Namn: Lösen:

Dyk nr: 250, Hammer Time, Bahamas


DYKARE :
PARKAMRAT :
Johan Torfason och Pasi Järvinen  
DATUM :
2008-11-18
MAXDJUP :
17,9 meter
DYKTID :
59 minuter
VATTENTEMP :
27 grader
SIKT :
30 meter
VISAD :
292 ggr

Sista dyket för både dagen och resan!!!

Samma ställe som sist och ungefär samma upplevelser. Hade några tillfällen då tigerhaj kom riktigt nära och jag fotade för fullt - nu serietagning! Jag har nu (till slut) kommit på att jag också kan ta flera ilder åt gången och att mina lixtar hinner med det - i alla fall två-tre stycken!

Så dags att komma på det. Hade nog felaktigt förlitat mig på specifikationen som talar om återuppladdningstid på 2-2,5 sekunder och utan att tänka omvandlat det till samma tid för TTL-synkning! Nåja, bättre sent än aldrig!

Återigen blev jag ganska ensam vid uppstigningen efter ankarlinan som blev lite extra spännande av att tre tigerhajar simmmade ganska nära några gånger!

Efter dyket väntade en rätt tuff hemresa på alla sätt:

Först nästan fyra meter höga vågor under överfarten till West Palm Beach. Mådde lite illa av allt rullande så jag stannade ute på akterdäck en bra stund innan det gick över. Under den tiden fíck jag i alla fall se flygfisk - det har jag aldrig sett tidigare så inget ont som inte har något gott med sig!

Sedan en flygresa (eller flera egentligen) med massa strul. Continental skulle ta oss från WPB till New York. Efter ca 4 timmar där skulle Continental ta oss till Amsterdam där vi skulle få ytterligare ca 5 timmar väntande innan sista etappen till Arlanda skulle ta oss hem.

Nu blev det strul med planet från NY. Ett tekniskt fel fördröjde oss med ca 6 timmar, först två timmar i planet, sedan ytterligare fyra i terminalen till vi fick ta ett annat mindre plan som inte rymde alla passagerarna. Det gjorde att vi missade vårt inpalnerade flyg från Amsterdam - men det hade Continental fixat sa de - vi lev ombokade på ett eftermiddagsflyg från Amsterdam som vi precis skulle hinna till.

Väl framme i Amserdam meddelar flygkainpersonalen att vi ska springa direkt till gaten på andra sidan terminalen (ganska långt på Schipol) vilket vi gör. Vi hinner precis fram men får där beskedet attvi inte alls är inokade på det flyget så det kan inte bli tal om att hinna med det planet! "Ta er till Transfer Center" hette det.

Framme där får vi reda på att det är väntelista på nästa flight som skulle gå sent på på kvällen men det finns plats på morgonplanet dagen efter. Då surnade vi till till dess de hade ordnat et 18:00-flyg med SAS.

Några timmar senare kommer vi iväg som vi ska och framme på Arlanda så finns inte bagaget där, suck!

Saker kan strula mnär man reser, speciellt vid mellanlandningar och det kan jag ta - MEN jag har svårt att acceptera att flygpersonalen ljuger och säger att de bokat om när de inte har gjort det!

Slutet gott, allting gott! Några reflektioner över resan, speciellt dykdelen:

- Helt makalösa upplevelser - något helt utöver det vanliga får man uppleva. Totalt 16 dyk, 11 eller 12 av dem med tigerhaj och de flesta av dem med tigerhaj i pluralisoch nära - riktigt nära!!!
- Inte dykning som vi kallar det. Det handlar mest om att stanna på botten och titta/fota/filma. Man simmar inte omkring direkt!
- Inte billigt men väl använda pengar om man är hajfantast - annars skulle jag inte rekommendera resan. Det räcker inte med att tycka att hajar är intressanta - du ska nog vara nogon form av haj-freak för att verkligen uppskatta det fullt ut.

EAN36
CNS: 25% TOT: 50%
Gen.djup: 15,5 m
Temp: +27C
Sikt: ca 30+ m
Dräkt: 3mm våtdräkt
Bly: 10 kg (man skulle vara för tung för att vara stadig på botten)
210BAR -> 40 BAR (2 x 12l, 200BAR)