Namn: Lösen:

Dyk nr: 258, Björkviks Brygga, Ingarö


DYKARE :
PARKAMRAT :
Robin Elvin  
DATUM :
2009-03-01
MAXDJUP :
16,2 meter
DYKTID :
28 minuter
VATTENTEMP :
0 grader
SIKT :
10 meter
VISAD :
447 ggr

Efter ganska precis en månads uppehåll - vilket känns alldeles för lång tid - äntligen dykdags! Robin och jag hade bestämt Björkvik eller Harm, beroende på väder. Vi provade ju förra söndagen men då blåste det ju halv storm i Björkvik med halvmetersvågor som slog in på iskanten. Så då fick vi ge oss och vara utan dyk...

Idag skulle jag inviga nya Vypern och se hur min Stinger mådde efter batteribytet. Märkliga saker händer när man har grejor på service/byte! Lämnade in en perfekt fungerande Stinger och fick tillbaka en som inte slutar att visa ACW, trots att datorn är snustorr! Jag ville nu se om det var fler saker som hade hänt (funktioner som spårar ur) eller om det bara är ACW som spökar.

Hämtade upp Robin vid 10-tiden och vi var ute vid Björkvik vid 10:45. Två sällskap på plats redan.

Vädret var på sitt allra bästa humör!!! Från -15C hemma på morgonen hade temperaturen nu stigit till -2 grader. Strålande solsken och helt vindstilla. Otroligt vackert och fint! Måste erkänna att det var riktigt fint och mysigt trots att jag inte gillar vinter alls. Isen låg med ett par-tre centimeter från land och ut en 6-7 meter´, men utanför fanns inte ens ett isblock!

Vi plockade på oss grejorna och gick ut i vattnet. Kryssade mellan de små och tunna isflaken och var snart utanför iskanten. Simmade ut en bit och så gick vi ner. Vi hade bestämt 20-30 minuter och den "vanliga" svängen runt.

Ner på ungefär två meters djup och vilken sikt! Det var banne mig över tio meter - helt underbart med solens ljus som strålade ner ända ner till botten. Det riktigt skimrade i sanden.

Kollade datorerna och båda fungerade som de skulle. Under hela dyket höll jag noga koll på båda som satt på vänsterarmen. Intressant att de ändå visar olika uppgifter där de sitter alldeles bredvid varandra. Noterar att Vypern visar konstant en grad mer än Stingern och att den (Vypern) visar mellan 0,4 och 0,5 meter djupare än den andra (Stingern). Dyktiden är densamma medan NO DECO-tiden är något kortare på Vypern - säkert beroende på att den visar djupare...

Vi sam längre ut och som så ofta (och om jag tycker är märkligt som attan) minskar sikten när man kommer ut på ett större djup än åtta meter. Inte alls dålig sikt men märkbart sämre. Borde det inte vara tvärtom - med bättre sikt ju djupare man kommer?

Vi hittar en massa simpor, en del tröga och en del ganska pigga. Efter knappt 20 minuter tecknar Robin att han vill vända hemåt och jag OK:ar det. Jag ber honom kolla att min BCD ligger som den ska utefter flaskorna då jag också tagit bort strapparna på min OMS-vinge. Det såg ut som det skulle. Jag tror att jag ska fortsätta att köra utan dem.

Lugn och behaglig tur tillbaka och gick upp till ytan på ungefär en meters djup.

Ett mycket härligt dyk och på en fantastisk dag. Vi samlade ihop oss och åkte för att käka lite lunch. Vi bestämde att vi kör två dyk nästa gång om vädret är lika fint. Men nu är det dags att serva reggarna (ska lämnas in på tisdag) så det kan ju bli spännande att få tillbaka dem... Ska de vara lika bra som tidigare eller ska en service "ställa" till det med dem med?

LUFT
Gen.djup: 8,8 m
Temp: 02C
Sikt: ca 10 m
Dräkt: TORR + 200
Bly: - kg
130 BAR -> 100 BAR (2 x 12l, 200BAR)
SAC: 13,6 l