Namn: Lösen:

Dyk nr: 414, M/S Harm, Lillsved, Värmdö


DYKARE :
PARKAMRAT :
DATUM :
2009-03-14
MAXDJUP :
18,9 meter
DYKTID :
48 minuter
VATTENTEMP :
1 grader
SIKT :
8 meter
VISAD :
748 ggr

Två och ett halvt land-vrakdyk på en och samma dag, det har jag nog inte lyckats riva av tidigare. Steg upp vid 08 i morse och började så sakteliga komma i ordning. 8:15 kom det utlovade SMS:et från E-tuna. Angelica skickade ett SMS när hon började färden hemifrån med målet Lillsved och Harm så jag visste när jag skulle börja dra mig till lokalen och packa och sen åka mot Värmdö jag också.

Jag kom fram till Lillsved tio i tio och Johan från Västerås kom 2 minuter efter mig, och 5 minuter efter mig kom Angelica, så det var verkligen en hej dundrans tajming för att ha åkt från tre vitt olika ställen i Mälardalen :)

Vi gjorde oss i ordning i näst intill ett nafs och kom i vattnet. Ytsimmade den korta biten till berget där linan finns på botten på 6 meters djup. Jag märkte tidigt, redan på linan ut mot galeasen att min mask läckte mer än vanligt. Jag strulade lite med den en stund och lät den sen vara när den verkade sluta hyfsat tätt. Jag tog täten ut mot Harm och efter ett lugnt men lagom långt sim var vi framme. Det var bra sikt och ljust och vi såg hela aktern torna upp sig en bra bit innan vi var framme. Det första vi gjorde var att simma genom styrhytten från styrbord till babord. Medan jag gjorde det kände jag hur min mask fortsatte fylla på sig med vatten och när jag kom ut på andra sidan var mer än halva masken full och jag kunde inte se ordentligt, hur jag än tömde den, så fyllde den på sig lika kvickt igen, uppe från höger sida av masken.

När Angelica kommit ut, som låg strax efter mig, vände jag mig mot henne och påvisade att jag hade halva masken med vatten och bad henne kolla vad som var fel. Hon simmade närmare och tog tag i masken och började dra den uppåt i mitt ansikte. Vart efter hon drog fylldes masken med vatten och jag började undra om hon tänkt ta av den helt och hållet. Men kort därefter släppte hon taget och vid det laget var hela masken full av engradigt vatten. Jag tömde den och den här gången stannade vattnet utanför. Jag hade haft masken så långt ner att det lämnades en glipa mellan huvan och pannan (har ju torrhuva där masken ska ligga utanpå huvan och täta) vilket lät vattnet sippra in. Nu hade hon dragit den på en mer lämplig plats och den slutade läcka allt för mycket. Vi gled runt och kikade här och var. uppe ifrån fören såg man klart och tydligt den inplastade "varningsskylten" som sitter på linan ut mot Pluto och Skraken. Jag simmade ner och lästa på den och när jag vände mig om såg jag hela fören på ett sätt jag aldrig tidigare sett den. Ljust och bra sikt, härligt! På vägen tillbaka mot aktern tog vi en repa in på toaletten och växlade några ord, dvs jag och Johan, Angelica har gjort det till sin grej att "våga vägra Harms toalett" och stannade utanför även detta dyk. Vi började frysa så smått när halvtimmen passerat och började ge oss tillbaka mot land och efter ett säkerhetsstopp på 6 m bröt vi ytan efter 48 minuter.

Tack för ett trevligt dyk!

Parkamraters loggar:
Angelica Rydelius Bergman - Harm, förbi Galeasen
Angelica Rydelius Bergman - M/S "Trassel"