Namn: Lösen:

Dyk nr: 401, M/S Harm, Lillsved, Värmdö


DYKARE :
PARKAMRAT :
DATUM :
2009-01-11
MAXDJUP :
18,3 meter
DYKTID :
52 minuter
VATTENTEMP :
2 grader
SIKT :
4 meter
VISAD :
744 ggr

Jonas och jag hade bestämt att vi skulle ta ett litet dyk på Harm på söndagen. På lördagskvällen när jag loggade in på dykarna hade jag fått ett gästboksinlägg från de tappra Eskilstunadykarna som meddelade att de skulle åka till just Harm på söndagen och undrade om jag hade lust att hänga med. Jag haffade Angelica på msn och meddelade att jag minsann redan ändå hade tänkt åka till Lillsved och att det skulle bli kul att träffa dem.

Eftersom de hade två vilda töser på 4 och 8 år med sig så dök de i skift, Jocke först med ett annat gäng och Angelica med mig och Jonas strax efter att de kommit upp. Det var kallt och rart i vattnet, ett par grader, men mina tjocka innerhandskar gjorde verkligen susen. Inte förrän i slutet av våra 52 minuter under ytan började det nypa lite i ett par fingertoppar.

Vi klev i borta vid ångbåtsbryggan då stranden lite närmare klipporna där undervattenslinan börjar ut mot vraket var totalt nedisad och det hade blivit att åka rutschkana om vi skulle ta oss i därifrån. Det blev ett litet uppvärmade ytsim till klipporna och efter att ha kollat eventuella bubblor och kikat att allt var som det skulle begav vi oss ned till klippans slut på 6 meters djup och började följa linan ut. Efter 8 minuter var vi ute och började kika omkring. Vi simmade genom styrhytten från babord till styrbord och sen bort mot aktre lastrummet där vi sjönk ned och gled genom passagen till det främre lastrummet. Vi gick sen upp och kikade in i backen och sedan vidare upp på fördäck och sedan svävade vi ut framför fören där jag hängde en lite stund innan vi gled in över fördäck igen och gick tillbaka akterut via styrbords reling. Jonas och jag tog en sväng in på toan där vi bytte några ord i luftfickan. Jag stoppade ned huvudet under ytan igen och tecknade åt Angelica att komma in och göra oss sällskap men hon avböjde vänligt men bestämt och tyckte nog att två personer på toa fick räcka. Vi gick ut igen och precis utanför toan på botten låg handfatet som jag inte tänkt på tidigare, Jonas pekade ut det åt mig. Jag tänkte att har man just varit på dass och sen faktiskt HITTAR handfatet så kan man ju passa på att tvätta händerna, så jag gled ner till handfatet, lade ifrån mig HID:en på kanten och tvättade mig.

Vi gled sen en omgång till genom styrhytten, jag först, Jonas som nr 2 och Angelica sist. Jonas oroade jag mig inte över han sitter ju oftast som en magnet i mina fenor, men fröken vi hade med oss som vi/jag aldrig dykt med tidigare höll jag ett litet extra öga på och frågade att hon var OK med jämna mellanrum. Hon såg ut att trivas som fisken i vattnet och hängde på bra i svängarna. Vi avslutade med att kika genom skylightsen på maskin och sen på propellern innan jag frågade de andra om det var OK att börja simma tillbaka mot land. Ingen hade någon invändning och jag satte fart längs linan. Vi simmade raka spåret till klippan vid 6 meters djup där vi påbörjade en långsam uppstigning och bröt tillslut ytan efter drygt 50 minuter.

Efter ytsim tillbaka och ombyte fick vi ett par korv med bröd av Angelica & Jocke. Vi blev så sena på vägen till Värmdö (och inget telefonnummer hade vi till de som väntade) att vi inte hann köpa nåt att äta, så tack så hemskt mycket att vi fick sneaka in oss på ert käk, det returneras vid annat tillfälle! :) Tack också för jättegod chokladmuffins med dumlekola, mmmm! Tack på det stora hela för en trevlig dykdag!

Parkamraters loggar:
Angelica Rydelius Bergman - Harm, förbi Galeasen