Namn: Lösen:

Dyk nr: 276, Bammarboda, Åkersberga


DYKARE :
PARKAMRAT :
DATUM :
2009-03-08
MAXDJUP :
17,1 meter
DYKTID :
43 minuter
VATTENTEMP :
0 grader
SIKT :
6 meter
VISAD :
1053 ggr

Henrik hade föreslagit en helgutfärd samtidigt som lilla söta frun bestämt ville diskutera kökets framtida utformning, något som jag smitit ifrån genom allehanda trix alltför länge. Kommentarer typ "hur mycket dyker du egentligen?" och "jycken tror du är en främling när du kommer hem" gav klara signaler om att detta måste förhandlas med varsam hand. Nu fattar ju även den relativt lätt intelligente att om det blir en logg här så lyckades jag väl....

Stefan Barth hade haft den stora vänligheten att göra en totalservice på mina reggar och jag var givetvis vansinnigt spänd på att testa hur det skulle funka.

Henrik bjöd för ovanlighetens skull in och ville visa nåt i huset. Med tanke på hans begränsade gästvänlighet så trodde jag att nu var det dags för lite gratishjälp a la "vi ska bara flytta pianot" eller "har du lust att hjälpa till och städa kattsanden, du som inte är allergisk eller gravid" men ack så jag bedrog mig. En vansinnigt trevlig Laila visar sig i matrummet och jag får glatt motta en varm kram och en massa gamla glada minnen.

Nåväl, nu är ju detta en loggbok så över till dykningen. Vädret var väl sådär typiskt vintrigt (grått, kallt, isigt) och vi körde faktiskt förbi nedfarten till dykplatsen. Efter 300 meters backande så landade vi i byn och hittade mha en local vägen ner. Stället var helt öde med ett antal mer eller mindre hemska sommarhus av modell "det fixar jag enkelt själv med lite byggplast, gullfiber och gaffa". Henrik grymtade lite om ett besök för massor av år sen och att vi kanske borde flytta bilen men öde är ju öde så den fick stå på bryggan. Vi hade förmånen att se ett par finlandsbåtar passera precis utanför och sen hoppade vi i.

Vi hade parkerat på den norra bryggan och vraket ligger strax utanför den södra med lusthuset. Inga problem att hitta men jag råkade foka på en blå agility-korv (det börjar bli för mycket hundägare över mig, skäms!) och höll på att simma in i vraket.

Båten är en trevlig liten lastbåt på c:a 15-20 meter. Fören håller på att ramla ihop ordentligt vilket nog beror på ett mycket stort ankarspel som trots allt går att beskåda. Vi körde ett varv i sakta mak och följde relingen. Ett litet stopp i aktern och ganska oseriösa försök att penetrera (hmmm, starkt ord i sammanhanget) vissa utrymmen. Tillbaka till fören bestämde vi oss för att köra en liten tur ut i farleden för att se om vi kunde hitta något kul. Då upptäkte jag att det nog trots allt var rätt strömt för jag gled konstant söderut och dunsade i Henrik.

Efter fruktlösa sökanden så vände vi tillbaka till vraket och kollade lite extra i fören. Vi borde väl egentligen frysa rejält båda men det kanske var stämningen i den lilla byn som gjorde att vi båda höll ut i det längsta. Vi hade båda en feeling av att när vi kommer upp så väntar lite killar med konstiga ansikten och en banjo och vill leka lite med oss i latex.... scream like a pig...

Henrik började till sist peka hemåt och det var väl ok, jag hade missat att täcka min överläpp vid påsättning av ishuvan och fy saatan vilken läpp det blev. 43 min i 0-gradigt vatten gör att man ser ut som en .... ja, vad ska jag säga. Kändes som att ha en 400 grams biff under näsan som hängde och slängde. Blubb blubb lät det när jag försökte prata.

Vi avslutade dyket med att testa att skjuta korvar och det var väl VM i trassel. Att jag sen missade att stoppa in reggen i munnen och smakade en halvliter sjövatten bidrar väl till att jag är påväg att bli ordentligt sjuk nu. Så kan det gå.

Full fart hem i Volvon med kaffe och kaka (jajamensan, Laila igen). Kollade upp dykplatsen när jag kom hem (så dags då!) och insåg att det tydligen är privat mark och div regler för att mota bort dykare. Det gick hur som helst bra denna gång.

Trevlig söndagsutflykt.

Ja just det, reggarna. Jo, Barthen har gjort ett bra jobb (1000 tack!) men det är ändå lätt att det blir lite knasigt. Sändaren klämmer mot en lågtrycksslang och måste monteras i en viss ordning för att inte läcka. Lite special. Dessutom monterade och testades prylarna på land by-the-book men när jag började dyka i det kalla vattnet så visade det sig att det primära andrasteget pös en del hela tiden (därav hög SAC). Trots skruvande på reggen under vattnet så var det hela tiden ett pysande och bubblande. Lätt att fixa om man vet hur och är på land men detta visar ändå vikten av att alltid ordentligt och under säkra omständigheter testa sina prylar efter service. Jag klarade detta dyk helt utan större problem men ett djupare dyk, ytterligare incidenter, stress, mindre erfarenhet etc så kan det bli rätt knasigt. TESTDYK ALLTID EFTER SERVICE!

2 x 1 kg fot
Poseidon 2 x 6 x 300
255 -> 103
SAC 20,8 med pysande andrasteg