Namn: Lösen:

Dyk nr: 240, Classic Tiger Beach, Bahamas


DYKARE :
PARKAMRAT :
Johan Torfason och Pasi Järvinen  
DATUM :
2008-11-15
MAXDJUP :
6 meter
DYKTID :
67 minuter
VISAD :
327 ggr

Dagens första dyk efter en god natts sömn och en annorlunda upplevelse på båten på kvällen. Vi sitter inne i salongen och snackar då Zack plötsligt kommer in och säger till oss att komma ut. Väl ute kikar vi på hans uppmaning norrut på himlavalvet och minsann är det en rymdfärja som har skjutits upp! Den är ju långt borta men man ser den långa eldsvansen stiga allt högre upp! Kul att en gång ha fått se det live också!

Tillbaka till dykningen! Idag var vi andra grupp i och tigrarna hade hunnit komma fram under den andra gruppens första dyk så de var redan på plats.

Själva Classic Tiger Beach är rätt och slätt en sandbotten utan revformationer eller någonting och på ungefär 5-7 meters djup. Där parkerar man på botten och tittar/fotar hajar! Det är ju inte så mycket dykning men en otrolig upplevelse ändå!

Snabbt på med grejormna ch hopp i spat! Ner på otten och fram till de andra som står på rad och på knä med PVC-pinnarna vertikalt framför sig. Vertikalt är ganska bra för om an har de horisontellt så blir det för bra att tugga på för tigrarna...

Och ja, där är hon igen, "min" Emma! Fast jag står mitt i femmannagruppen så nog fasen ska hon fram just till mig. Envist kör hon ner huvudet mot mina ben och "kör" rakt på mig, Låter ju inte så farligt eller läskigt, men när det är en 6-700 kilos bjässe på drygt fem meter - med ett huvud som är bredare än jag och vars käft kanske mäter 40-50 cm så var åtminstone inte jag kaxig.

Jag måste erkänna att de gånger hon prompt skulle "på" mig så höll jag inte ögonen på något annat än henne och min pinne. Det var sammalagt SEX tigerhajar samtidigt men jag hade ingen aning om var de andra fem var!!!

Hennes tredje eller fjärde vända tog jag i alla fall mod till mig och fotade henne på nära håll. Kunde då använda kameran och domen till att trycka hennes huvud över mig.

Under de här spännande stunderna var det lätt att glömma ort de kanske 20-25 citronhajarna som samtidigt var vid sidan av oss, framför oss, över oss, akom oss och på oss. De kändes numera som små trevliga sällskapsdjur som man inte ens reagerade på!!!

Efter en dryg timme på det här sättet var det dags att gå upp till ytan igen - förstås den kortaste vägen och utan att drälla på ytan. Rakt upp till dykplattformen och direkt upp på den var det som gällde. Inte undra på varför...

Återigen en helt fantastisk upplevelse! Just där nere "mitt i elden" var det rätt stressigt, men uppe i åten igen och nu efteråt är känslan overklig. Otroliga upplevelser!

EAN34
CNS: 10% TOT: 55%
Gen.djup: 5,4 m
Temp: +27C
Sikt: ca 30 m
Dräkt: 3mm våtdräkt
Bly: 10 kg (man skulle vara för tung för att vara stadig på botten)
200BAR -> 70 BAR (2 x 12l, 200BAR)