Namn: Lösen:

Dyk nr: 67, Storö


DYKARE :
PARKAMRAT :
DATUM :
2009-03-14
MAXDJUP :
7,3 meter
DYKTID :
31 minuter
VATTENTEMP :
1 grader
SIKT :
5 meter
VISAD :
636 ggr

Så var de äntligen lördag och dags för dyk igen efter en lååång arbetsvecka i Skåne.

Fredagmorgon vaknade jag upp i Kristianstad och tittade ut genom fönstret och såg snötäckta gator! Dykplanerna kanske skulle gå itu, jag föreställde mig direkt att säkert är det ännu värre 50 mil norrut i vår vackra huvudstad med omnejd.

Men fredagen löpte på och det var även relativt varmt när jag kom hem på kvällen, några plusgrader och lite snö bara. Det borde inte vara is vid Harm som var det tilltänkta dykmålet men man vet ju aldrig... Iofs hade folk dykt där i veckan så jag var rätt så hoppfull.

Vi hade bestämt med Andreas att träffas på McD i Gustavsberg och sen köra ut men jag passade på att njuta lite av extra livskvalité och var där en timme innan nio. Köpte en SvD på vägen ut och avnjöt en god donken-frukostmacka och läste morgontidningen i lugn och ro utan mobiler och andra jobbrelaterade aktiviteter.

Andreas som tror jag hade samma typ av plan dök upp 20 minuter innan 9 och köpte också lite frukost.
Han frågade om jag hade dykt Trassel och föreslog de som eventuell dykplats, jag tyckte de lät som en bra idé. Mitt tilltänkta dyk på Trassel i februari med Markoff "frös ju inne" så det kändes verkligen som ett bra tillfälle. Premiären på Harm får vänta lite till :)

Efter frukosten körde vi ner till färjeläget och väntade på den fina gula färjan för att ta oss över till Rindö. Den går en gång i halvtimmen typ vilket gjorde väntan väldigt kort. Vi kom ner till den lilla båthamnen i byviken och såg att det var helt isfritt i hela hamnen och ända in till stranden. Inte en krusning på vattnet, lördagsdyk-känslan från i höstas kom tillbaka:

När man kommit upp ur sängen tidigt, ätit frukost och är laddad för dyk så kommer man fram till nice-nice förhållanden, då känns allt bara toppen även om det är ett grunt litet vrak som Trassel.

Efter lite pyssel så var vi klara att hoppa i, samtidigt så kom tre andra förväntansfulla och glada killar fram till oss och hejjade! Fler som ville dyka Trassel.

Andreas som är en garvad dykare var klar långt före mig såklart, man får känna sig som en sölkorv jämnt och ständigt, men det är väl en av nybörjardykarens gissel.

Vi såg vraket ganska omgående eftersom sikten var riktigt bra faktiskt. Uppskattningsvis 5 meter med en rejäl dos av ytljus. Relingen ligger endast på c:a 4-5 meter vilket gör dyket till en relativt lätt och trevligt dyk. Synd bara placeringen av vraket är riktigt illa med tanke på sommartrafiken av båtar. Det gäller att passa på att dyka nu när det är vinter och båtfolket inte tycker det är så mysigt att vara ute på sjön. Båten påminner lite om Tore, den verkar dock vara lite större.

De öppna last utrymmena var coola att droppa ner i, lysa med lampan lite runt-i-kring, låtsas ha bra trim :-( och och smyga upp längre bort när man simmat under den där stora "balken".

Dyket var fint i övrigt, vi låg mycket och myste omkring, jag försökte backa lite men det gick inte alls. Vi snurrade ett par varv omkring för att till sist titta in den lilla skorstenen. Den är så liten och innerdiametern är inte stor, om man ska kunna lysa och se ner där måste man ligga ganska still vilket för mig är en stor utmaning på 3 meter.
Vi låg säkert 3-4 minuter ovanför taket, Andreas låg retsamt bredvid helt stilla såklart medan jag försökte ha stenkoll men det gick väl sådär. Rundade aktern en sista gång, de små fönsteröppningarna är lite kul.

När vi så småningom kom upp ur vattnet, hade bytt om och började packa ner prylarna såg vi bubblorna från de andra dykarna. Man såg hur de förflyttade sig längre och längre ut och då insåg man verkligen hur ILLA vraket ligger om man skulle av någon anledning få för sig att dyka under båtsäsongen...det vore ren idxxxx.

Efter dyket blev de lunch och allmänt dykprat på Waxholm, sedan in till OT och fylla i världens dyraste luft. Kostade 970 kr för mig och 900 kr för andreas att fylla våra dubbelpaket.... ja ja...P-bot 900/var sen resten var luft.

Hoppas på ett dyk till på Trassel innan "stängning".... Kom igen nu M.Reyier!Parkamraters loggar:
Andreas Brodow - Trassel, Rindö