Namn: Lösen:

Dyk nr: 273, USS Spiegle Grove, Florida


DYKARE :
PARKAMRAT :
Joaquin Benet  
DATUM :
2009-02-21
MAXDJUP :
29,0 meter
DYKTID :
37 minuter
VATTENTEMP :
22 grader
SIKT :
15 meter
VISAD :
979 ggr

Klicka för förstoring

Till album »

Efter en hel del funderade så bestämde jag mig för att boka en resa ner till Key Largo med South Beach divers (http://www.southbeachdivers.com/) för att dyka på det sänkta jättefartyget USS Spiegel Grove (http://www.spiegelgrove.com/ ). Dom är duktiga på att sälja, jänkarna. Jag undrade lite försynt om jag skulle hinna från Key Largo till Marco Island där jag skulle vara på konferens som började 19.30. ”Sure, the ride from Key Largo is a shortcut and it will only take you 1½, 1.45 tops.” Jovisst, eller hur!?! Jag låg mellan 60-80 mph på en 55 väg och det tog ändå 3 timmar. Nåja, så jädra kul är väl inte jobbmiddagar ändå…

Tillbaka till dykningen. Det bellade ju en hutlös hög deg, speciellt nu när det går 9 sköna kronor på varje USD. Jag mötte upp i butiken och fick lite pryttlar (egen reg, dator, mask, kamera och lill-lampa) som verkade ok och så åkte jag före i min fina hyrbil. Väl nere i Key Largo på Horizon Divers (http://www.horizondivers.com/index.html) så fick jag lite mer info om båten och dyket. Dessutom hittade jag en hög med riktigt fina tech-prylar, se fotoalbumet. Aldrig har jag sett så många dubbelpaket på samma gång. Mums.

Gänget kom i bussen och så blev jag parad med en spanjor vid namn Joaquin. Verkade ok och hade 200 dyk så det skulle väl funka. Båten, en riktigt ful katamaran, la ut med typ 12 dykare. Åldermannen Mike var med (nåja, han var säkert 5 år äldre än mig….) för att dyka för ”the fun of it”. Han fick en del gliringar för sin dräkt men jag tyckte den var ball (och ganska smart) eftersom det var en DUI torrdräkt utan fötter och huva (DUI Tropical 30/30). Latextätningar vid vrist och handled, torrkedja diagonalt på framsidan och ventiler som vanligt. Udda men vettigt. ”Dry suite for warm water” var hans kommentar. Fiffigt och jag hade gärna en sån så som jag frös. Jag säger som den gode Barthen – aldrig våtdräkt!

En halvtimmes båtfärd och sen var vi framme. Hygglig vind och lite kyligt i luften men tydligen ”no current”. Trots det så var det ett helvete att komma fram till nedstigningslinan. Drog i mig en massa gas och insåg att dom där skitfenorna som bet ruskigt taskigt (Mares billiga helfotsfenor som dom hade till uthyrning, små och mjuka och helt hopplösa att simma med). Alltid egna prylar!!!

Vi sjönk ner utmed linan och så började det torna upp sig. En riktig pjäs som förde tankarna till Thistelgorm. Vi kom ned vid styrbords krantorn och började trevande simma mot fören. Skeppet är förberett för penetration i princip överallt över 30 meters djup. Oavsett var man simmar in ska man se och nå utgångar (nja, vi var väl inne på en hel del ställen där det var si och så men det gick ju bra ändå). Vi simmade igenom en hel del gångar och fotade hårt alla möjliga varianter och scener. Båda med kamera så det blev ju en hel del. Jaquime drog väl ungefär lika mycket/lite luft som mig så efter en 35 min så började vi ge oss uppåt. Vid styrbords torn så mötte vi Mike igen och han visade på lite kul liv och fotoobjekt. Joaquins luft var på upphällningen (min da?? Jag hade ju hela 23 bar kvar när vi kom upp ;-) så han fick slanga lite på Mike.

Snål som jag är så sved det till hårt när dom begärde $12 extra/flaska för Nitrox men det var nog tur att jag bokade mig. Bottentiden blev ju avsevärt bättre med EAN 30 på våra djup, speciellt som ytintervallet bara var en timme.

Trevligt med sänkta skepp, varför har vi inte ett sånt utanför Slite??

22 lb (3 mm våt long john, 5 mm top, ingen huva el boots)
80 cf alu
202 -> 24
SAC 17,1