mm våtdräkt
Bly: 10 kg (man skulle vara för tung för att vara stadig på botten)
200BAR -> 30 BAR (2 x 12l, 200BAR)