Namn: Lösen:

Dyk nr: 149, Harm, förbi Galeasen


DYKARE :
PARKAMRAT :
DATUM :
2009-01-11
MAXDJUP :
18,3 meter
DYKTID :
53 minuter
VATTENTEMP :
3 grader
SIKT :
3-5 meter
VISAD :
691 ggr

Ja efter två långa veckor på land är det då äntligen dax att få blöta ner sig igen, på Harm igen t på köpet. Jocke hade stämt träff med en gammal jobbarkompis vid Harm och då det visade sig att Linda och Jonas oxå skulle dit och dyka passade jag på att snika in mig i deras team. Vi var ju utan barnvakt så vi dök i skift, jag o Jocke. Vi anländer t. Lillsved i kallmulet och blåsigt väder, i vanlig ordning. Jag frågar Jockes jobbarkompis (Marco) fru Lena om hon kan passa våra vildbasar den lilla stund både jag o Jocke är o dyker, det är inga problem som helst (det tackar vi så väldigt för).

Jag går runt och minglar en stund innan vi går bort t. bryggan och vinkar av Jocke o hans dykkamrater, barnen klättrar o åker kana på snön i skogen och tycker det är jättekul här. När dykarna gått under ytan tar vi oss tillbaka igen och jag svidar om. Alldeles lagom när jag sitter färdig med dräkt o rigg så kommer Jocke upp från sitt dyk, vilken timing. Vi tar oss ner mot stranden lite muttrande över att killen i teamet ser ut som hans rigg inte väger nåt alls medan min o Lindas känns o ser ut att va betydligt tyngre, orättvist. Vi klarar hela vägen ner på stranden ner t. vattnet utan att halka en enda gång. I vattnet tas det på mask o fenor, jag är precis på väg att ge upp o frågar om hjälp när jag hittar en ny strategi att ta på sista fenan...*kan själv* minsann ;o). Ytsim bort t. bryggan o där kör vi lite s-drill och går genom dykplaneringen.

Väl i vattnet lägger vi i position: Linda etta, Jonas tvåa, jag trea. Ut på linan ligger vi så att Linda ligger först, sen ligger jag o Jonas bredvid varandra. Kan säga att de har ett betydligt effektivare tempo ut t. Harm än vad jag är van vid, men jag lyckas hänga på hyfsat :o)

Väl ute på vraket (efter en sådär 7-8 min) börjar vi vår tur på Harm. Först genom styrhytten babord ner t. styrbord, sen ner i lastrummen, genom t. främre lastrummet (premiär för mig att simma genom där, kändes riktigt kul o mysigt). Tittar storögt på allt runtomkring, på inslagsplatsen och på allt bråte. Upp t. backen, titta in i hålrummen där, ut o runt fören. Sneddar ner från babord t. styrbord sida som vi följer ända t. toaletten där Jonas o Linda tränger sig in o pratar lite, jag tycker det ser lite väl trångt ut så jag ligger och softar där utanför (som jag brukar... någon dag ska jag väl tränga mig in där, men det lockar faktiskt inte). Efter toalettbesöket hittar Linda handfatet på botten där hon föredömligt tvättar händerna. Vi tittar runt lite på prylarna som ligger där på botten innan vi tar oss upp ovanför styrhytten o där får jag snart syn på skylighten... hm den har jag ALDRIG sett förr, kan nog bero på att vi aldrig varit däruppe. Ner och titta in i ventilen i det bakre rummet i aktern. När jag sen tittar in i dörren ser jag ett jättefint snirkligt uppläggningsfat, helt avputsat. Vi dyker framför styrhytten ner t. styrbord sida och sen simmar genom styrhytten, ner bakom aktern och titta lite på rodret, men där är sikten unge fär 1m-5dm så jag ser då inget. Vi vänder sen dyket och tar oss tbax t. stranden. Ser t. att tömma dräkten några ggr runt 10-8m o tömma vingen går galant så jag kan hålla mig bra avvägd. Vid bryggan tummar Linda dyket *jaha menar hon att vi ska lägga oss på säkstoppet* tänker jag och lägger mig Jonas på runt 5m, men Linda ligger högre upp än oss. Vi går sakta sakta upp t. 3-4 m och sen sakta upp t. ytan, min dykdator visar iaf att vi gjort klart vårt säkstopp. Tydligen ville Linda verkligen att vi skulle gå upp t. ytan då vi dykt så länge på 8-6m så det skulle vara tillräckligt, hon har så rätt så.

Väl uppe på ytan kollar vi så att vi är snorfria i ansiktet :o) innan vi påbörjar vårt långa ytsim bort t. stranden, där luktar det grillad korv... *mmm Jocke har fixat grillen medan vi dykt*, precis som jag bad honom. Vi packar ordning i bilarna och går bort och mumsar korv o mina dykmuffins (har provat chokladmuffins med dumlekola i, otroligt goda när de är varma o nybakta och dumlekolan har smält t. en söt och god smet). Vi står där och snackar en bra stund medan småtjejerna har hittat en gungbräda de har hiskeligt kul med. De klättrar på bergen och Jocke påpekar för barnen att de bör akta sig för … skogstrollen … inte för att ramla ner för berget, pedagogisk så man blir stolt *haha*

Jag hoppas jag skötte mig bra i det, för mig, nya teamet och att jag inte siltat upp eller varit i vägen för nån av dem :o) Jag tyckte själv det var väldigt trevligt och lätt att dyka med dem trots att det är första gången vi dyker ihop. Linda och Jonas kollar med jämna mellanrum att allt är ok och det är det ju, frånsett lite tryck på bihålor (som släpper efter nån kort stund) efter min förkylning.

Parkamraters loggar:
Linda Haglund - M/S Harm, Lillsved, Värmdö