Namn: Lösen:

Dyk nr: 61, Torö Stenstrand "Ören"


DYKARE :
PARKAMRAT :
DATUM :
2009-02-22
MAXDJUP :
6 meter
DYKTID :
30 minuter
VATTENTEMP :
-1 grader
SIKT :
8 meter
VISAD :
498 ggr

Klicka för förstoring

Till album »

Vaknade på morgonen, såg ut genom fönstret och tänkte att idag blir det aldrig något dyk :( snön vräkte ner och de såg ut som man var i Riksgränsfjällen...

Planen var att mötas upp hos Per och köra ner till Torö och dyka där på västsidan men när vi klev utifrån Pers pickup så hörde vi ett dånande ljud och först trodde jag att det måste vara nått fel, men när jag såg att havet var så nära fattade jag att enorma vågor slog in och därav ljudet.
Jag har aldrig sett nått liknande i Sverige förut. På 90-talet när man vara wannabe vågsurfare i Oregon ville man ju ha dessa vågor med bra brytning men att komma ut i full dykmunderingen bland dessa vågor tror jag skulle bli mycket svårt, för att inte tala om att komma IN igen om man mot förmodan skulle lyckas ta sig ut. Till och med Reine och Perre tyckte väderförhållandet var lite "FÖR" häftigt så vi beslutade oss för att prova andra sidan Torö istället.

Efter några km körande och försök till att hitta en brygga/strand med någorlunda öppet vatten lyckades vi till slut. En fin liten brygga gick ut i vattnet 20 meter med is längst in vid stranden, endast några meter, annars helt öppet.

Alla 3 glada beslutade sig för att vi gör ett dyk i alla fall så vi får komma i vattnet och blöta ner grejerna! Parkeringen låg bara 40 meter från bryggan så vi kittade upp och trasslade med några eländes lager av handskar ett tag, sedan gick vi ner och hoppade i vattnet.

Tog en kurs och började simma ut, kändes vääääldigt KALLT i början men som vanligt domnar ansiktet bort och allt är frid och fröjd.......tills jag tittade på datorn: -1 Celsius! Hur i hela världen är de möjligt, kan vatten ha minusgrader och INTE frysa till is!?

Man började sen och tänka på hur fixar regulatorerna denna temperatur men inga frysproblem uppstod under hela dyket... Det blev inte mycket djupare än 5-6 meter och vi simmade kanske i 14 minuter men sedan började kylan alltför mycket träta på mina och jag tror Perres händer så vi beslutade att vända om.

Det var trevligt att få träffa Reine och dyka med honom och Per även om inte dyket blev något helt fantastiskt men att HITTA landdyk i dessa dagar är verkligen fantastiskt!! Dagen avslutades med att Perre introducerade oss för hans City Downtown och vi njöt av god lunch, kaffe och MAAAAASSSA dykprat! Trevligt trevligt, hoppas det tinar lite så vi får dyka mer.

Bilderna är från stranden vi INTE dök på ;-)