Namn: Lösen:

Dyk nr: 234, Isbjörn


DYKARE :
PARKAMRAT :
DATUM :
2008-11-08
MAXDJUP :
48,8 meter
DYKTID :
54 minuter
VATTENTEMP :
5 grader
SIKT :
3 meter
VISAD :
303 ggr

Ner: 10:54
21/35: 2x12, EAN50 1x7
Vikt: 3 kg + Lampa
Medel: 22,2 m

Vi hade kommit överens om att helgen skulle innehålla ett eller två mixdyk och efter en del velande kom vi fram till att Isbjörn skulle vara ett bra alternativ. Planen var att vi skulle göra vårt dyk medan dom andra tog sovmorgon.

Enligt uppgift skall vraket vara aningens svårbojat men efter en del åkande fram och tillbaka låg bojen i vattnet. Medan Pelle och Stefan bojade vraket går vi igenom vår dykplan vartefter Marcus går över till "sin" sida för att klättra i paketet. Stefan berättar att vi ligger rakt över Isbjörn samtidigt som bojen guppade ett par meter från relingen precis framför oss. Förutsatt att det inte är strömt skulle bojen ligga nära vraket. Vi tog ut en kompassriktning och Johan och jag diskuterade att det nog vore enklare att flytta bojen de få metrarna till vraket istället för att dra lina.

Vi hoppar i vattnet, gör MS/B/F-check och visar tumme ner. På väg ner genom vattnet konstaterar vi glatt konstatera att sikten är bra och strömmen obefintlig. Det ser ut att finnas förutsättningar för ett riktigt bra dyk.

På 10-12 meters stannar vi upp och kollade att alla var ok innan vi störtar ner till 45 meters djup under två minuters tid. Vid ungefär 45 meters djup möter vi ett kompakt siltmoln. Upplevelsen påminner om att glida ner i molntäcket när man sitter i ett plan under inflygning till Arlanda. Till vår stora förtjusning upptäcker vi att det är strömt i siltmolnet.

Till slut landar vi på botten på 49 meters djup, samlar ihop oss och tar ut kompassriktning. Här följer jag min och Johans tanke att flytta draggen till vraket. Det visar sig vara jobbigt då riktningen är rakt mot strömmen. Efter ett tag ger jag upp och vill att Marcus skall fortsätta släpa. Han tecknar istället att vi skall dra lina. Jag räcker över min linrulle och efter bara några meter är vi framme på vraket. Då sikten är sådär fortsätter vi att dra lina på vraket. Vi hinner med att se aktern innan det är dags att vända på gas.

Tillbakagången går i rasande fart, linan är mycket kortare än vad minnet anger. Dykets mest förvirrade ögonblick är när vi skulle sortera om oss inför tillbakagången.

Tillbaka vid linan kommer vi snabbt upp ur siltmolnet och ör ett reklamdeko i det lugna vattnet som dock var lite kallt.

Parkamraters loggar:
Marcus Sundberg - Oxelösund, Isbjörn
Marcus Sundberg - Oxelösund, Gustav Wasa