Namn: Lösen:

Dyk nr: 154, Tyr


DYKARE :
PARKAMRAT :
DATUM :
2009-03-07
MAXDJUP :
32,5 meter
DYKTID :
32 minuter
VATTENTEMP :
1 grader
SIKT :
8 meter
VISAD :
757 ggr

5.30 ringer alarmet på våra mobiler. Kudden är fluffigt, täcket varmt o fluffigt även det. Någon minut ligger jag kvar o funderar på att bara somna om och "försova oss". Men sen känner jag så "näe va f-n, här har vi barnvakt o vi båda ska ut med Blackan t. Eldaren. Jag är gaaalen om jag ligger kvar". Så jag puttar på Jocke o väcker honom en extra gång "vi måste gå upp nu". Ner i svärföräldrarnas kök, sätta på kaffe o byta om. Vid 6-tiden sitter vi redo att åka.

Tidigt tidigt anländer vi i Muskö, vi är de första som dyker upp (näst efter Andreas då). Snart anländer dykbil efter dykbil. Vi får reda på att det är på gränsen att vi kan ta oss ut t. Eldaren idag. Det blåser runt 8m/s och gränsen går vid 7m/s, men då vinden ska mojna ska vi iaf göra ett försök.

När Tulle o Fia kommer packar vi upp o fixar frukost och ger oss av. Robban anländer med en hel platta med jättefina bullar och wienerbröd idag :oP de ser jättesmarriga ut, fina träningsprojekt av de unga bagare på hans arbetsplats! Det märks att det blåser ute, det märks oxå att jag tagit min postafen alldeles försent idag. Börjar bli lite orolig hur det ev. ska bli ute vid Eldaren...

Efter ett tag börjar vi närma oss kustbandet, det märks för nu börjar det gå mer o mer sjö, flaskorna slår och det börjar bli lite svårt med balansen. Så, tvärt och överraskande vänder Blackan om och vi förstår "jahapp det var det närmsta vi kommer Eldaren idag". Alternativen idag skulle bli Tyr och sen Ingrid Horn. Då vi hade fixat en smarrig 32a för Eldaren så hoppas vi på Tyr först och sen kanske toppa flaskorna för att få en blandning som passar IH bättre. Så fick det bli.

Det tar ju lite längre tid att ta sig upp t. Tyr så vi passar på att gå o lägga oss en stund, bli pigg o utsövd. Jag vaknar till när jag märker att hastigheten på båten sänkts och går upp o tittar, börjar kännas som vi närmar oss. Vi börjar byta om och fixa det allra sista med allt. Sen är det dax för Tulles genomgång av Tyr. Trots att vi dykt Tyr flera ggr förut är det alltid kul att höra någon annan dra en dykbriefing. Tulle sätter igång och berättar hela storyn om Tyr, från nöjesbåt i England t. bogserbåt och förmodat försäkringsbedrägeri där hon nu ligger. Han ritar och berättar om alla sevärdheter. Mycket att lägga på minnet, känner på mig att det här kommer bli ett bra dyk!

Som första par hoppar vi i, i farten och tar oss ned på linan. Man är alltid så förväntansfull där man glider ner utmed linan, "hur kommer sikten att vara", "vad kommer vi att se idag"? När vi anländer på vraket har vi fortfarande bra ytljus. Vi börjar med att kolla in ankaret på styrbord sida sen fortsätter vi med att titta in styrhytten, det finns mycket att se därinne. Sen ner akterut utmed babord sida. In genom navigeringshytten (har jag för mig att det var) ut på andra sidan. Jocke visar mig linan jag fastnade i på vårt första dyk på Tyr innan vi fortsätter akterut nu på styrbord sida. Ner och titta i lastluckorna, medan jag ligger där och tittar på allt bråte därnere anar jag Jocke på andra sidan luckan, han liksom gör ett stort siltmoln, antar att han försöker få ett bra maxdjup ;o). Ett stort siltmoln senare lämnar vi aktern och dyker föröver. Jag öppnar varje dörr på babord sida ”jaha en toa, kul” ”jahapp där var vägen ner t. nåt” lite kul att se vad som döljer sig bakom ”luckorna”. Tittar på målningen och så livbåten förstås. Antar att flaskorna som sitter på sidan av Tyr är lämningar efter den lilla dykbåten som sjönk i samband med ett av bärgningarna av Tyr. Vi tar en sväng till in genom navigeringshytten och så runt igen. Tittar in genom en dörr på styrbord sida vilken leder upp i styrhytten, konstigt det har jag inte sett förr, trots att jag tittat in här förut när jag dykt på Tyr. Vi kollar in bogserkroken med dess arrangemang (vet inte vad det heter), det har jag inte heller lagt märke t. förr. Att man lägger märke t. alla dessa prylar beror säkerligen på Tulles genomgång samt att det faktiskt är otroligt bra sikt och ovanligt mycket ytljus ända ner t. aktern på Tyr idag, normalt är det ju oftast kolsvart i aktern på Tyr.

Efter lite planlöst dykande vid styrhytt o fören ger vi oss av uppåt. Det går långsamt upp då jag övar på att tömma dräkt och vinge på ett ”snyggt” sätt. Efter ett tag blir min buddy riktigt otålig och undrar vad jag håller på med. Det knastrar friskt i öronen så att ta det långsamt upp känns bra. Jag gör fingret åt Jocke, vet inte egentligen varför, men det kändes bra just när jag blev irriterad på att han var så stressad att komma upp. F’låt Jocke, jag ska inte peka finger åt dig sådär! Vi lägger oss på säkstoppet o hela tiden har jag koll på avvägning o trim, en riktigt bra o stabil uppstigning. Ligger o håller med fingret på linan, men släpper långa stunder också.
Till slut bryter vi ytan och gör OK-tecken mot Blackan. De kommer och hämtar upp oss. Jocke kliver upp först, sen är det min tur. Tror jag fått in snitsen på att ta mig upp för stegen nu, men jag tackar ju inte nej t. lite draghjälp i kranen förstås ;o).
Dykteam efter dykteam dyker upp efter oss då vi var först i och först upp. Vi var först in i köket och fick först smaka av den jättegoda lunchen Fia lagat åt oss. Köttgryta med bönor och ris, grönsallad och macka. Vi smakar av bullarna, jag smakade ett wienerbröd med nötter på, så jättegott det med.
Nöjd, mätt, glad och trött sitter vi i köket och pratar innan vi går ner och toppar våra flaskor lite.

Parkamraters loggar:
Joakim Bergman - S/S Ingrid Horn
Joakim Bergman - TYR