Namn: Lösen:

Dyk nr: 63, Tyr (Blackan)


DYKARE :
PARKAMRAT :
DATUM :
2009-03-07
MAXDJUP :
31,1 meter
DYKTID :
37 minuter
VATTENTEMP :
1 grader
SIKT :
6-7 meter
VISAD :
847 ggr

Klicka för förstoring

Till album »

Utfärd med "dykskeppet" Blackan och dykdag med 2 dyk.

Tidigare i veckan hade vi tillsammans med Per planerat att dyka åtminstone en dag av två men vi såg att Blackan skulle till Eldaren och efter lite överläggning med närstående så beslutade vi oss anmäla oss till utfärden.

Hoppade upp tidigt som attan, slog på kaffebryggaren, packade bilen och körde ner emot Musköbasen där Blackan ligger.

Det skulle vara frukost 07.30 och sedan avfärd 08.00.

Vi fick ganska tidigt reda på att de blåste ganska rejält ute vid Eldaren, vågorna var lite småhöga och det fanns en chans att vi var tvungna att välja andra vrak. Lite trist kanske eftersom man var riktigt sugen att dyka på eldaren som enligt rönen ska vara ett helt otroligt dyk.
Ute vid havsbandet beslutade Kapten och Vrakprofessorn att ställa in Eldaren med tanke på säkerheten, det kändes faktiskt lite skönt med pga tanken att ligga där i storvågorna efter dyket i väntan på att man ska få kliva upp på stegen som säkert är lite nasty i oroligt vatten.

Det blev beslutat att vi skulle dyka på Tyr och Ingrid Horn vilket för mig var ETT helt nytt vrak i Ingrid samt trevliga Tyr som jag inte har något emot. Angående Ingrid så har jag hört om den kassa sikten till leda och det skulle bli intressant att se vraket men samtidigt lite spänd inför vad som skulle komma...

Efter "vändningen" tog resan upp till Tyr c:a 2,5 timme så vi tog oss en tupplur i det bekväma främre "sovrummet" på båten. En halvtimme innan fick vi reda på att vi skulle kanske börja tänka på att göra oss klara för vårt första dyk. Väl nere i dykrummet fick vi också en grundlig vrakgenomgång av Vrakprofessor Anders, vilken var intressant. Det gick fint och bra att sätta på prylarna och göra ett fett giant-stride ner i vattnet. Jag var några sekunder sen så jag fick simma emot ytströmmen c:a 10 meter vilket vara rejält jobbigt men efter några andetag vid bojjen där perre redan väntade på mig påbörjade vi nedstigningen vilken gick bra.

Jag tycker det var en ganska häftig syn när vi steg ner efter linan till vraket och andra dykare var före! Man ser liksom pelare av bubblor och 3-4 st vita dubbelpaket med starta torrdräkter på olika djup, alla på väg ner.

Det var fin sikt nere på Tyr, c:a 6-7 meter tror jag. Vi simmade efter relingen och lyste in där vi kunde, från ena av dörrarna såg vi ett HID-sken och sedan en av dykarna inne i Tyr, han måste varit snabb in där direkt när han kom ner :) Vi fortsatte och mötte på lite siltmoln mitt på akterdäck men simmade över andra relingen, gick sedan upp emot styrhytten där bubblor kom ut lite varstans ifrån, såg kul ut. Vi gick ända upp på styrhyttstaket och såg "radarvispar"-huset också högre upp på masten.

Efter lite mållöst omkring-simmande vid fören så var tiden nästan ute och vi började vår uppstigning. Själva uppstigningen gick fint men jag fick lite hjärnsläpp när jag läste datorn och sen dessutom Perre signalerade "stanna på detta djup" när vi var på 10 meter. Jag visste tiden var knapp men det kändes faktiskt extra skönt att ha Nitrox 28 i flaskorna och dessutom hade vi inte brist på luft annars. Vidare gick vi upp till säk-stoppet och gjorde våra minuter sedan bröt vid ytan och hängde vid bojjen tills Blackan plockade upp oss.

Andra dykare kom upp eftersom men vrakprofessorn med RB och hans parkamrater stridade i vattnet när vi hade kommit upp.

Lunchen var också färdig i princip när vi hade kommit upp, den smakade OTROLIGT GOTT! Ris och någon köttgryta.

Efter de sista dykarna hade kommit upp satte kapten kurs emot Ingrid.


D12. 220 bar EAN 28