Namn: Lösen:

Dyk nr: 257, Harm, Lillsved Värmdö


DYKARE :
PARKAMRAT :
Robin Elvin  
DATUM :
2009-02-01
MAXDJUP :
18,9 meter
DYKTID :
50 minuter
VATTENTEMP :
1 grader
SIKT :
8 meter
VISAD :
479 ggr

Dykdag! Idag med Robin och Roger Xerxes...

Vi mötte upp vid Shellmacken i Hemmesta efter att jag fått jaga genom halva Mölnvik efter en engångsgrill. Till slut fick jag fatt på en på ICA Kvantum (efter att ha valsat omkring på både Jula och Rusta utan napp).

När vi kom fram till Lillsved var där redan fyra dykare. Men innan vi hunnit plocka fram grejorna kom halva Stockholm ut också! Det visade sig bli en utföärdsplats för Alpin & Dyksport med ett antal dykare, ledda av Jonna - en trevlig tjej från "andra (mörka) sidan". Efter lite "tjöt" var äntligen Robin färdig (:-). Han hade fått skruva till en viss R's konstiga montering av första- och andrasteg då Robins egna dubbelpaket skulle husera på Roger denna dag.

Kav lugnt vatten men ingen sol idag! Gott om isflak alldeles vid stranden men fritt utanför. Skulle nog kunna bli ett trevligt dyk idag!

Eftersom Roger inte hade dator (men väl kamera) så bestämde vi att Robin skulle få leda, med Roger i mitten och jag sist. Istället för att frysa vid ytan så bstämde vi oss för att gå ner direkt utanför stranden och simma under ytan fram till linan och sedan fortsätta fram till vraket UV.

Det blev en lugn färd fram dit - nästan för lugn. Det tog hela 17 minuter innan vi var framm vid vraket. Vi gick ganska direkt upp till styrhytten och penetrerade tvärs igenom från styrbordssidan till babordssidan. Sedan vände vi akterut och jag tog mig en sväng ner i första lastrummet, men är var så "dimmigt" nära botten att jag ganska snart vände upp till de andra två igen. Märkligt hur det kan vara så - bra sikt, t o m riktigt bra sikt, ner till ungefär en meter från botten och sedan stillastående "mjölk"!

Såg en liten abborre att lägga till de otaliga simpor vi träffar på på vägen till vraket och på vraket. Alldeles i aktern, bakom och under vinschen såg jag ytterligare en stor simpa bredvid vad som såg ut att vara en hel hög med blåaktiga ägg! Nu var det kanske inte det men det såg banne mig ut som det.

Vi bstämde där att vi vänder om och så gjorde vi. Vi gick ner i samma lastrum som jag besökt tidigare men inte ända ner. Tog sedan sikte på babordssidan. På vägen dit mötte vi ett annat dykpar och vi gick ovanför dem. Robin och Roger tog sig en sväng in på toaletten men jag stannade utanför - två är väl OK på ett sådant ställe men tre måste väl vara minst en för mycket???

Nu hade det kommit andra dykare och det märktes verkligen på silten - den hade ökat rejält. Vi mötte ytterligare ett annat dykpar vid fören innan vi begav oss mot linan. Kollade på datorn och vi hade nu varit på vraket i 15 minuter. Det började kännas i fingrarna och i tårna (hade glömt raggisarna idag) så jag hängde upp lampan i D-ringen och simmade resten av dyket med händerna uppåt för att ha gott om luft i handskarna.

På vägen tillbaka (jag låg ju sist) ser jag hur Roger plockar sten från botten och sedan slänger tillbaka dem! Första gången undrade jág vad han höll på med, men vid andra stenen anade jag att man måste ha varit för lätt. En misstanke som visade sig vara rätt då vi kom fram till väggen när han helt plötsligt far iväg upp! Robin följer efter medan jag stannar kvar nere på ca 5 meter.

Efter en stund kommer de ner igen och jag ser hur Roger "kämpar" för att hålla sig nere. Robin lyfter av sitt viktbälte och räcker till Roger som inte verkar vilja ta emot det men efter att vi "tjatat" lite båda två tar han till slut emot det. Rejält kort är det - så kort att han inte får på det. Jag lägger mig då under honom och får kämpa på bra innan jag lyckas få in ett par centimeter genom spännet och klämma till. Såja!

Vi simmar nu tillbaka i maklig takt och går upp från knappt två meter strax utanför stranden. Vi får kryssa mellan och skjuta lite isflak som ligger i vägen och så är vi uppe. Jag känner nu tydligt att det är kallt, mest om fingrarna.

Dags för lite korvgillning och snack med de flesta. Träffar på Charlie IRL för första gången. Han hade också dykt och nu fotade han lite. Erbjöd Jonna min ishuva och hon provade den gärna. Medan hon dök med två andra ur den "stora" A&D-gruppen grillade och åt vi tre goda korvar med bacon och smält ost.

Efter en god stund kom de tre sista upp och Jonna hade tyckt att det var varmt och gott med ishuvan. Å andra sidan var hon riktigt varm om hnderna trots våthandskar (trefingers)! Märklig kvinna!

Slut på en mycket trevlig dykdag! Längtar redan efter nästa!

LUFT
Gen.djup: 10,9 m
Temp: +1C
Sikt: ca 8 m
Dräkt: TORR + 200
Bly: - kg
200 BAR -> 130 BAR (2 x 12l, 200BAR)
SAC: 16 l