Namn: Lösen:

Dyk nr: 244, Chain, Tiger Beach, Bahamas


DYKARE :
PARKAMRAT :
Johan Torfason och Pasi Järvinen  
DATUM :
2008-11-17
MAXDJUP :
7 meter
DYKTID :
58 minuter
VATTENTEMP :
27 grader
SIKT :
20 meter
VISAD :
295 ggr

Efter en ofrivillig dykfri dag var det åter dags för dykning!

Gårdagens dykning blåste inne då det brallade på rätt bra! Vi flyttade till en lugnare plats (mitt ute på havet fanns det ändå lugnare platser - har tydligen med hur grunt det är och att vissa riktigt grunda partier fungerar som vallar mot vågor och dyningar). Den dagen ägnades åt några olika saker:

- Jim hade en Photoshop-genomgång för den som ville. Några bra tips på arbetsprocess fick jag som var bra.
- Locka tigerhajar till ytan för att fota dem när de sveper ytan efter fiskrester som hänger på lina (kastspö)
- Äta, äta och återigen äta

Dagens dykplats är Chain, döpt efter en riktigt fet ankarkedja som ligger på botten. Den var nog minst 30 cm i omkrets och uppskattningsvis ca 150-200 meter lång. Någon båt har släppt den på botten och där får den ligga. Den var ganska fint bevuxen med koraller och svampar och utgjorde utsmyckning av den annnars så släta och ensidiga sandbotten.

Den här dagen var det återigen dags för vår grupp att vara i först så strax före halv nio - ivrig som attan var jag nog försteman eller andreman i! Snabt ila ner till otten och parkera där. Kände mig märkligt nog aningens för lätt i vattnet och det utan att ha tagit av några vikter. Käkade jag så mycket igår?

Sceneriet var som "vanligt" med massvis av lemonsharks och nu två samtidiga tigerhajar. En som var döpt till Relentless (hm, namnet är verkligen rättvisande) och en "ny" söt liten tigerhajsunge på ca 2 meter.

Det är nu det roliga börjar! Det är ju så att strömmen ändrar riktning så måste vi flytta oss på botten så att vi hela tiden är mellan hajarnas ankomst mot strömmen och betesbackarna. Enklast tar man ett litet skutt från knäställningen och simmar en liten bit. Det är då jag märker att det inte går så bra att simma så jag får väl ta spjärn med pinnen och knalla med fenorna tänker jag. Fasen vad lätt det gick då!

Tittar ner och kan konstatera att jag inte HAR NÅGRA FENOR PÅ MIG!!! Jag hade varit så ivrig att komma i att jag glömde ta på dem! Nåja, det hindrade ju inte dyket på något sätt så jag showade off lite när nere och fick Johan att fota "den fenlöse". Han kanske lägger upp bilden - jag vet inte...

Det blev ju dagens skämt på båten så nog bidrog jag allt till stämningen på båten!!! Ett minne till för livet!

LUFT
Gen.djup: 6,0 m
Temp: +27C
Sikt: ca 10-15 m
Dräkt: 3mm våtdräkt
Bly: 10 kg (man skulle vara för tung för att vara stadig på botten)
200BAR -> 140 BAR (2 x 12l, 200BAR)