Namn: Lösen:

Dyk nr: 152, Skeppsvik


DYKARE :
PARKAMRAT :
DATUM :
2009-02-28
MAXDJUP :
34,4 meter
DYKTID :
24 minuter
VATTENTEMP :
2 grader
SIKT :
5-3 meter
VISAD :
730 ggr

Då våra barn fick en heldag i julklapp av Jockes bror o hans fru passade vi då på att dyka lite tillsammans. Det är inte ofta vi får barnvakt så lätt, kändes nästan lite som en julklapp till oss oxå det där.

Men, var sjutton ska man dyka då!? Då istiden verka ha kommit tillbaka och vägrar släppa sitt grepp om mellansverige så har det blivit ett stort problem att hitta dykplatser, vilket i sin tur skapat en lågsäsong av dykningen.

Jag har följt israpporten på SMHI under veckan o sett att isen nere Bråviken börjar minska och att Skeppsvik verkar vara hyffsat isfritt. Det tillsammans med att vi kört Trassel o Harm några ggr under vintern gjorde att valet föll på Skeppsvik. Öva på att dyka lite djupt o köra lite skills blev målet med dyken.

Solen skiner och vi är uppe i ottan, barnen måste vara sensat kl 10 i M-fred för de ska på Cosmonova en viss tid för att sen en film. Vi fortsätter nedåt Nyköping och ut mot Skeppsvik. Tanken var att jag skulle köpa lite varma koppen åt oss på vägen ner och jag tog ju för givet att sånt har väl varenda lite skitbutik...elr hur. Jocke tyckte att det var dumt o chansa o tyckte vidare att vi skulle stanna vid en större butik för att inhandla det vi behövde. Till slut kommer vi iaf t. den lilla konsumbutiken o inser att vi inte handlat nåt än o att jag måste gå in där. Det verkar vara den lilla byns stora händelse, att träffas på Konsum. Därinne är det fullt med folk, det säljs vanliga hederliga (nja det vet jag inte, men jag antar) lotter i sån där grön tunna man snurrar på. Ett ungt par står o hånglar mellan hyllorna, jag får avbryta dem då de står precis vid sopporna, rödblommigt särar det på sig när jag kommer o säger "ursäkta mig jag behöver komma fram". På andra ställen i butiken står folk o liksom småpratar med varandra, ingen stress här inte ;o). Jag letar o letar o letar, men ingen "varma koppen" vid sopporna (vid det hånglande paret) o ingen "varma koppen" nånstans i butiken, verkar inte ha kommit ut hit än...nåja, jag köper en vanlig "Kantarellsoppa" o hoppas på att jag kan skaka runt den i termosen o låta stå medan vi dyker, kan ju funka ju.

Vi fortsätter ut t. Skeppsvik o går ner t. viken för att titta hur isläget är. Vi konstaterar att det ligger en väldigt tunn skorpa över hela viken men att det är öppet utanför bryggan. Jocke provar att krossa isen med tårna och genom att kaste sten på isen, den knäcks väldigt lätt. Vi kommer överens om att vi får leka isbrytare o göra en ränna vi kan gå genom.

Vi svidar om t. dykkostymen o hoppar i vattnet (ja efter att vi har satt dit en o-ring på mitt förstasteg mot kran). Jocke får en frysning på sin inflator men han löser det genom att skruva av kran och andas ur backupen en stund. Efter en stund under ytan provar han att skruva på kran igen o då fungerar det bra. Vi fortsätter i rask takt ner mot djupet, dagsljuset lämnar oss vid ca 20m och vid 30m blir det dålig sikt. Vid 30+ byter jag även t. stagen och när jag håller på o byter fryser mitt primär vilket Jocke snabbt avhjälper med att vrida ner andningsmotståndet och skruva av kran, jag själv håller lite koll på inflatorn och knipsar upp min primärreg. När detta är gjort o vi siltat upp totalt omkring oss tummar Jocke dyket "lite synd" tänker jag men ett väldigt vist o helt rätt beslut med tanke på att alla frysningar Sen tänker "jaja vingen lär jag ju inte behöva fylla nå mer o när jag ska byta tbax t. bakpaketet så kan jag ju faktiskt anv. backupreggen, behöver Jocke luft kan han ta min stage elr så provar vi skruva på kranen igen. Vi kommer ur det enorma siltmoln vi skapat o påbörjar vår uppstigning. När vi kommit upp en bit provar vi att skruva på kran igen o nu fungerar den bra igen, skönt.

Vi tar oss lugnt o stilla upp igen, jag byter gas igen vid 21m, men kommer lite i obalans när jag ska stuffa reggen, jag blir irriterad som f-n då Jocke påpekar att jag måste knipsa fast stagen i den undre pistolhaken oxå, som om jag inte visste det redan. Tittar ilsket som f-n på honom o fortsätter att försöka få dit den själv då jag återfått balansen. Det Jocke eg. menade här var att han tyckte att jag skulle knipsa fast stagen i d-ringen på midjebältet med den övre pistolhaken iom att han tyckte att den såg lite positiv ut!

Uppstigningen i övrigt går ritktig bra, jag lyckas tömma ur ben o fötter på luft o vara med o tömma vingen hela tiden, känns riktigt riktigt stabilt. Vi gör vårt säkstopp på 6m o går sen sakta upp o på ytan ser vi att vår navigatör (Jocke) tagit oss helt rätt!!! Duktigt!!! Vi pratar genom dyket o kommer fram t. att det var ett bra och riktigt nyttigt dyk att vi båda samarbetar och är så lugna vid såna här situationer. Jag känner att lite mer övning på krandrill o byta gas inte skulle sitta ivägen.

Uppe på ytan ser vi att vi småskrämt en tant som sitter o solar på en bänk på den långa bryggan, hon säger lite förvånat "hej" o vi hejjar tbax. Nu, upp t. soppa o macka (det lilla jag har kvar, va lite hungrig innan dyket jag).

Parkamraters loggar:
Joakim Bergman - Oxelösund, Skeppsvik
Joakim Bergman - Oxelösund, Skeppsvik